Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte ![]()
Máme doma téměř 3týdenního ďáblíka, který nám nechce skoro vůbec spinkat ![]()
Ráno se mi budí mezi 6 - půl 7 hlady a vydrží mi ucucávat do těch půl 1 (teď mi tu už pochrupkává). Budí se tak okolo 3, kdy hodinku jí a pak se jde ven. Od těch 4 spí do těch půl 6 - 6 a pak mi usne někdy i v 1 v noci
Za 2 hodinky je zase vzhůru a pak už si schrupne jen na chvíli, do těch 6ti ![]()
Jak svoje mimísky uspáváte? Mě vždycky vytuhne při papání, ale jakmile ho dám do postýlky, do 5ti minut je vzhůru a znova se vrhá na flaštičku
A to jsem přitom četla, že po flaštičce dříve usínají a déle spinkají ![]()
Je to dost náročný s ním vydržet tolikrát v noci vzhůru a zvlášť v tak dlouhých intervalech ![]()
Děkuju za všemožné tipy a rady
![]()
Zavinuješ? Mě pomáhalo malýho napevno zavinout.. ![]()
a od nějakých těch 4týdnů mi spí celou noc až do rána..
Jinak moc rad ani nemám, tím že u nás to nebylo potřeba tak nevím, snad ti někdo poradí.. ![]()
EDIT: Užitečný odkaz http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli
Příspěvek upraven 04.10.11 v 12:32
Myslím, že se to utřepe. Dcera taky není přeložitelná po usnutí v náručí. Najela bych na stejný systém uspávání. U nás je to třeba tak, že zabalím do zavinovací deky, dám dudík. Dopoledne usne i sama, stačí jen zavinout a dudlík. Odpoledne asistuji hladím po tváři a druhou rukou držím na hrudníku. Podvečer už to stojí za prd nemůže usnout, takže dávám do šátku, jdu si po svém - jdeme se starším nakoupit, nebo vařím, poklidím, připravím věci na koupání, dám véču staršímu… A ona mezitím usne. Musím tedy něco dělat, jakmile si sednu, tak držkuje. Ale já tak zabiju 2 mouchy jednou ranou - udělám nezbytné v domácnosti a uspím dítě.
Zkus miminko na režim trochu naučit. Je fakt, že je maličký a na světě se teprve rozkoukává, ale můžeš mu pomoc právě tím, že mu ukážeš některé věci, které se budou pravidelně opakovat. Zkus vypozorovat, jak dlouho ti vydrží vzhůru. 1 hod.? 1,5? V té době mu dej napít, chvilku si s ním třeba povídej, ukazuj mu nějaké hračky… Po té době mu udělej nějaký uspávací rituálek. My třeba zazpíváme ukolébávku, položíme do postýlky, pohladíme, dáme pusinku, natočíme kolotoč, dáme plyšáčka a řekneme: Sami, je čas spinkat, máš tady svého kamaráda, hraje ti kolotoček, tak krásné sny. A odcházím. Dělám to tak před každým spaním. Po probuzení zase třeba pitíčko, , ponosit, povykládat a dát spinkat. A večer už nedovol, aby ti spal déle než do té max půl 6. Snaž se ho udržet v bdělém stavu. Potom zase rituálek před spaním a dát spinkat. Nevím, jestli ti to pomůže, mi tohle pomohlo, někdo mi poradil, že miminka mají rády věci, které se opakují, jsou to pro ně takové body, o které se můžou opřít. Některé si zvyknou dřív, jiné později, ale zvyknou si. Tak hodně sil a trpělivosti! ![]()
Zavinuju ještě než jde do postýlky, ale jakmile se mi trošičku probudí, začne se vztekat, vůbec se mu nelíbí že je pevně zabalenej
Někdy mám pocit že se mu nelíbí hlavně ta postýlka, v náruči mi usne a klidně by i spát zůstal, to samé v posteli ![]()
Tak doufám že se to časem ustálí, zkusíme nějaké ty rituálky v danou dobu a budem doufat, že si brzo přivykne
Nějak si nedovedu představit, že mi bude spinkat celou noc, když ji teď spíš prokouká ![]()
A dudlík ho uspí většinou jen v kočárku, jakmile mu večer vypadne, tak je pěkně nerudnej
Někdy mi přijde, že ho vyhazuje schválně, abych k němu musela dojít ![]()
Děkuju za rady, snad se to časem urovná a Alešek si to spaní prodlouží
![]()
Jančik píše:
Zkus miminko na režim trochu naučit. Je fakt, že je maličký a na světě se teprve rozkoukává, ale můžeš mu pomoc právě tím, že mu ukážeš některé věci, které se budou pravidelně opakovat. Zkus vypozorovat, jak dlouho ti vydrží vzhůru. 1 hod.? 1,5? V té době mu dej napít, chvilku si s ním třeba povídej, ukazuj mu nějaké hračky… Po té době mu udělej nějaký uspávací rituálek. My třeba zazpíváme ukolébávku, položíme do postýlky, pohladíme, dáme pusinku, natočíme kolotoč, dáme plyšáčka a řekneme: Sami, je čas spinkat, máš tady svého kamaráda, hraje ti kolotoček, tak krásné sny. A odcházím. Dělám to tak před každým spaním. Po probuzení zase třeba pitíčko, , ponosit, povykládat a dát spinkat. A večer už nedovol, aby ti spal déle než do té max půl 6. Snaž se ho udržet v bdělém stavu. Potom zase rituálek před spaním a dát spinkat. Nevím, jestli ti to pomůže, mi tohle pomohlo, někdo mi poradil, že miminka mají rády věci, které se opakují, jsou to pro ně takové body, o které se můžou opřít. Některé si zvyknou dřív, jiné později, ale zvyknou si. Tak hodně sil a trpělivosti!
S rituálem souhlasím, taky to u nás vede. S tím režimem to asi bud individuální. Ale u nás to fakt nefunguje. Někdy vydrží hodinu a třičtvrtě, někdy se jen nakojí, řve a chce už spát unovu.
S tím co píšeš nedovolit spátuž po určité hodině jsem dělala se synem. ale stálo spostyy energie ho aktivně zabavit, často byl pak už při koupání přetažený, usínal se řevem. u dcery jsem to tedy začaa dělat jinak - klidně dám ještě těsně před koupánm do šátku, ona usne na 10-15 min, osvěží se, koupání i celý večerní rituál proběhne hezky v klidu a usíná i pak bez problémů.
Asi tak nějak souhlasím s Gabi… vyroste z toho, malý taky hodně plakal, vydržel klidně večer od 6ti do 10-11 brečet a musím přiznat, že někdy jsem už brečela s ním. Pevné zavinutí u nás neplatilo, začal se vztekat ještě více. Jediné co pomohlo bylo dát si malého do náruče, předklonit se, ruku položit na nohu a třepat s ním… ![]()
Přesně v 8 týdnech jsme najeli na tvrdý režim, v 8 do postýlky, dobrou noc, pusa a spát, ještě dnes tohle bojkotuje a plive dudlík i hodinu, ale trpělivě dávám dudlík zpět do pusinky, nemluvím na něj.
Pomohlo mi, když jsem si v takové knížce co jsem dostala v porodce v klinik boxu přečetla, že dítko se má dávat do postýlky, když ještě není úplně unavené. Když přešvihne „svou hodinku“ tak pak samo nezabere, je protivné a pláče, dokud se naprosto nevysílí, což se mi potvrdilo v praxi. Takže u nás o půl osmé už připravujeme malého na spaní, je klid, v 8 do postýlky.
Přeji, ať brzy najdete způsob, jak miminko uspat. Ale věř, že z toho opravdu vyroste. ![]()
První týdny u nás byly taky dost náročný, kolikrát jsem myslela, že to nepřežiju
Neusnula jinak než na rukách, pokud nespinkala, tak ječela, byla hódně nespavé mimi. Časem se naštěstí zlepšilo
V začátcích nám pomohlo zavinování,jak už tu bylo zmíněno, to fakt pomohlo, aby se v nosi pořád nebudila. Když malá plakala nebo byla neklidná a nechtěla dlouho usnout, pouštěli jsme fén, to milovala uklidní jí to i teď v 4,5 měsíci ![]()
Hodně zdaru, pevný nervy a spousty energie! ![]()
Ještě mi teď u malého, který taky nebyl rád v postýlce, pomohl hodně košík pro miminko. Byl tam mnohem raději než v postýlce a spinkal tam krásně. Navíc, když už fakt nemohl usnout, tak jsme na chvíli povozili a usnul a spal. To zavinování taky rád neměl.
Jančik píše:
Ještě mi teď u malého, který taky nebyl rád v postýlce, pomohl hodně košík pro miminko. Byl tam mnohem raději než v postýlce a spinkal tam krásně. Navíc, když už fakt nemohl usnout, tak jsme na chvíli povozili a usnul a spal. To zavinování taky rád neměl.
Naše malá zavinování ráda také neměla, jak jem jí stáhla, začala sebou mlátit, řvát… Chudák maličká. Ale jakmile usnula, tak díky tomu vydržela spát několik hod v kuse, to by bez zavinutí bylo nemyslitelný
Tak to jsme na tom stejně. Taky máme doma 3 týdenního prcka, kterej mi vyplivuje dudel snad schválně! Ráno je celkem pohoda, odpoledne už nějak sám moc neusne pokud není v kočárku venku, nebo v autě v autosedačce, ale přijde 17h a řve jak maniak, vždycky nevím co s ním.
Přebalenej, najezenej a stejně je mu to málo. Normálně ho zavinuju, ale k tomu večeru když to udělám tak se z něho stane totální hysterka, jak se v tom kroutí a ječí. Ten se vzteká až modrá
kolikrát mi už totálně tečou nervy. Jde po něm vidět jak chce hrozně spát a nejde mu to. No ale noci pak už jsou zatím dobrý, sice tak 4× za noc kojím ale zatím je to bez nějakého extrémního řevu. To si jen párkrát zamrčí ale je klid. Nevím proč co dělám špatně ale mám pocit že na něj spíš platí manžel
Přitom dělá to samé co já. Když je potřeba a brečí tak nosí, chová a mej se uklidní, ale když to dělám já tak mi kolikrát řve ještě víc
Navím možná se mě cítí asi nějakou nervozitu i když se snažím být co nejvíc v klidu
no snad se to časem uklidní ![]()
Ahojky, mám dvouměsíční děťátko a řeším taky velký problém s uspáváním. Nevím už, co bych vyzkoušela. Měsíc a půl jsem malou nakojila ponosila, pohoupala, zazpívala jsem písničku a usnula.Jenže doba uspávání se prodlužovala. Takže jsem ji musela už houpat v autosedačce asi kolem půl hodiny až hodiny.Začala jsem být z toho unavená.Jakmile však malá tvrdě nespala a ucítila, že leží v postýlce, začala řvát, končilo mé uspávání i o půlnoci, kdy jsem už ze zoufalství malou vozila v kočárku po domě.A pokud mi usne přes den na mé posteli, nesmím se od ní hnout - to začne během pěti minut řvát.Proto jsem se už naštvala a začala jsem s tvrdým rituálem, který jsem si dočetla na netu - uložit do postýlky, zazpívat písničku a nechat ji - každých pět minut za ní chodím a pohladím ji, doku neusne, konečně je ráno pořádně vyspinkaná, ale ty nervy, jestli je to správně?Nevím.
KOukám že to máme stejně
malé jsou 2 měsíce a pořád špatně spinká
někdy jsem z toho unavená a přes den jsem nemožná a říkám si kdy už to zkončí a bude krásně spinkat… čekám čekám tak uvidím… zjistila jsem že mj neklid z toho se přenáší na Vanesku… jak říkám to chce klid a pevný nervy… držím ti pěstičky… ![]()