Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj čerstvě tříletý syn si konečně začal sám hrát. Doteď jen trhal kytkám listy, motal toaleťák, mačkal knoflíky na pračce, chodil pouštět do koupelny vodu nebo splachovat záchod, maximálně si chviličku jezdil s mašinkou. Když bylo nejhůř, posadila jsem ho na chvíli k pohádkám, abych aspoň uvařila. Jaký bylo mý překvapení, když jsme dneska přišli z venku a syn si šel hrát. Vzal si plyšovýho pejska na baterky a zapnul ho. Pejsek štěkal a hýbal nohama.„Řízy řízy, uřežu tě a umřeš“.Plastovou pilkou pejskovi řezal hlavu. Vyděsilo mě to, nevím, jestli je jeho fantazie ještě normální
Pak si vzal plastový dětský nůžky a stříhal pejskovi drápy. V nestřežený chvíli, kdy jsem musela odběhnout do koupelny, pejska počmáral zelenou fixou, že mu prej teče krev. Nakonec vzal modelínu a nacpal jí pejskovi do tlamy jako odměnu. Pak to dovršil, když kousky modelíny pohházel po obýváku a říkal že je v lese a sbírá houby
Skoro hodinu jsem pak likvidovala škody a uklízela. Jinak ještě mimo jinýho dostal od tety k narozeninám dětskou pistolku, tak když si s ní hraje, míří na mě, že mě prej zastřelí a budu mrtvá
![]()
Maminky, je to normální? Má můj syn jen bujnou fantazii a objevuje svět, nebo v tom je i něco zlýho, nějaký náznak agresivity?
Mám to řešit? Jak na to reagovat? ![]()
To je klučičí hra, neboj. Něco podobného dělá Vojta bráchovi ![]()
A na jaký pohádky kouká? Dcera hodně předvádí co viděla. Jinak si vcelku normálně hraje, vaří atd. Ve školce si taky hodně hrají sami, delaji co je většinou baví.
Tak předně to dítě muselo někde vidět. Nejspíš televize. Mám doma taky čerstvě tříletou a slova jako: umřeš, krev a podobné ve slovníku nemá a to jsem si myslela, že má dobrou slovní zásobu.
Těžko se soudí z jednoho příspěvku, ale aby mi dítě chodilo pouštět vodu, motalo toaleťák a splachovalo záchod, tak by muselo být bez dozoru
Teď ve 3 letech už ví, že se to nedělá a chvíli bez dozoru být může, aniž bych se bála, že něco provede.
A když pak hodinu likviduješ škody, tak dítě ti asistuje? Anebo ty uklízíš, zatímco on z toho vyvázne a mezitím jde škodit jinam?
Příspěvek upraven 17.10.16 v 13:58
Minulý týden během mé návštěvy toalety skončil mladší s modrákem u pravého oka a krví v levé nosní dírce.
@mahdalka Tudle kopal imiginární kanalizaci a stavěl záterasy, aby lidi nespadli do výkopu, hraje si na požár a pana hasiče, vozí různé náklady, vaří ve vaně z tekutého mýdla různé polívčičky, rozházel si po bytě kostky a pak šel s košíkem sbírat houby nebo ořechy, po doviolené si s legem hrál na penzion a lidi na dovolené, mašinky z vláčkodráhy pojmenoval na podle vlaků z Chaggingtonu
Edit: „Nejnásilnější“ u nás je, že je požár (že by malý pyroman
) nebo že se něco loví.
Na zabíjení si neraje, nemá to kde odkoukat. Zabíjení (on tomu říká ulovení) má v kontextu pouze s masem. Pan řezník uloví krávu a máme z ní doma masíčko.
Zbraně doma nevedeme.
Příspěvek upraven 17.10.16 v 14:05
@mahdalka píše:Můj čerstvě tříletý syn si konečně začal sám hrát. Doteď jen trhal kytkám listy, motal toaleťák, mačkal knoflíky na pračce, chodil pouštět do koupelny vodu nebo splachovat záchod, maximálně si chviličku jezdil s mašinkou. Když bylo nejhůř, posadila jsem ho na chvíli k pohádkám, abych aspoň uvařila. Jaký bylo mý překvapení, když jsme dneska přišli z venku a syn si šel hrát. Vzal si plyšovýho pejska na baterky a zapnul ho. Pejsek štěkal a hýbal nohama.„Řízy řízy, uřežu tě a umřeš“.Plastovou pilkou pejskovi řezal hlavu. Vyděsilo mě to, nevím, jestli je jeho fantazie ještě normální
![]()
Pak si vzal plastový dětský nůžky a stříhal pejskovi drápy. V nestřežený chvíli, kdy jsem musela odběhnout do koupelny, pejska počmáral zelenou fixou, že mu prej teče krev. Nakonec vzal modelínu a nacpal jí pejskovi do tlamy jako odměnu. Pak to dovršil, když kousky modelíny pohházel po obýváku a říkal že je v lese a sbírá houby
![]()
Skoro hodinu jsem pak likvidovala škody a uklízela. Jinak ještě mimo jinýho dostal od tety k narozeninám dětskou pistolku, tak když si s ní hraje, míří na mě, že mě prej zastřelí a budu mrtvá
![]()
Maminky, je to normální? Má můj syn jen bujnou fantazii a objevuje svět, nebo v tom je i něco zlýho, nějaký náznak agresivity?Mám to řešit? Jak na to reagovat?
Že by chtěl být veterinář? Přece jen, když dal za to figurantovi odměnu…
Promiň, odlehčení. Jinak - máte živého psa? Podle mě ještě vůbec nemá představu, co to znamená být opravdu mrtvý apod. Dcera 3 roky v létě a taky mě čas od času zabíjí, i když to pak vždycky vezme zpátky, když se jí zeptám, jestli by skutečně chtěla, abysme už spolu nikdy nebyly apod. A jinak se to nezdá, ale pohádky jsou pěkné „zlo“. U nás frčí Scooby Doo a další pikantérie a už jsem se dočkala hlášek typu: Zničilas mi život; Pozor, pomačkáš mi plechy ( při objímání) a ještě bych něco vzpoměla…tak pak proč jí to pouštím, že? Starší sourozenci a potřeba občas něco stihnout s miminem, teď hlavně nemoc a nonstop sezení doma…
Já vždycky vysvětluju, že se neubližuje, ale v tomhle věku bych se rozhodně ještě neděsila, až tak o 2 roky víc by mě ta začlo připadat divné, případně pokud by to byl jediný styl her. A vzpomínám si na bráchu, o 4 roky stašího, jak mi s gustem pitval Barbíny…a vyrostl z něj fakt normální člověk…
@mahdalka Já bych to neviděla tak tragicky, má bujnou fantazii a nejspíš něco odkoukal od kamarádů, ve školce, možná v televizi a teď to opakuje.
My třeba doma pistolky, meče ani nic podobného nevedeme, na televizi taky nekoukáme a pohádky pouštím jen Krtečka, Rákosníčka, Mašinky a spol, prostě takové nenásilné, ale stejně občas syn k něčemu takovému „přičichne“. V létě od bratranců pochytil hry na střílení a začal si tak hrát taky. Tak jsme mu vysvětlili, že na lidi a zvířátka se nestřílí, že to není hezké a bolelo by je to. Takže na nás nebo na jiné lidi a zvířata nemíří, maximálně občas prohlásí, že zastřelí hada. To mu taky vysvětluju, že ani na hady se nestřílí, ale že může střílet na bubáky. S tím se zatím vždy spokojil, chvíli dělá, že hledá bubáka, kterého by zastřelil, pak prohlásí, že tady žádní nejsou a jde si hrát mírumilovně.:-)
@tamata píše:
Tak předně to dítě muselo někde vidět. Nejspíš televize. Mám doma taky čerstvě tříletou a slova jako: umřeš, krev a podobné ve slovníku nemá a to jsem si myslela, že má dobrou slovní zásobu.
Těžko se soudí z jednoho příspěvku, ale aby mi dítě chodilo pouštět vodu, motalo toaleťák a splachovalo záchod, tak by muselo být bez dozoruTeď ve 3 letech už ví, že se to nedělá a chvíli bez dozoru být může, aniž bych se bála, že něco provede.
A když pak hodinu likviduješ škody, tak dítě ti asistuje? Anebo ty uklízíš, zatímco on z toho vyvázne a mezitím jde škodit jinam?Tak buď šťastná, že to u vás zatím není, třeba nebude a třeba jo…
Příspěvek upraven 17.10.16 v 13:58
To, že dítě ví, že se něco nedělá … kdo nemá doma, nepochopí, že to není jen tou vlastní dobrou výchovou. Mám doma 2 naprosto rozdílné typy, 1. něco jako zakladatelčin syn trochu starší. Mladší dcerka asi něco jako Tvoje, poslušná, empatická, veselá holčička.
Není to vždy jen o nás, dospělých, musíme je ale správně vést, vzhledem k typu dítka.
Vidíš, jakou má synek fantazii ![]()
Klid, oni to nemusí ani tak přímo vše vidět nebo slyšet, ale dotvoří si to k obrazu svému.
Chápu Tvoje pocity dobře, taky u nás probíhají různé obdobné hlášky.
Kdyz uz se po dlouhem obdobi meho zakazovani synovi dostala mezi hracky pistolka, vysvetlila jsem, ze se na nikoho nemiri, co to zpusobuje. Na jeho vymluvy, ze to je jenom hracka (ma 4r a ma na vsechno vymluvy a duvody), jsem mu rekla, ze to je uplne jedno, ze s tim stejne na nikoho mirit nebude. Co se smrti tyce, jeste v tom uplne jasno nema, zatim nepochopil, ze kdyz je nekdo umřelej, jak rika, ze mu uz doktori nepomuzou.
A kdyz jednou jedinkrat rekl, ze me zastreli a ja budu umřelá, tak jsem mu rekla, ze uz s nim nebude moct byt nikdo doma, ze ho bude muset davat do skolky tata a vyzvedavat taky a to az po praci. Takze by tam musel spinkat, coz on za zadnou cenu nechce. Od te doby to nerekl…
@dedrichov Mám dvě děti, ale děkuju za poučení a že víš přesně jací oba jsou i když já vím, že naprosto rozdílní.
Já nevidím nic špatného na tom, když dítě něco provede, tak aby se pak podílelo na odstraňování škod. Pro někoho je jednodušší ho omluvit, že je divoké a neřešit. To je každého volba. Ale když zakladatelka založí diskuzi, tak jí to asi přeci jen trochu trápí.
Tak kluk to asi někde viděl, sám od sebe to určitě nemá. A je na rodičích aby mu vysvětlili, že se to nedělá, protože by to pejska a maminku bolelo. Stejně tak je na rodičích aby dětem ukázali, jak se dá hrát a co se dá všechno dělat - jezdit autíčky, stavět z Lega, přebalovat panenku, kreslit si, prohlížet knížky…
Motání toaleťáku a splachování WC bych chápala u dítěte 1,5 roku starého, kdy objevuje svět, ale tříleťáci už chodí do školky, vědí, že se to nedělá a hrají si jinak. ![]()
@LLLL @Hoa Mai s těmihle příspěvky souhlasím ![]()
Edit: @ZuzaM s tímto taky ![]()
Příspěvek upraven 17.10.16 v 14:11
@mahdalka
to je fantastický ![]()
kamaradka mi rikala, ze si jeji deti misto slunicka a kyticek maluji jen kostry a blesky ![]()