Jak to děláte s rodičovskou?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak to děláte s rodičovskou?
Ahoj,
Jak to děláte s rodičovskou? Já si neumím představit, že mi bude stačit 8500,– na měsíc. Účet společný nemáme, takže vůbec nevím, jak se s chlapem mám domluvit? Já budu kupovat jen něco? Nebo mu říct o peníze? Účet společný nechceme.
Díky za názory:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@MartinaKindl333 píše:
Ahoj,
Jak to děláte s rodičovskou? Já si neumím představit, že mi bude stačit 8500,– na měsíc. Účet společný nemáme, takže vůbec nevím, jak se s chlapem mám domluvit? Já budu kupovat jen něco? Nebo mu říct o peníze? Účet společný nechceme.
Před těhotenstvím jsem měla našetřeno přes 200tis rezervu. Chlap platí většinu plateb a já jídlo, drogerii atd. Když mě to nestačilo, nebo byl nějaký větší výdaj tak jsem mu řekla a penize mi dal. Pak jsem začala i na rodičku pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinaKindl333 píše:
Ahoj,
Normálně, máme společné příjmy, společné výdaje. Tohle jsme si vyřešili dávno před tím, než jsme plánovali děti. Proč to mají ostatní jinak, to fakt absolutně nechápu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinaKindl333 Tak mohou byt společné finance i bez společného uctu nebo mohou byt i finance oddělené. A domluvit se musite vy dva, my tezko vime, co zrovma Vam dvoum bude vyhovovat, jestli to, ze platby bude hlidat a resit muz, delat velke nakupy a ty jen drobny provoz, nebo zda ti preposle nejakou castku a nakupy budes resit ty. Sedněte si a vykomunikujte si to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám rodicak ještě min a 3 děti
proste vše platí muz, z rodicaku platím třeba věci do školy, nějaké obleceni, zábavu, plenky, proste věci pro děti a veškeré náklady na bydlení, jídlo apod jdou za muzem
já mám teda přístup k manzelovo účtu i jeho kartu, takže si hospodařim se svými i jeho penězi jak uznám za vhodne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děti jsem si porizovala s manželem, takže jsme na vsechny platby dva. Plus jsme měli něco nasetreno a chodila jsem na částečný úvazek do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spolecny ucet jsme nikdy nemeli, ale spolecne penize ano. Plus ja se vracela hned po materske na castecny uvazek do prace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My to dělali tak (ale samozřejmě jsme se na tom dohodli), že chlap platil vše od bydlení přes auto po dovolené a větší výdaje typu autosedačka, zimní bundy apod., já dělala malé denní nákupy, lékárnu a věci kolem dítěte. Při dnešních cenách potravin by mi ale 8500,– nestačilo ani smykem, takže dnes bychom to asi řešili jedním (klidně novým) společným účtem, kam se pošle nějaká poměrová část příjmů a z toho se bude vše platit transparentně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Villanelle píše:
Společné peníze nechcete, ale dítě jo, to nikdy nepochopím.
Společné peníze se nemusí rovnat společnému účtu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MartinaKindl333 píše:
Ahoj,
Tak logicky, když je žena doma na rodičáku, tak chlap musí počítat s tím, že velká většina placení bude na něm. Účet společný nechcete, a finance máte oddělené? Co na to říká on?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Villanelle myslím,že je to každého věc:) zajímalo mě, jak to mají ostatní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně, že jsme moderní, ale pak se řeší, jak se s chlapem domluvit. Co třeba se domluvit ústy? Ze zákona jsou v manželství finance společné, ale vy zřejmě manželé nejste, že? Jak říkám, hlavně moderně… A proč je ve stabilním partnerském vztahu (navíc s dítětem!) problém mít společný účet? Pro tebe by to bylo jedině výhodné, chraň svá práva. Mbank nabízí účet pro dva spolumajitele, ne jen disponenty. My s manželem máme společný účet a k tomu každý své peníze. Posíláme na společný účet předem dohodnutou částku, z toho se platí veškeré výdaje na domácnost, dítě, psa a malé spoření. Zbytek příjmu na našich účtech je pro naše zájmy. Když je třeba (např. na rodičovské), jednoduše se domluvíme, že jeden teď bude posílat víc/míň. Manžel teď tedy platí víc než já a díky tomu ani na rodičovské nepociťuji pokles životní úrovně. Říkat si partnerovi o peníze mi přijde jako žadonit u taťky o kapesné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše:
Společné peníze se nemusí rovnat společnému účtu
To nikdo netvrdí, nicméně pro přehled je to snazší. Hlavně pro finanční negramoty, kterých je v ČR drtivá většina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já mám rodičák dvacku a s tím se mi hospodaří pěkně. Blbý bude, až mi dojde, protože jsem si dala tu nejvyšší částku.
Ale mám v plánu jít pak do práce a malou bude hlídat babička (to máme obrovskou výhodu, to si uvědomuju). Ale s osmičkou bych to nedala. Samozřejmě, vše by platil manžel a tak dále, ale poklesla by nám životní úroveň a to nechci, takže když je ta možnost, přivydělám si.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit