Nemám nárok na mateřskou, co dostanu?

134
5.9.14 11:59

Jak to je s dávkama???

Ahoj holky jak to je, dozvěděla jsem se že nemám nárok na mateřskou. Jestli to chápu dobře tak po dobu půl roku kdy by měla chodit mateřská jsem bez příjmu?? Co když v té době budu rodit, pak přejdu hned po porodu na rodičák???
Mám v tom hroznej guláš, děkuju za vysvětlení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101822
5.9.14 12:05

@nevernamrcha Pokud nemáš nárok na mateřskou, tak buď, pokud si zaměstnaná, tak můžeš jít 6 týdnů před TP na nemocenskou a být na ni až do konce šestinedělí a pak požádat o rodičák. Nebo pořádáš o rodičák hned od porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
5.9.14 12:14
@nevernamrcha píše:
Ahoj holky jak to je, dozvěděla jsem se že nemám nárok na mateřskou. Jestli to chápu dobře tak po dobu půl roku kdy by měla chodit mateřská jsem bez příjmu?? Co když v té době budu rodit, pak přejdu hned po porodu na rodičák???
Mám v tom hroznej guláš, děkuju za vysvětlení

když nemáš nárok na mateřskou, tak si po porodu zažádej o rodičovský příspěvek. Máš 4 letou variantu, při volbě přes chlapa (pokud splňuje podmínky), tak i kratší. jinak rodičák je pak ode dne narození dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
227
5.9.14 12:17

Ano, dostanes rovnou rodicak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
9.3.15 08:26

Ahoj ženy :)
Dovolím si obnovit diskuzi - bohužel totiž na mateřskou také nemám nárok, ale jsem na nemocenské - myslela jsem, na na ní budu moci být až do šestinedělí, ale p. doktorka mi řekla, že to nejde, že mi MUSÍ poslat na mateřskou nejméně 6 týdnu před termínem porodu..
Jelikož tedy na „mateřskou“ nastupuji už tento týden, chtěla bych si vyřídit papíry ohledně rodičovské - chci ji napsat na partnera, abych si mohla zvolit 3-letou variantu, ale jsem úplně ztracená ve formulářích a časech, kdy to mám jít vyřídit. Poradíte mi prosím, co všechno musím mít za formuláře, kam a kdy s nima mam jít, aby už od začátku byla rodičovská napsaná na něj?
Děkuji mockrát, už mi z toho hrabe :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59404
9.3.15 08:30

@KarolinS pokud jdeš rovnou na rodičák tak se to vyřizuje po porodu, s dalšim by měli pomoct na úřadě ale na nemocenské by jsi měla být do konce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
9.3.15 08:33

@KarolinS nechápu, co dr blbne. Když nemáš nárok na mateřskou, můžeš být na nemocenské do konce 6nedělí. Nebo minimálně do porodu. Pak zažádáš o rodičák. co se týče výběru - chlap si nechá v práci napsat vyměřovací základ za poslední rok, s tím na ossz, tam napíšou do fialového formuláře denní částku a s tím a RL dítka potom na úřad práce, kde se o rodičák žádá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
9.3.15 08:34

To je divne co ti rekla doktorka.ja taky nemam narok na MD, tak budu na neschopence az do konce sestinedeli. behem toho si po porodu pujdu zazadat o RP, ktery by mi meli vyplacet po konci neschopenky-tohle mi tu kdosi poradil.na UP si zajdi pro papiry, daji ti dva-jeden na zadost o RP a druhy pro partnera potvrzeni o vysi prijmu, se kterym si zajde na OSSZ, to pak spolecne dolozis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
9.3.15 08:35

@KarolinS pokud nemáš nárok na mateřskou, zůstaň na nemocenske do konce šestinedělí, trvej na tom. Potom můžeš volit až do 7600 sama. Nemusíš přes otce dítěte.

Příspěvek upraven 09.03.15 v 08:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
9.3.15 08:35

@KarolinS A rekla jsi vubec doktorce, ze nemas narok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.3.15 08:38

Jak píše mag, trvej si na tom, že nemáš nárok na mateřskou a hodláš zůstat na neschopence v souvislosti s porodem šest týdnů po porodu. A nemusíš volit přes otce, toto ti automaticky zakládá nárok na tříletou variantu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
9.3.15 08:42
@Handalina píše:
To je divne co ti rekla doktorka.ja taky nemam narok na MD, tak budu na neschopence az do konce sestinedeli. behem toho si po porodu pujdu zazadat o RP, ktery by mi meli vyplacet po konci neschopenky-tohle mi tu kdosi poradil.na UP si zajdi pro papiry, daji ti dva-jeden na zadost o RP a druhy pro partnera potvrzeni o vysi prijmu, se kterym si zajde na OSSZ, to pak spolecne dolozis.

To jsi mi radila ty @mag :palec: :).No ale zas na tom socialnim mi pani-slecna rikala, ze pokud si nezazadam pres pritele, tak budu mit ctyrletou variantu, s tim ze pul roku 7600 a pak cosi kolem 3500.tak v cem to je, ze teda ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
9.3.15 08:45

@Handalina no pokud jsi do konce šestinedělí na neschopence, jedna se o nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem a automaticky mas ze zákona nárok volit až 7600.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
9.3.15 08:49

Děkuji moc všem za reakce :)
Paní doktorka vše ví a ke všemu byla vždy ochotná, proto mě to velmi zarazilo, když mi řekla, že musí poslat na MD. Myslela jsem tedy, že to např. nařizuje zákon, ale stále mi to vrtá hlavou. Pokusim jí ještě dnes zavolat a na vše se poptat, protože bych tak přišla o 3 měsíce opravdu slušně placené nemocenské. :think:
A pokud bych si tím mohla i vybrat 3letou variantu, zabila bych 2 mouchy jednou ranou, to by bylo opravdu báječnééé! :lol:
Opravdu moc děkuji za rady, jdu to hned řešit - snad to nějak půjde..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
9.3.15 08:56

@mag no jo, ale vysvetluj to pani na pracaku, ze pravdu mam ja. jeste bych dodala, ze jsem mela prac. pomer na dobu urcitou, ktery skoncil v zari, takze z nej mi bezi neschopenka, nebude to tim? a tech 7600 vychazi na 2,5 roku, pokud dobre pocitam, ze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat