Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Yasmen píše: Více
A to je jako v pohodě pro soudy a všechny? Manžela ma proti me 2× vyšší mzdu, zakhe si zaplatí směšné 2000,– dite dostane vse u me a pohoda jazz?
Tak já mám výhradní péči, manžel střídavou nechtěl a nechtěl ani soudem určený styk, takže je po dohodě (která moc nefunguje), děti si bere sporadicky. V listopadu dětem sdělil, že když mi zaplatí alimenty (platí 12 tis. na 3 děti
), tak nemá na zimní pneumatiky a že se tedy uvidí, až sleze sníh. Sníh už slezl a viděl je asi 4 x. Jsem strhaná jak borůvka. Kdyby chtěl střídavku, ať si klidně celý alimenty strčí za klobouk. To píšu jenom, abys věděla, že může být i hůř ![]()
@Anonymní píše: Více
K doktorovi snad jde ten, u koho ta akutni potreba nastane. Ten i resi osetrovacku.
Co se tyce otazky na penize, ocenuju uprimnost, tohle proste porad v hlavach spousty lidi je takhle nastavene.
Pri stridave budes zivit dite jen polovinu doby a v te druhe polovine budes mit cas si zvysit prijem. Podobne otec bude mit stejne vysoke naklady na dite( bydleni- jidlo) a mene casu nez driv si vydelat.
A deti s tim fakt nejsou v nepohode, je to dnes uz docela caste a fakt je to lepsi, nez rozvodem o jednoho rodice prijit.
@ondrej190 píše: Více
Lekar neni jen o nemoci. Ale například očkování, léky, které užívá pravidelně apod. Takže dite ma pri peci 50:50 dvoje stejne boty a další věci každé u jednoho z rodičů?
A v nepohode, netvrdím, ze s otcem je dite v nepohode, ale u manzela ma přednost prace. Pracuje od 10 do 19 protože si rad prispi. Takže vzít dítě ve a za kamarády muze az po 19. hodině, což je u dítěte na 1. stupni super.
K nakladum na bydlení. On zůstane ve velkém bytě, ja si budu brát velky úvěr na pořízení bydleni pro me a syna. Jemu zustane hypotéka na chalupu. Tzn jeho náklady na bydlení pouze služby, moje náklady na bydleni hypotéka plus služby.
Přijde mi dost nefér, aby kdyz clovek vydělává pres 100k platil jen zlomek výživné. Protože přeci péče 50:50, ale on v te své 50 50% péče opravdu neodvede.
@ruzovasrnka píše: Více
Díky. Samozřejmě tohle musi byt hrozné. Na druhou stranu, aspoň se ti nikdo nemotá do výchovy a děti budou mit s tebou fajn vztah. U nas otec stridavku chce, s podmínkami ale. A současně me před dítětem on a jeho rodina označují za psychopata. Tak nevim co je pro děti lepší.
Tohle mi prijde fajn. Lepší nez točit krátký, dlouhý tyden, kdy pak uz člověk neví co je za den/tyden.
asi se inspiruji.
Jak mate poresene prázdniny a nemoci? Díky
My mame asymetrickou stridavku uz 11 let. Několikrát se to měnilo, ale obecně byl jeden týden jiný než druhý. Když jsem pracovala na směny, jeden týden je mel úterý středa a další týden od čtvrtka do neděle. Vypravovat děti na pondělí od nej jsme zkoušeli, ale neosvědčilo se. V neděli večer musí byt u mě každý týden. Posledních asi 7 let máme systém od čtvrtka odpoledne po škole buď do soboty ráno nebo do neděle večer. Vyhovuje to všem, děti jsou v 8. a 9. třídě a měnit nic nechtějí.
Upřímně působí to, že se na tom snažíš za každou cenu hledat negativa a trochu to bereš jako souboj nebo „prohru“, když dítě bude chtít být i s otcem. Přitom pokud je táta normální fungující rodič, tak je přece dobře, že dítě o nikoho nepřijde.
A proč by to mělo být pro dítě automaticky strašné? Naopak mnohem víc ublíží, když o jednoho rodiče prakticky přijdou. Když se rodiče chovají normálně, dítě si na režim zvykne.
Měla by sis to srovnat v hlavě ty sama, protože zatím působíš jako člověk, který na tom bude hledat problém za každou cenu. A děti vnímají, když jeden rodič střídavku od začátku bere jako něco špatného nebo nespravedlivého.
Co se týče financí - při opravdu vyrovnané péči mi nepřijde divné, že se výživné výrazně snižuje. Vždyť dítě je stejně dlouho u obou a náklady a péče běží v obou domácnostech. Ano, pokud má jeden vyšší příjem, nějaké dorovnání … no budiž… Větší věci typu školy v přírodě, tábory, kroužky apod. se navíc běžně platí napůl.
A to, že doteď manžel neřešil doktory, oblečení nebo kroužky, ještě neznamená, že to tak bude i po rozchodu. Ve chvíli, kdy má rodič svůj čas a svou odpovědnost, začne fungovat úplně jinak. Staré nastavení přece skončí a vytvoří se nové.
Jinak za mě je praktičtější klasický týden (třeba pondělí/pátek po škole až pondělí/pátek po škole) než krátký/dlouhý týden. Je v tom větší klid pro dítě i rodiče a a oba mají stejně povinnosti i radosti.
Nemoci - kdo je má mít, ten je má
Dokud jsem chodila do velice neflexibilni práce, zatímco on do celkem flexibilní, někdy mi vyšel vstříc a vzal si děti nad rámec, abych mohla do práce. Teď, když jsem na mateřské (nový partner, nové dítě) jsem zase ochotná já nechat si je, když on něco má. Nicméně děti jsou dost zdravé a my jsme ochotní je nechat doma i samotné, celý den ne, ale pár hodin jo.
Prázdniny - excelovska tabulka, vzniká dohodou. Oba máme v létě volno (já jsem učitelka, teď na mateřské, on učí na VŠ).
U nas to klaplo super, dite sestilete, ted skoro 16 a porad jedem stejny system.
Kratky dlouhy tyden: 1) u nas od stredy po skole do patku rano 2) u nas od stredy po skole do pondeli rano.
Vyhody oproti stridani tyden tyden byla ta stabilita, ze kazde pondeli utery vzdycky u jednoho, stredu ctvrtek u druheho. Vikendy na stridacky. Bylo tedy mozne domluvit napr. hudebku ve stredy v bydlisti u jednoho rodice a sportovni krouzek v pondelky u druheho.
Není důvod se toho bát, ve vyspělém světě to funguje už desítky let.
Nedej na takové to strašení ala výkřiky " to je hrůza, chudinky děti". To vykřikují ti (obvykle ty ), které nechtějí ztratit výhradní právo na dítě a chtějí druhému rodiči ukázat, tak zveličují nepodstatné problémy apod.
A ano, peněz logicky dostává ten druhý rodič o dost méně, ale to je přece v pořádku. Výživné není platba pro rodiče.
Jednou ti dítě řekne, že je rádo, že toho druhého rodiče neztratilo, jak se to obvykle stává u výhradek. Tam toho druhého rodiče třeba úplně neztratí, ale ten vztah zeslábne a pouto rodič-dítě prostě vymizí.
@JennienkaB píše: Více
Sice nejsem zakladatelka, ale resili jsme neco podobneho (krouzek v miste bydliste jednoho z rodicu) a rodice na to rezignovali (jiny krouzek ve skole), takze diky za tip na stridani 👍
A zakladatelko - otec ale nemusi pecovat ve stejnem rezimu jako to, ve smyslu toho, ze je z prace ve tri doma a pak bere dite ven, muze mit s ditetem jinou domluvu ( v tydnu doma a o vikendu na vylet treba) Deti stridali „domacnosti“ i historicky - travili cas s babickami, tetickami, chuvami, hospodynemi, strycky, bratranci, sousedy, jen tak s celou tlupou, ktera zrovna nemusela nikam z jeskyne. Dite jen s nejblizsi rodinou je vymysl posledniho stoleti plus minus autobus.
Ano, to bývá problém, kdy chlapi, co dřív vše nechali na matce, to nechávají i při střídavce. Je potřeba hned od začátku chlapa srovnat - výživné je na základní potřeby a ne na mimořádné nebo jednostranné. Takže dražší věci by se měly hradit společně. A nikoliv půl na půl, jak se často tvrdí, ale platí o. z., tedy hrazení v poměru možností. Tedy pokud otec má výrazně vyšší příjem, měl by z dražších potřeb hradit vyšší podíl. A je na vás, jak si to stanovíte. Jedna metoda je podle poměru příjmů, takže ve vašem případě by hradil 2/3 a ty 1/3. Nebo se to dá dohodnout podle disponibilního příjmu - ty 50 tis.-20 tis. náklady na bydlení, tedy 30.tis. k dispozici, on 100 tis., náklady na bydlení 20 tis., takže 80 tis. k dispozici. Takže v poměru 3:8. Další možnost je rozdělit si typy nákladů, např. matka oblečení a obuv běžné a léky, otec spotřební elektroniku, mobil a sportovní potřeby.
K úpravě - velmi se osvědčuje model 2+2+5+5 počínaje pondělím ráno. Dítě pondělky úterky u jednoho, středy čtvrtky u druhého, pátky s víkendem se točí.
@KovaJana píše: Více
to je teda výpočet, to vidím takhle poprvé.
U toho placení by mě zajímalo, co teoreticky správně dělat, když má jeden třeba 2-3× větší příjem, ovšem časově stejně se starají o dítě a mají stejné vzdělání, stejné místo pobytu a stejné možnosti.
Obzvlášť, když už dítě není malé.
A u toho placení elektroniky, léků, sportů - co když se neshodnou, co koupit. Jeden by chtěl kola, lyže, sporty, druhý radši šetří dítěti na auto nebo něco jiného, drahého, nebo investuje.
Já bych nechal, ať si každý platí prostě provoz u sebe. Takovéto transfery peněz při velkém rozdílu příjmů jen nahrávají těm menším dříčům.