Nemám nárok na mateřskou, co dostanu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
59404
9.3.15 09:59

@KarolinS co tim myslíš? Pokud chci dítě tak na tom musim mít ne? Rodičák je jen příspěvek ne že tě bud živit x let, od toho je otec dítěte ;). Já pracovala takže jsme měla i mateřskou, pak proplacenou dovolenou což bylo taky fajn a pak rd na 3 roky ;) Taky by se to dalo vzít z druhé strany že je nefér že má nárok na rodičák ten co nikdy nepracoval, jaká náhrada mzdy :roll: vždy jsme šla na úřad a měla vše zjištěno, když něco chci tak bych si měla zjistit vše okolo, pak nehrozí že na mě někdo něco bude zkoušet :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
9.3.15 11:49

Tak vám všem opravdu moc děkuji za pomoc! :kytka: K p. doktorce jsem se konečně dovolala a byl to jen omyl = prostě přehlídla, že nemam nárok na mateřskou a tak nemocenskou ukončovat nebudeme.. :)
Takže díky ochotné doktorce, ale hlavně vašim bleskovým odpovědím a radám nepřijdu o nemocenskou (celkem je to 40 tis)! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
9.3.15 12:06

Koukam že muj příspěk vás rozčílil - omlouvám se, špatně jsem to formulovala.. Samozřejmě že s vámi souhlasím, že rodinu by měl člověk zakládat až po té, co na ní má duševně i finančně - nemyslela jsem to tak, že by se měl spoléhat jen na stát (to by bylo sobecké, nezodpovědné a i nereálné :) ).. Jen znám spoustu mladých, který by si rodinu přáli, ale nemohou si ji z finančních důvodů dovolit (přitom udělali vše, aby vystudovali, sehnali zaměstnání a zajistili se..) ale to je na jiné dlouhosáhlé debaty a nehodí se to sem..

Opravdu bych tady nerada někoho zbytečně rozčílila špatnou formulací, tak se omlouvám - moc jste mi pomohli, ještě jednou děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.3.15 18:41

@KarolinS :kytka: :kytka: :kytka: :kytka: pohodový zbytek těhotenství

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1215
15.3.15 06:28

Poradil by mi někdo, prosím vás..
Musí mít otec dítěte odpracovaný nějaký počet dní, abych si přes něj noha volit výši rodič. příspěvku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
15.3.15 06:39

Ahoj, musi splnovat stejna kriteria jako matka, pak neni problem a muzes volit dle vyse jeho platu :-).

• Citovat
  • Upravit
1215
15.3.15 11:34

Když já se v tom vůbec nevyznám, vůbec nechápu, co je třeba denní vyměřovací základ, nebo co..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
15.3.15 11:42

Máme internet, stačí to jen zadat do vyhledávače http://business.center.cz/…cast3h2.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1215
15.3.15 12:14

@terinka4444 Já nemám problém to najít, ale vyznat se v tom. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1516
13.4.15 22:20

Ahoj holky, zkusím obnovit diskuzi a poprosit o radu.Jak jsem zjistila, tak také nemám nárok na mateřskou a chcou mě šupnout na 4 letý rodičák, odpracované mám 7 let od školi. Ale jak na potvoru nám poslední zaměstnání zkrachovalo, tam jsem byla 3 roky v kuse, snažily jsme se dlouho o miminko přez IVF, proto jsem šla hned v ochrané lhůtě na neschopenku, otěhotněla jsem díkybuhu, už jsme ani nedoufali, ale podle tabulek se nevlezu do 180 dní kdy mám nastoupit na mateřskou. Neschopenka mi stále běží, mám ji napsanou na těhotenství, zjistila jsem, že si můžu nechat neschopenku přepsat 6 týdnů před porodem do 6 týdnů po porodu na neschopnost z důvodu porodu, pak si můžu vybrat 3 letý rodičák, vše by bylo fajn, jenže mi na sociálce tvrdí, že ze zákona musím ukončit neschopenku 6 týdnů před porodem přesně na den, pak mi vystaví papír, že nemám nárok na mateřskou a pak složitě žádat u gynekologa znovu neschopenku na neschopnost z důvodu porodu, to samozřejmě musím ke komisy. Proč nemůžu jen předat neschopenku svému gynekologovi a ten ji jen převezme, proč ji musím ukončovat? Poradí mi někdo? Děkuju za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
14.4.15 00:09

@skubanek 86 Jednoduché, nech si vypsat ten papír od doktora v předstihu, ať ti tu mateřskou zamítnou včas a můžeš v neschopence plynule pokračovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1516
14.4.15 09:00

@j.a.n.i1 Také jsem o tom uvažovala, jenomže jsem narazila na sociálce na strašné kačeny, málem mi tam omlátila zákoník o hlavu, došla jsem se tam zeptat na tuhle možnost a ona o ničem nevěděla, vyhodila mě s tím, že až budu mít před termínem, ať si laskavě dojdu s papírem. Obvolávala jsem si pracák, sociálku a sociálku v Brně, tam byli příjemní a právě takovou varyantu mi poradily, že to tak dělá hodně maminek, které nemají nárok na mateřskou a když jsem jim řekla, že si moje sociálka trvá na ukončení neschopenky 6 týdnů před porodem, že je to prý nezákoné a musela bych vracet po zpátku všechny peníze, tak mi bylo řečeno v Brně, že ze zákona se to tak dělat musí, ale záleží na tom, kdo sedí na židli právě na mé sociálce, že Brno maminkám problémy nedělá a nechává je maródit dál. No a teď babo raď, každý ti řekne něco jiného :nevim: nenechala jsem se odradit babou a tvrdila ji, že neschopnost z důvodu porodu opravdu je, byla tak rozčílená, že si na mě zavolala vedoucí, ta byla taky nechutná a s ohrnutým nosem volala do Brna, tam ji moji verzi potvrdily, ale stejně si trvali na ukončení neschopenky.Jsem z toho zoufalá :zed: á

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
548
18.4.15 15:54

Děvčata, můžete mi poradit, máte nějaká zkušenost?
Jsem v součastné době na nemocenské a v červnu 2015 mi končí smlouva, kterou mi nejspíš neprodlouží :(
Jak je to, pokud budu pořád na nemocenské, tak mě skončit poměr nemohou, že? Jakmile ukončím nemocenskou, tak pak skončí teprve poměr, pokud mi jej neprodlouží? A je lepší z nemocenské nepřecházet na mateřskou, ale až pak rovnou na rodičák, protože mateřskou by mi už firma neplatila, jelikož by byl poměr skončen. Nebo mě nemohou vyhodit ani když z nemocenské přejdu na mateřskou a pak na rodičák?
Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16246
18.4.15 16:01

Smlouva ti skončí bez ohledu na neschopnost, pokud ji neprodlouží, nic se posouvat nebude a k poslednímu dni smlouvy skončí pracovní poměr. Peněžitou pomoc v mateřství neplatí zaměstnavatel, ale stát, pokud splníš podmínky (doba pojištění a ochranná lhlta), budeš mít nárok, a na rodičovský příspěvek přejdeš poté.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
548
18.4.15 16:11
@zrcadlo píše:
Smlouva ti skončí bez ohledu na neschopnost, pokud ji neprodlouží, nic se posouvat nebude a k poslednímu dni smlouvy skončí pracovní poměr. Peněžitou pomoc v mateřství neplatí zaměstnavatel, ale stát, pokud splníš podmínky (doba pojištění a ochranná lhlta), budeš mít nárok, a na rodičovský příspěvek přejdeš poté.

Takže jako neexistuje ochranná lhůta od státu, že je člověk na dlouhodobé nemocenské tak mu nemohou ukončit poměr? To se mi moc nezda.
To jako se pak člověk na neschopence musí nahlásit na pracák a nedostane nic jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat