Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, prosím o radu zkušené hospodyňky. Škvařila jsem dnes sádlo, ale nějak se to nepovedlo, škvarky jsou hořké
Barvu mají pěknou zlatou, ale ta chuť
Vyloženě spálené na uhel tedy nejsou. Tak kde jsem udělala chybu, co je špatně?
Měla jsem to vyndat dřív, nebo jaký je správný postup? A myslíte, že ty škvarky mám vyhodit, nebo když z nich udělám zítra škvarkové placky, že to bude k jídlu? Nebo co s nimi? No sádlo snad bude OK, v nejhorším použiju ke kosmetickým účelům ![]()
Gina, my dneska taky ráno škvařili.
![]()
Napadá mě, nepodebrala jsi to připálené zespod hrnce?
Radu ani přesný postup nemám. Vím jen, že je to věda a u domácí zabíjačky to dělá zpravidla léta jen a výhradně zkušený harcovník. Takže kdybys to dělala ještě někdy v budoucnu, tak se poradit předem s někým, kdo to umí. ![]()
Clovece, ja si obcas skvarky skvarim,ale ze by byly horke se mi nestalo
Zezacatku to chce optravdu poctive michat, rady se chytaji, jak se vyskvari aspon cast sadla, staci obcas jen michnout. Jo a od sestrine pratchyne mam radu, jak odstavis z ohne, cvrknout do toho horkyho sadla krapet mlika(krapanek)- udela to sice neuveritelnou reakci, no.-jako kdyz do zhavyho oleje vlejete studeny-ale skvarky maji krasnou barvu.L.
radúna píše:
Gina, my dneska taky ráno škvařili.![]()
![]()
![]()
Napadá mě, nepodebrala jsi to připálené zespod hrnce?
No asi jo, teda tam nic připálenýho nebylo, ale míchala jsem to vařečkou pěkně odspoda, aby se to právě nepřipálilo ![]()
Afrodité, já néééé
.
Já jsem si jenom vzpomněla, že se to kdysi stalo sousedce. Sádlo se totiž připálí vždycky na dno hrnce. Teda chytne. Jde jen o to, nedřít vařechou moc po tom připáleném.
Syrové sádlo se nakrájí na kousky, dá do hrnce (nejlíp smaltovaného), trošičku se podlije vodou a dá se škvířit. Míchat, míchat a míchat. Přichytne se vždycky, jde jen o to, aby se to připálené neodlepilo násilím při škvaření, to pak zhořkne tím, jak se to připálené ode dna začne provářet v celé várce.
Když už se to stane, nejlepší je hned hrnec odstavit, škvarky přecedit do druhého hrnce, odstranit to spálené a jede se dál.
Naše babi přidávala před úplným koncem do škvarků trošku mlíka, obsah se zabublal, prudce to zpěnilo, ale výsledek byl prý křupavé škvarky. já nevím, moc si to nepamatuju, já mlíko nedávám.
Gina, já se ti ale přiznám, že netuším, co s tím připáleným. Smrdí to moc?
levmah28 píše:
A to škvaříš z obchodu sádlo?
Jasné. Koupíš u řezníka syrové sádlo. Já měla doma 4,5 kg, ve výsledku máme velkou mísu škvarků a 3 kg sádla. A jako bonus mastné vlasy a hubu
![]()
Taky jsme dnes škvařili a mlíko přidáváme hned na začátku. Podle mě jsou hořké, protože se měly dřív vytáhnout.
Ale chybama se člověk učí ![]()
To se nám tedy ještě nestalo
Mícháme poctivě celou dobu, na začátku solíme a na konci lejeme mléko a hořké nebylo nikdy ![]()
Nesmrdí to vůbec, vypadá to fakt k sežrání
je to lehce křupavé, ale vyloženě spálený ani náhodou, ale ta chuť
prostě to má hořký ocas ![]()
Sádlo je ze řeznictví, ale měli takový pěkný, tlustý na 2-3cm, ne šlejšky z Tesca. No otec to samý sádlo škvařil včera a měl to dobré, tak se teda budu muset zeptat.
Udělala jsem vše jak píšete, až na to mlíko nakonec.
radúna píše:levmah28 píše:Jasné. Koupíš u řezníka syrové sádlo. Já měla doma 4,5 kg, ve výsledku máme velkou mísu škvarků a 3 kg sádla. A jako bonus mastné vlasy a hubu
A to škvaříš z obchodu sádlo?![]()
![]()
![]()
![]()
Já jen jestli to kupované nebylo divné.Mě se to ještě nestalo teda.Ale příště zkus dřív vytáhnout.
Tak když třeba uděláš pomazánku, tak ten ocas přebiješ česnekem. Ale škvarkové placky neznám. Hodíš recept? Sím. Díky
.
Jo, chlap má hodně rád třeba vaječinu se škvarkama, tak tam třeba ty vajíčka tu „hořkost“ taky vytáhnou.