Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, potřebuji poradit, ve 14 dnech byla naše malá v nemocnici kvůli viróze a od té doby (což je od 22.12.) má rýmu. Né takovou, že by jí teklo z nosánku a nemohla dýchat. Když kojím, tak normálně dýchá v pohodě nosánkem, ale pořád to v ní „chrčí“
. Ze začátku jsem používala sterimar, ale to jsem téměř nic neodsála, teď jsem začla používat physiomér a pokaždý z nosánku odsaju hleny
, ale né a né nás to opustit. Dle mudr. je zdravá, ale prý odsávat, odsávat a odsávat, to dělám. Postýlku máme podloženou, odsáváme vysavačem, vlhkost veliká a už nevím
. Nemáte nějaký fígl, co a jak ještě zkusit ? ![]()
já teda nevím, kolik je malé, ale myslím si, že odsávat, odsávat, odsávat je trošku blbost..odsávala bych maximálně dvakrát denně, po odsání zvlhčovat sliznici buď Sterimarem nebo Libenarem..myslím, že čím víc odsáváš, tím víc se sekret tvoří
to je blbost, že čím víc se odsává tím víc se tvoří, naopak doporučuju odsávat odsávat odsávat, mám to doporučeno i do mudry z ORL
Nasivin sensitive (neboj jak se to jmenuje přesně), jsme kapali, ale to se nedá používát dlouhodobě, max. týden
, tak používám ten physiomer. Dnes jí je 7 týdnů, takže malá.. Co jsem četla, jak někdo říká odsávat, odsávat, odsávat, někdo ne
. Já odsávám tedy ráno, v poledne a večer, víc ne.
Na Orl nám dr řekla odsávat min. 5krát za den. Jinak mě doporučila na rýmu Sinupret. A super. Ale čtu že vám je 7 týdnu. Tak jedině tu mořskou vodu no, nevím jak poradit ![]()
1. Rýma u novorozence
Novorozenec, na rozdíl od starších dětí, dýchá především nosem, protože dýchání ústy vzhledem k anatomickým poměrům je pro něho složitější. Proto každé ztížení průchodnosti nosu okamžitě vyvolá zvýšené dechové úsilí. Tuto situaci nemusí vyvolat jen virová nákaza, ale často nešetrné, zbytečné a opakované odsávání nosní odsávačkou nebo nešetrné vytírání nosu (často po koupání). Nosní sliznice totiž reaguje na mechanické podněty úplně stejně jako na jiné podněty - zduřením a tvorbou hlenu. Tím se nastartuje kolotoč, čím více se čistí a odsává, tím jsou potíže horší.
3. Jak a kdy použít odsávačky ke zprůchodnění nosu?
Tyto odsávačky jsou vyrobeny z průhledného plastu, jsou opatřeny dvěma hadičkami, z nichž jedna je označena modrou koncovkou, druhá má zaoblené ukončení. Obě hadičky jsou napojeny na nádobku, v níž se zachytí odsávaný sekret. Vše je po použití nutno řádně vypláchnout tekoucí horkou vodou, vyvařit a nechat volně oschnout, uchovávat v zakryté nádobce, nejlépe rozložené, složení před opětovným použitím je velmi jednoduché.
Jak odsávačku použít?
Po složení si hadičku s modrou koncovkou vloží ošetřující osoba do úst, konec hadičky zvlhčete vodou (nikdy ne olejem!), pomalým tlakem vsunete dítěti do jedné nosní dírky do vzdálenosti cca 5-6 cm, potom nasajete a sekret se zachytí v nádobce. Podotýkám, že tento úkon je dítěti extrémně nepříjemný, děti se usilovně brání, proto je zapotřebí hlavičku dítěte pevně přidržet, nejlépe v místě horních čelistí (optimální je pomoc další osoby).
Kdy ji použít?
Pouze výjimečně, a to tehdy, jde-li o tak hustou, případně hnisavou rýmu, že po použití nosních kapek a zvlhčování nosní dutiny se nedaří nos zprůchodnit - u kojenců a batolat (neumějí ještě smrkat). Většinou postačí použít odsávačky před spánkem, protože taková rýma může být příčinou neklidného spánku, dítě také méně pije, nemůže totiž dýchat nosem, a navíc hromadící se hlen v zadní klenbě nosohltanu společně s oteklou sliznicí může způsobit podráždění středního ucha. Protože nosní dutina s nosohltanem má obloukovitý tvar a hlen u ležícího dítěte díky gravitaci zůstává v zadní klenbě nosohltanu, je potřeba hadičku zasunout hluboko, u vchodu do nosní dutiny nemá smysl, protože dítěti neulevíte.
Jiný typ odsávačky je založen na principu podtlaku. Jde o nádobku kuželovitého nebo válcovitého tvaru z měkkého plastu, na vrcholu je malý otvor. Ošetřující osoba rukou stiskne nádobku, vrcholek kužele, v němž je otvor, vsune dítěti těsně do nosní dírky, následně povolí stisk nádobky a vzniklým podtlakem se hlen ze zadní části nosohltanu posune ke vchodu do nosní dutiny.
Úkon je však třeba několikrát opakovat, než se podaří nasát hlen až do nádobky. Ať zvolíte kterýkoli způsob, pro dítě je jakákoli manipulace v nosní dutině extrémně nepříjemná, ale jsou situace, kdy jinak dítěti ulevit nelze. Vždy však dbejte, abyste dítě neporanili, znovu upozorňuji - odsávejte vyjímečně, protože častým odsáváním reaguje nosní sliznice zduřením a zvýšenou tvorbou hlenu, takže se dostanete do začarovaného kruhu!
Případ z mého blízkého okolí. 2-měsíční miminko, zápal plic, hrozná rýma a kašel přetrvávaly několik měsíců. Doktoři v nemocnici dopuručili odsávání vysavačem (je prý mnohem šetrnější, než klasické pusou), odsávat několikrát denně a 2× denně inhalovat, aby se zvlhčovala slizice. Inhaláto rbyl zapůjčený ze zdravotního zařízení. Takže určitě radím, poradit se s odborníkem, nejlépe asi doktorem ORL. Ale samozřejmě 100 lidí 100 názorů a i 100 doktorů 100 názorů a těžko posoudit, každá metoda léčby má asi své plusy i minusy.
Ahoj, tak to máte stejný co jsme měly my. Naše holčina teď (6m) taky pořád chrčela a závěr z ORL zněl musíte počkat až jí vyroste nos asi má špatně přepážku. Pak už jsem ani neodsávala..... Musím teda říct, že se jí to pořád vrací, ale už to není tak hrozný ![]()
Náš malý měl rýmu v 10 dnech - dostal na pohotovosti nasivin a hlavně odsávat, odsávat, odsávat. A pak rady, které děláte .. vypodložit, aby měl hlavičku výše a mohli mu volně stékat hleny a hlavně vlhký vzduch. Koupili jsme kvůli tomu i zvlhčovač (super věc. Naše dětská Dr. je homeopatka.. takže jsme i homeopatili.. ale jinak nemocnost velká až do 1,5 roku.. prostě některé děti trpí ikdyž se můžeme přetrhnout.. ![]()
ahoj nu my chrčíme co vim snad od narození,ale rýma to neni, prý to některé dětičky tak mají. pokud miminku vyložene neteče z nosánku, neslzí jim očička neni třeba odsávat, jen zvlhčovat vzduch a dávat preventivně denně mořskou sůl.
Je nutné v diskusi o rýmě používat anonymní příspěvky? Samozrejmě že ty zastaralé odsvačky, co píše anonym jsou uplně na nic. Doporučuji (i mudra) odsavačku NA VYSAVAČ, ta se sliznice ani nedotkne!!!
ahoj tak já bych se přiklonila taky k tomu Physiomeru. Nám taky moc pomohl. Zadní rýma je horší než normální tekoucí co se týče doby trvání rýmy. Pak bych ještě zvlhčovala vzduch ( přehodit mokrou plínku přes postýlku)Já na začátku rýmy ještě kápla tea tree olejíček ale na mokrou plínku na topení dvě kapičky. Často větrej aby nebyl suchéj vzduch. Hlavně často neodsávej pokud nebudeš opravdu přesvědčená že něco odsaješ. Často odsávat ano, ale pokud je nosík pořád ucpaný a nebude moci dýchat. Což není váš případ.Tak at jste brzo zdravííí.
Ahoj, naše malá si přinesla zadní rýmu z porodnice…vyzkoušeli jsme všechno možné, libenar, nasivin, dětský otrivin…nic nepomáhalo.Z nosu jí taky neteklo, chrčelo to v ní a odsavačkou na vysavač jsem asi 3× denně odsávala žlutozelenou rýmu.Tak nám mudra předepsala Pamycon kapky, je to lokální antibiotikum, takže jsem to brala opravdu jako posl. řešení po dvou měsících nepřetržitého zahlenění. Po dvou dnech bylo po rýmě…opravdu se nám ulevilo. Nevím, jestli jste na tom tak, jako jsme byly my…když jste dle vaší mudry zdravé, ale můžeš se jí zkusit zeptat…Držím palce.