Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já bych jí teď nechala nějakou dobu odpočinout. Max bych napsala něco ve smyslu děkuji za hlídání. Bohužel opravdu ten vztah snacha tchyně je náročnější. A klobouk dolů před všemi babickama který v tomto věku hlídají.
@Anonymní píše:
Manzela jsem se jen chtela zeptat, jestli nevi, jestli je na me jeho mama nastvana - kdyby byla nastvana na neco jinyho, abych to zbytecne nehrotila a neresila nejakou situaci, ktera vlastne ani neexistuje. Kazdopadne prepadovku ji delat nebudu, za me by si to klidne mohla zase vysvetlit jako kontrolu, kdyz mi za ty dva dny vlastne nedala zadny info. Pockam do vecera, ikdyz to rikala, ze malou asi priveze tchan. Kdyz nebdue zadny kontakt z jeji strany behem dneska, tak ji zitra zavolam.
A co to vzít jinak? Neřešit co a jak, možná je naštvaná, možná ne, možná to jsou hormony. Ale určo nepokazíš nic tím, když jí koupíš něco dobrého nebo kytku a za hlídání poděkuješ, že jsi ráda a máš ji ráda. Třeba to vyčistí vzduch bez debat.
Tolik to neřeš, jestli jí něco přelétlo přes noc, máte toho na hrbu hodně obě.
Ano, tak se ukazalo, ze se tchyne opravdu smrtelne urazila kvuli ty sedacce. Ted jsme se kvuli tomu jeste i pohadali s manzelem, jemu proste prijde normalni, ze se urazej a ikdyz se zeptam, co se deje, ze mi to nereknou a radsi jsou dyl jak tyden nasra ny, nez aby si to lidi v klidu vyrikali, co je za problem a ja ze mam byt asi vestec. No. Takze jsem tchyni volala, 3× se omluvila, dostala prednasku, ze prece nejsou debi love a ze je nemam srovnavat s nikym jinym a ze si to mam pamatovat pro priste a ze to teda smazeme. A ze se nenecha ukricet - na nikoho jsem nekricela. Holt ano, ted budu drzet hubu a krok, ale to ze je tchyne general, co je zvykla, ze cela rodina skace podle ni, to je proste fakt. Holt budu skakat ted taky, ale do budoucna to teda bude potreba nejak resit, protoze abych se mela bat zeptt na cokoliv, sby to nahodou nekoho neurazilo, jeste kdyz jde o bezpeci myho ditete, tak to se mi teda fakt tezko rozdychava. Ja se nesmim zeptat na nic a myslet si, ze by treba mohli neco podcenit, ale to ze oni si mysli, ze jsou nejchytrejsi, to ke v poradku (a na tohle teda prska i manzel, ze ho i ve 40letech furt povazujou za malyho haranta, kterej nevi nic o zivote a nicemu nerozumi). Uf, klidne se tu do me zas pustte, ale tenhle styl komunikace mi proste v poradku neprijde. Ale jsem rada, ze se to vyjasnilo, ja se do vecers uklidnim a dal uz tuto aferu snad resit nebudeme.
Já si myslím, že zase tak nepřeháníš. Z té sedačky bych měla také strach, kdoví co starší generaci napadne… Vděk za tu obrovskou pomoc, co máte, je na místě, ale určitě to neznamená, že se nemůžeš na nic zeptat a máš akceptovat případné ohrožování života dítěte (jízda bez sedačky/v nevhodné sedačce). Zkusila bych si o tom s tchyní promluvit, poděkovat jí za pomoc a pokusit se jí vysvětlit, že jsi to vůbec nemyslela proti nim, że jsi jenom měla strach a přihodit historku s tvým taťkou. A že je super, že oni na to mysleli, že moc děkuješ.
Nejzbytecnejsi diskuze na emiminu. Zakladatelce všichni řeknou, že tchyně má právo být uražená, že si někdo myslí že by ohrozila bezpečnost svého vnoučete. Obzvláště když tam to dítě má imrvére a zřejmě si takovou nedůvěru vůbec ničím nezasloužila. A zakladatelka místo aby sklopila uši a přiznala chybu, tak se nesmyslně obhajuje tím, že na světě jsou i lidi, kteří by klidně bezpečnost dítěte ohrozili, pohádá se s manželem a chudinku udělá ze sebe, protože musí rozdýchávat, že je neomalené ptát se dospělých pricetných lidí, kteří se půl týdne sami zvládají postsrat o takhle malé dítě, jestli usadili dítě do autosedačky. Sebereflexe na nule.
@Yxc28 presne tohle jsem ji rekla, rekla mi, ze ji to nezajima, ze ji nemam s nikym srovnavat. Nekolikrat jsem zopakovala, ze se omlouvam a ze to nebylo mysleno nijak zle. Odpoved, ze ona ma 3 deti a 5 vnoucat a ja jedno. Ne, opravdu si nemyslim, ze ji to dava patent na rozum a ze vsechno dela nejlip. Ale krome ty sedacky jsem ji nerekla nikdy nic na to co dela s dcerou nebo co ji dava k jidlu, atd., ikdyz js to delam jinak. Jsem nastvana, ze proste misto toho, abychom si to uz pred tydnem normalne vyjasnily, tak ja se tu nervuju, co jsem provedla tak strasnyho a ona s tim patentem na rozum se chova, jak kdyby ji bylo 10, misto, aby mi normalne klidne vynadala hned a vyjasnily jsme si to, tak si na me jeste kvuli tomu stezuje manzelovi, ten mi tyden taky nic nerekne, ja jsem akorat za idi ota, jeste to schytam, co si to vubec dovoluju.. no jsem fskt vytocena, fakt jo, myslim, ze by komunikace mezi dospelyma proste mela probihat trochu jinak
@Anonymní píše:
Ano, tak se ukazalo, ze se tchyne opravdu smrtelne urazila kvuli ty sedacce. Ted jsme se kvuli tomu jeste i pohadali s manzelem, jemu proste prijde normalni, ze se urazej a ikdyz se zeptam, co se deje, ze mi to nereknou a radsi jsou dyl jak tyden nasra ny, nez aby si to lidi v klidu vyrikali, co je za problem a ja ze mam byt asi vestec. No. Takze jsem tchyni volala, 3× se omluvila, dostala prednasku, ze prece nejsou debi love a ze je nemam srovnavat s nikym jinym a ze si to mam pamatovat pro priste a ze to teda smazeme. A ze se nenecha ukricet - na nikoho jsem nekricela. Holt ano, ted budu drzet hubu a krok, ale to ze je tchyne general, co je zvykla, ze cela rodina skace podle ni, to je proste fakt. Holt budu skakat ted taky, ale do budoucna to teda bude potreba nejak resit, protoze abych se mela bat zeptt na cokoliv, sby to nahodou nekoho neurazilo, jeste kdyz jde o bezpeci myho ditete, tak to se mi teda fakt tezko rozdychava. Ja se nesmim zeptat na nic a myslet si, ze by treba mohli neco podcenit, ale to ze oni si mysli, ze jsou nejchytrejsi, to ke v poradku (a na tohle teda prska i manzel, ze ho i ve 40letech furt povazujou za malyho haranta, kterej nevi nic o zivote a nicemu nerozumi). Uf, klidne se tu do me zas pustte, ale tenhle styl komunikace mi proste v poradku neprijde. Ale jsem rada, ze se to vyjasnilo, ja se do vecers uklidnim a dal uz tuto aferu snad resit nebudeme.
Já myslím, že teď jste toho všichni plní, a nakonec to tak horké nebude. Musíte obě vychladnout. Ty taky neumíš komunikovat zrovna příkladně - zakládáš diskuze, taháš do toho manžela. Mohla jsi od začátku jednat napřímo.
Tchyně toho má asi plný brejle, hlídá a pomáhá nadstandardně. Já Ti tenhle luxus závidím. Taky mám 2 děti do 20 měsíců. A že budeš muset občas něco překousnout? No, pokud ji takhle potřebujete, tak ano. Nikdo nejsme ideál. Pokud to nezvládneš, můžete platit chůvu.
A znovu se opakuju. Kdybys mě podezírala, že jsem taková nezodpovědná kravka, taky by mě to urazilo. takže bych tomu dala čas.
@Yxc28 píše:
Já si myslím, že zase tak nepřeháníš. Z té sedačky bych měla také strach, kdoví co starší generaci napadne… Vděk za tu obrovskou pomoc, co máte, je na místě, ale určitě to neznamená, že se nemůžeš na nic zeptat a máš akceptovat případné ohrožování života dítěte (jízda bez sedačky/v nevhodné sedačce). Zkusila bych si o tom s tchyní promluvit, poděkovat jí za pomoc a pokusit se jí vysvětlit, že jsi to vůbec nemyslela proti nim, że jsi jenom měla strach a přihodit historku s tvým taťkou. A že je super, že oni na to mysleli, že moc děkuješ.
Hele ale zakladatelka psala, že tam je dítě opravdu velmi často. Že s ním už autem několikrát jeli a vždy s autosedačkou. Takže po určité době se jich ptát, jestli bylo dítě v autosedačce je opravdu zpochybňování jejich zdravého rozumu, když vědí že dítě musí jet v autosedačce a vždy ho tam dávají.
@Anonymní píše:
Ano, tak se ukazalo, ze se tchyne opravdu smrtelne urazila kvuli ty sedacce. Ted jsme se kvuli tomu jeste i pohadali s manzelem, jemu proste prijde normalni, ze se urazej a ikdyz se zeptam, co se deje, ze mi to nereknou a radsi jsou dyl jak tyden nasra ny, nez aby si to lidi v klidu vyrikali, co je za problem a ja ze mam byt asi vestec. No. Takze jsem tchyni volala, 3× se omluvila, dostala prednasku,ze prece nejsou debi love a ze je nemam srovnavat s nikym jinym a ze si to mam pamatovat pro priste a ze to teda smazeme. A ze se nenecha ukricet - na nikoho jsem nekricela. Holt ano, ted budu drzet hubu a krok, ale to ze je tchyne general, co je zvykla, ze cela rodina skace podle ni, to je proste fakt. Holt budu skakat ted taky, ale do budoucna to teda bude potreba nejak resit, protoze abych se mela bat zeptt na cokoliv, sby to nahodou nekoho neurazilo, jeste kdyz jde o bezpeci myho ditete, tak to se mi teda fakt tezko rozdychava. Ja se nesmim zeptat na nic a myslet si, ze by treba mohli neco podcenit, ale to ze oni si mysli, ze jsou nejchytrejsi, to ke v poradku (a na tohle teda prska i manzel, ze ho i ve 40letech furt povazujou za malyho haranta, kterej nevi nic o zivote a nicemu nerozumi). Uf, klidne se tu do me zas pustte, ale tenhle styl komunikace mi proste v poradku neprijde. Ale jsem rada, ze se to vyjasnilo, ja se do vecers uklidnim a dal uz tuto aferu snad resit nebudeme.
Tak tohle by se mi hodně nelíbilo. Ona ti dá přednášku, že není de@il ale zárovenˇtak mluví s tebou. Vždytˇsi se jen zeptala. To je problém?
@Serpentini píše:
Nejzbytecnejsi diskuze na emiminu. Zakladatelce všichni řeknou, že tchyně má právo být uražená, že si někdo myslí že by ohrozila bezpečnost svého vnoučete. Obzvláště když tam to dítě má imrvére a zřejmě si takovou nedůvěru vůbec ničím nezasloužila. A zakladatelka místo aby sklopila uši a přiznala chybu, tak se nesmyslně obhajuje tím, že na světě jsou i lidi, kteří by klidně bezpečnost dítěte ohrozili, pohádá se s manželem a chudinku udělá ze sebe, protože musí rozdýchávat, že je neomalené ptát se dospělých pricetných lidí, kteří se půl týdne sami zvládají postsrat o takhle malé dítě, jestli usadili dítě do autosedačky. Sebereflexe na nule.
Amen.
@Serpentini ano, dcera je tam casto, ze jeli nekolikrat autem jsem prosim te psala kde? Tchyne bydli v dochazkove vzdalenosti, autem bezne nejezdi. Jednou chteli jet, dodnes ani nevim, kam, kdyz jsem se zeptala, kde byli, nerekli mi to. Nasledne si teda sedacku koupili, coz mi ale nikdo nerekl a za prababickou jeli asi 5km, takze ano, po tom, co muj vlastni pricetny tata, ktery taky svou vnucku miluje, rekne, ze by klidne mohla jet i 60km bez sedacky, ze my jsme tak taky jezdili, tak ano, lekla jsem se, jestli nemeli stejny napad.
@Anonymní píše:
@Yxc28 presne tohle jsem ji rekla, rekla mi, ze ji to nezajima, ze ji nemam s nikym srovnavat. Nekolikrat jsem zopakovala, ze se omlouvam a ze to nebylo mysleno nijak zle. Odpoved, ze ona ma 3 deti a 5 vnoucat a ja jedno. Ne, opravdu si nemyslim, ze ji to dava patent na rozum a ze vsechno dela nejlip. Ale krome ty sedacky jsem ji nerekla nikdy nic na to co dela s dcerou nebo co ji dava k jidlu, atd., ikdyz js to delam jinak. Jsem nastvana, ze proste misto toho, abychom si to uz pred tydnem normalne vyjasnily, tak ja se tu nervuju, co jsem provedla tak strasnyho a ona s tim patentem na rozum se chova, jak kdyby ji bylo 10, misto, aby mi normalne klidne vynadala hned a vyjasnily jsme si to, tak si na me jeste kvuli tomu stezuje manzelovi, ten mi tyden taky nic nerekne, ja jsem akorat za idi ota, jeste to schytam, co si to vubec dovoluju.. no jsem fskt vytocena, fakt jo, myslim, ze by komunikace mezi dospelyma proste mela probihat trochu jinak
Teď ji potřebuješ, takže to prostě překousni. Něco nastavovat můžeš, když po tom člověku nic nechceš.
@Anonymní píše:
Deti uz od malicka ucim, ze nez se na nekoho nastvu, tak zjistim duvody jeho chovani a treba zjistim, ze k tomu mel duvod, ktery me nenapadl. Nebo taky zjistim, ze mam pravo se nastvat. (S vyjimkou situaci, kdy se treba holky porvaly na “prolizacce” 2,5 m nad tartanem. To jsem si taky vyslechla duvod rvacky a prodiskutovaly jsme to, ale predtim jsem je servala, ze se apson maji rvat dole.) A ze vzdycky, kdyz jsem nastvana a nekdo se me zepta na duvod, tak odpovim po pravde. Nebo aspon reknu, ze ted o tom nechci mluvit a reknu to pozdeji.
Ted je detem 19 mesicu, skoro 5, 6 a 8 let. Ty 3 starsi to ucim uz roky a stale se casto neudrzi a nastvou se “zbytecne”. Ale obcas je videt, ze moje snaha pada na urodnou pudu. Nebo nekdy hadku zarazim uz v zacatku a v klidu prodiskutujeme, co se stalo, jake k tomu byly duvody. A temer vzdy dojdeme ke klidnemu smireni.
Zpocatku jsem byla na strane tvoji tchyne. Prece jen toho pro vas dela neuveritelne moc, urcite uz je z toho unavena a mohla ji vykolejit i takova prkotina. Ale jestli i tvemu muzi pripada v poradku se hned urazit a neodpovidat na otazky ohledne duvodu urazeni, tak to asi u ni nebude vyjimecna situace.
Samozrejme je v poradku se zajimat o bezpecnost sveho ditete. Ale ty jsi tchyni takto neznala, nevedela jsi, ze je takto vztahovacna? Ja svoji tchyni verim (takto male dite by nikdy nehlidala, jak uz jsem psala, ale ty 3 starsi ted nekdy hlida i pres jednu noc), neverim vsak tchanovi (jsou rozvedeni), proto mu deti nesverim ani v nejvyssi nouzi. Mas to tezke, ale pokud nemas v tchyni az takovou duveru, tak si budes muset poradit bez jejiho hlidani.
Kazdopadne ted snad mate tento spor smazany. A pro priste, kdyz budes mit nejake pochobnosti, tak je nejdriv radeji res s manzelem. Treba bude vedet vic nez ty (treba to, ze koupili sedacku), nebo to s rodici probere on sam.
Manzela jsem se jen chtela zeptat, jestli nevi, jestli je na me jeho mama nastvana - kdyby byla nastvana na neco jinyho, abych to zbytecne nehrotila a neresila nejakou situaci, ktera vlastne ani neexistuje. Kazdopadne prepadovku ji delat nebudu, za me by si to klidne mohla zase vysvetlit jako kontrolu, kdyz mi za ty dva dny vlastne nedala zadny info. Pockam do vecera, ikdyz to rikala, ze malou asi priveze tchan. Kdyz nebdue zadny kontakt z jeji strany behem dneska, tak ji zitra zavolam.