Jak ušetřit na jídle?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Hdm
3.7.12 12:00

Ja nakupuju hodne do mrazaku. Maslo, maso, pečivo(chleba peceme)…

Hodne nakupujte jidlo v akci, ALE pouze to co bezne kupujete a stejne by jste ho koupili i zadraho.

Masla koupim treba 10ks v akci za 25,–(MADETA) a ve vysledku usetrim oproti beznym 35,– jen ma maslech 100,–. A sup s nim do mrazaku. Plastove nahrazky RAMA, FLORA… nekupujeme, IMHO to neni zdrave ikdyz na tom bude 100× napsane light, vylepsena receptura atp.

Testoviny taky v akci treba 20kg a zase z dlouhodobeho hlediska usetrim, ikdyz me pak nakup vyjde treba na 1500,–

Cokolady taky, ted je akce na Studentske pecete 25,– (puvodne asi 50,–), taky koupim treba 10ks a vydrzi na docela dlouho. Kdyz o nich deti nevi tak vydrzi ;-)

Kecup nejim, koupim rajcata a kdyc chci kecup rozmixuju rajce a mam mnohem zdravejsi alternativu a chutove me to vyhovuje. Po aferce s pesnivymi rajcaty do kecupu take doporucuji delat to tak. Cenove opet vyhodnejsi.

Tak to jde delat skoro se vsim. Proste jak je akce na to co kupujeme bezne a stejne by jsme koupili, koupim vetsi mnozstvi.

Drogerie:
Mydlo staci obycejne za 10,–, nemusim mit znackove za 30,–, umyje ruce stejne.
Pasty na zuby maji cenove propastne rozdily a popravde jsem zadne rozdily po vycisteni nepozoroval, takze staci koukat nekde kolem 20-30,– za rodinne baleni.
Kartacky na zuby s pruznymi krcky, ergonomickymi rukovetemi… nekupuju, opet si myslim, ze to je zbytecne. Podle me je nejlepsi zuby vycistit obycejnym kartackem za 15,– stejne ho za tyden/14 dni vyhodim. Pripadne dolnit mezizubnim nebo niti. Vodu po cisteni zubu nepouzivam, pouze kdyz mam afty tak aby jsem dal ten potvoram v puse zabrat.

Sledujte ruzne bonus karty atp., za nasbirane body mate slevy i na jidlo co stejne kupujete takze se to vyplati. Nechci delat reklamu, ale sem se to ted hodi. Billa ma zakaznicky klub a za body ted uz druhy rok dava slevu 10% na cely nakup, to uz jde, ne? Udelam velky nakup a opet setrim. Ostatni obchody nevim tam nakupuji vyjimecne.

Celkove naklady nyni pro 2 dospele a 2 deti v prumeru asi 8000/mesic. Vcetne bezne drogerie.

Pred aplikaci vyse znimenych doporuceni prumerne asi 10500,–

• Citovat
  • Upravit
9649
3.7.12 12:09

Ono to je hezke takove rady, ale mnoho lidi si nemuze dovolit koupit najednou dvacet kilo testovin, kdyz maji ty 3000 Kc mesicne… :nevim:

Priklad - pritelova matka nakupovala prasky na prani v takovych malickych krabickach treba na 4-6 pracek. Nedokazala jsem pochopit, proc to dela, kdyz desetikilovy prasek ji stoji 300 Kc v akci a usetri mnohem vice… :roll:
Nakonec z ni vylezlo, ze ma asi 2000 Kc na VESKERE vydaje mesicne… :nevim: Takze proste ji to ten rozpocet nedovolil…

Takhle se pekne setri kdyz mas… taky to tak delam, co muzu a je za dobrou cenu tak beru a mrazim… ale ne kazdy si muze dovolit koupit prase a zmrazit si maso, i kdyz v konecnem dusledku usetrime skoro 3000 Kc… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hdm
3.7.12 15:55
@Barca12345 píše:
Ono to je hezke takove rady, ale mnoho lidi si nemuze dovolit koupit najednou dvacet kilo testovin, kdyz maji ty 3000 Kc mesicne…

Jo to mas pravdu, toto je problem. Ale s 3000,– rozpoctu je to pro jednoho, ne? S tim se dnes rodina uzivit snad ani neda, pokud nezije na farme. Jeden clovek nepotrebuje zase mit doma 20kg testovin.

Je to popravde snazsi pokud je nejaka suma na vytrvoreni domaciho meziskladu.

Ale na druhou stranu i tady se da trosku poradit:

• kdyz se chytnu tech testovin. Upravit jidelnicek a nekupovat je do doby nez budou v akci, pak je koupit a treba hned dvoje(to skousne i maly rozpocet) a mam jedny do zasoby, priste to udelam stejne a uz mam 2kg do zasoby a to uz staci na to aby jsem je spotreboval nez budou zase v akci. Pak uz mam na to aby jsem koupil 4kg (protoze jsem jedl ze zasob a penize usetril) > takto po malych kruccich se vypracovat do stavu, kde jsem ted ja.
  • pred vyplatou/soc. davkou… pokud vyjdu, ze neco zbylo > projit obchod a nakoupit co bezne kupuji a je zrovna v akci, nevadi, ze to ted nemam v planu jist, jen do zasoby(plati pro potraviny, ktere se rychle nekazi, takze zadne salamy, syry…).
  • Citovat
  • Upravit
9649
3.7.12 18:01
@Hdm píše:
Jo to mas pravdu, toto je problem. Ale s 3000,– rozpoctu je to pro jednoho, ne? S tim se dnes rodina uzivit snad ani neda, pokud nezije na farme. Jeden clovek nepotrebuje zase mit doma 20kg testovin.

Je to popravde snazsi pokud je nejaka suma na vytrvoreni domaciho meziskladu.

Ale na druhou stranu i tady se da trosku poradit:

• kdyz se chytnu tech testovin. Upravit jidelnicek a nekupovat je do doby nez budou v akci, pak je koupit a treba hned dvoje(to skousne i maly rozpocet) a mam jedny do zasoby, priste to udelam stejne a uz mam 2kg do zasoby a to uz staci na to aby jsem je spotreboval nez budou zase v akci. Pak uz mam na to aby jsem koupil 4kg (protoze jsem jedl ze zasob a penize usetril) > takto po malych kruccich se vypracovat do stavu, kde jsem ted ja.
  • pred vyplatou/soc. davkou… pokud vyjdu, ze neco zbylo > projit obchod a nakoupit co bezne kupuji a je zrovna v akci, nevadi, ze to ted nemam v planu jist, jen do zasoby(plati pro potraviny, ktere se rychle nekazi, takze zadne salamy, syry…).

Ne, 3000 Kc je bohuzel v dnesni dobe na jidlo treba pro tri cleny domacnosti (ma kamaradka samozivitelka presahovala tento limit jen zlehka a to mela petilete dvojcata!!!)…
No a kdyz koupim ve trech lidech dvoje testoviny, tak to na ctrnact, mozna ani na tyden neni… :mrgreen:

Ale myslenka dobra… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.7.12 08:16

Čtu si tuhle diskuzi, protože budu asi tyto rady často využívat :( Mám 8000 na všechno kromě nájmu a musím uživit 3 lidi, dva dospělé a jedno batole. Miminko naštěstí ještě kojím. Dala jsem si to tak, že potřebuju utratit 5000 měsíčně za jídlo,500 Kč platím pojištění synovi a zbytek mám prostě na drogerii, léky a případné nanadálé výdaje. :( Ttošku se děsím toho, pokud přesáhnu limit..kupovat do zásoby bych taky chtěla, ale když není z čeho, tak to nejde..

• Citovat
  • Upravit
6271
4.7.12 14:12

Diskuzi taky sleduju, zatím jsem moc šetřit nezačala, ale po dnešním pohledu na účet budu muset :(, končí mi mateřská a začíná rodičák, takže bude ouvej, sice nějaké rezervy jsou, ale na ty šahat nechci, protože ono se bere dobře, ale už není z čeho našetřit, takže dnešním dnem začínám psát všechny výdaje, abych viděla kde se to dá zredukovat :zed:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
4.7.12 18:58
@ankasz píše:
Diskuzi taky sleduju, zatím jsem moc šetřit nezačala, ale po dnešním pohledu na účet budu muset :(, končí mi mateřská a začíná rodičák, takže bude ouvej, sice nějaké rezervy jsou, ale na ty šahat nechci, protože ono se bere dobře, ale už není z čeho našetřit, takže dnešním dnem začínám psát všechny výdaje, abych viděla kde se to dá zredukovat :zed:.

Jo, psat si kam to jde mi hodne pomohlo… to jsem se potom divila, kdyz na konci mesice jsem zjistila, ze chlap si na svaciny nakoupil koblizky a krosainty skoro za celou tisicovku!!! 8o
Do toho mineralky v praci, sem tam sladkost do prace, casopisy, sponecky, svicky, zbytecne jidlo venku, zbytecnosti pro psa a tak daaaale (zredukovala jsem to asi o 3500 Kc)!!!
Sice nas netrapi nouze, ale snazim se setrit, kazda korunka dobra… sjednotili jsme s chlapem ucty - odpadly poplatky, zrusili jsme zbytecnou pojistku, nekupujeme sladke piti, no je toho hodne, ale vetsina uz padla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
madokrli
5.7.12 17:15

U nás je velmi oblíbené jídlo brambory s tvarohem (měkký tvaroh rozmíchaný s mlékem a sůl, když je tak je dobré tam přidat pažitku a k tomu vařené brambory). Zjistila jsem, že to skoro nikdo nedělá, ale my to tedy milujeme. A je to za pár korun.
Pak, když chci šetit, tak dělám knedlíky s vejci, těstoviny s porkovou omáčkou
(jenom podušený porek, zalít smetanou, přivést k varu, zahustit a dosolit.
Dále brambory nebo těstoviny s houbovou omáčkou,
fazolky na smetaně
americké brambory: jíme je s česnekovou omáčkou z jogurtu (joburt nebo zakys. smetana + česnek a sůl a je to velká namka, stačí to bez ničeho jako samostatné jídlo a všichni se mohou utlouct.

• Citovat
  • Upravit
434
18.7.12 12:42

Já jsem až do května peníze na domácnost naprosto neřešila, měla jsem pouze hodně hrubé povědomí o tom, co za sebe a manžela na měsíc utratím (jídlo + drogerie) a měla jsem dost naivní představu, že za 4000 měsíčně budeme po dobu mé mateřské krásně fungovat. Počítám tedy 2 dospělé - jídlo a drogerie, s tím, že muž má dalších 500 na obědy v práci. Nicméně když jsme si útratu začali psát (co jsem doma, samozřejmě narostla, najednou doma snídám a obědvám), tak mi došlo, že 4000 není skoro reálných. Do té doby jsem netušila, co vlastně stojí mlíko, balení vajíček - protože jsem to nikdy vědět nepotřebovala, teď musím koukat, co kde co stojí. Protože do těch 4000 se prostě musíme vejít. Odmítám kupovat levné sýry, takže sýry nejíme téměř vůbec, uzeniny nám tolik nechutnají, takže také minimální náklady. Denně vařím, protože pečivo se sýrem nebo šunkou je prakticky nejdražší varianta večeře. A už tři měsíce se nám daří to do těch 4000-4200 držet. Podotýkám, že nakupujeme každý týden, abychom to lépe rozpočítali, sledujeme kolik nám třeba ještě na snídaně zbývá surovin a každý týden plánuju jídelníček. Nejosvědčenější jsou zeleninová jídla s přílohou - kapustové karbanátky, dušená mrkev, kedlubna, zeleninová směs do rýže, hutné polévky mixované. Fantastické jsou bramborové knedlíky, noky, halušky - velké množství dobrého jídla za směšné ceny. Není to nic jednoduchého, člověk stráví hodně času plánováním a počítáním, ale hlady nejsme a jíme dobře a dá se na to zvyknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivikusik
5.5.13 11:38

@omites ale jsou zdravem, jenom treba delat bez mouky, zahustit jinak, krupičkou, bramborem, rozmixovat zeleninu :D

• Citovat
  • Upravit
1253
10.5.13 16:34

Mně by zajímalo pár rad pro samoživitelku jak ušetřit. Určitě si řeknete, že jeden nemůže moc utratit, ale není to zdaleka pravda. Navíc neumím úplně vařit pro jednoho (malé vařím zvlášť), vždy toho udělám moc a tak často něco vyhazuju :-( Mrazák moc využívat nemůžu, máme ho jen velmi malý a tam dávám jídlo pro malou, takže nejde kupovat ani pečivo a jiné věci do zásoby. Máte nějaké tipy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ivikusik
10.5.13 17:23

@Manonka tak var stejne jidla pro dite i sebe, dusena zeleninka na masle, brambor.kase, testoviny-grenadir, polevky mixovane se zeleniny v akci, mimo akce je levna cervena repa…doporucuji se podivat na jak varit extra levne diskuze je taky na emiminu, taky nevyhazovat, jist vic krat po sobe, odhadovat mensi porce

• Citovat
  • Upravit
85469
14.5.13 21:23

Já teda nevím, po přečtení diskuzí tady jsem se rozhodla udělat si trošku přehled, kolik utratíme za jídlo za měsíc pro 2 osoby! Jsme oba líní se o to starat, doteď jsme to moc neřešili. Po 3 dnech zapisování jsem se hodně zděsila, ani tu částku tady nemůžu napsat, je mi z toho zle. Kolikrát denně jíte? My obědváme v práci, ale musím něco posnídat, posvačit, pak ten oběd, pak svačina, večeře a pozdní večeře /nevydržela bych jíst jen 3× denně, kručí mi jinak pořád v žaludku a jsem nervózní a nesoustředěná/. Manžel to stejné. Takže: Nakoupím jeden den podle mě větší nákup a stačíme to za jeden den zase skoro všechno sníst a druhý den jdu do obchodu zase! A to je stále dokola. Včera jsem nakoupila na večeři a do práce toastový chleba (ten zbyl), šunku (je pryč dvojité balení), jahody a hrozny (jsou pryč), zeleninu na salát - rajče, paprika, salát a mozarelu - vše jsme teď dojedli. K tomu nějaké sladkosti (ty bych mohla omezit, abysme ušetřili no)a bábovku (nefunguje nám momentálně trouba). To co jsem napsala jsem nakoupila včera, dnes je to pryč. Dnes jsem nakoupila obdobně a můžu jít do obchodu zase zítra… Co večeříte, snídáte a svačíte???

Ještě dodám, že jsme oba normální postavy, spíše hubení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.5.13 08:19
@blumen píše:
Já teda nevím, po přečtení diskuzí tady jsem se rozhodla udělat si trošku přehled, kolik utratíme za jídlo za měsíc pro 2 osoby! Jsme oba líní se o to starat, doteď jsme to moc neřešili. Po 3 dnech zapisování jsem se hodně zděsila, ani tu částku tady nemůžu napsat, je mi z toho zle. Kolikrát denně jíte? My obědváme v práci, ale musím něco posnídat, posvačit, pak ten oběd, pak svačina, večeře a pozdní večeře /nevydržela bych jíst jen 3× denně, kručí mi jinak pořád v žaludku a jsem nervózní a nesoustředěná/. Manžel to stejné. Takže: Nakoupím jeden den podle mě větší nákup a stačíme to za jeden den zase skoro všechno sníst a druhý den jdu do obchodu zase! A to je stále dokola. Včera jsem nakoupila na večeři a do práce toastový chleba (ten zbyl), šunku (je pryč dvojité balení), jahody a hrozny (jsou pryč), zeleninu na salát - rajče, paprika, salát a mozarelu - vše jsme teď dojedli. K tomu nějaké sladkosti (ty bych mohla omezit, abysme ušetřili no)a bábovku (nefunguje nám momentálně trouba). To co jsem napsala jsem nakoupila včera, dnes je to pryč. Dnes jsem nakoupila obdobně a můžu jít do obchodu zase zítra… Co večeříte, snídáte a svačíte???Ještě dodám, že jsme oba normální postavy, spíše hubení.

Zdá se mi to docela v pořádku…když vezmu, že šunku máš na dvě večeře a dvě svačiny a možná i snídani, tak to na jednu porci vychází 33g…na pokrytí bílkovin například k večeři by mělo být plus mínus 100g masa…zeleniny za 1 den by mělo být 300g na osobu…takže když koupíš 500g rajčat pár paprik a salát, tak to na ty dva dny akorát vyjde…samozřejmě salát typu rajče, paprika, salát výjde dráž než salát typu mrkev, zelí, cibule…obojí je dobré když se to dobře udělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10004
15.5.13 12:05

@blumen Snažíme se omezovat studené večeře a vařit teplé. Výjde to podstatně levněji. Několikrát týdně peču. Vím, psala jsi, že ti nefunguje trouba. Kupuju sezóní ovoce a zeleninu, většinu si vypěstujeme sami. Třeba jahody a víno teď prostě nekoupím, papriky a rajčata omezeně. Obědy máme z domova, kluci teda samozřejmě ve škole. Chleba, pečivo zamražuju a vyndám jen potřebné množství. Pro králíky skoro nic nezbyde. Dělám třeba jednoduché česnekové křupky ze staršího chleba - místo brambůrků super. Ale i tak utratíme za jídlo dost. Kluci jsou velký (13 a 16 let), jedí teď hodně, to se nedá nic dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat