Jak velké změny ještě projdou kolaudační při stavbě domu?

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16028
14.8.24 14:50

Tohle rozvržení mi nedává smysl. Komoru bych přesunula do druhého rohu (na obrázku vlevo nahoře) a příčku vedla podle ní, tzn. víc do kuchyně. Po otevření dveří by se pak hned doprava slo do kuchyně a doleva do obyvaciho prostoru, a k příčce by šel dát směrem do obyvaciho prostoru jídelní stůl, aniž by byl přímo před francouzskými dveřmi a blokoval to tam plně. Jsem zastánce oddělené kuchyně, ale jídelní stůl mi dává smysl v obývací části (špinavé zůstane za rohem, ale hosté si mohou sednout ke stolu). Ale záleží i na světových stranách, komora by měla být na sever/vychod, jestli je to stěna na jih, bude tam vedro, ale nevím, jak dnes fungují izolace a jestli je to v dnešní době vubec rozdíl nebo ne.
Každopádně než kreslit příčku, začala bych kreslit celý prostor a říkala si, kam si polozim nákup, kde ho budu vyndavat do ledničky, kde bude dřez a myčka (logicky zase co nejblíž koupelně a dalším odpadum, ne?), jestli bude výhled z okna a co tam budu chtít dělat, abych si ho užila, jaká bude logická navaznost činností a kde je budu dělat (vyndám z lednice, umyju, nakrájím, uvařím, naserviruju). Stejně tak dál, kde budeme jíst, kde budeme sedět, budeme chtít koukat ven otevřenými dveřmi nebo naopak mít gauč směr TV, za kterou by nemělo být ostré světlo. Chci mít v obýváku knihovnu a čtecí kout, chci tam mít pracovní koutek atd. atd. Přeci když stavím, tak tohle všechno mám rozmyšlené, ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
14.8.24 15:15
@Semtex píše: Více

Prekreslene to mam přesně podle plánku, takže takhle blbě to vychází do dveří…

A proč je to takhle naplánované? Protože je to dům na klíč… Tedy koupený hotový projekt. Nenašli jsme dům, co by se nám líbil, aby měl kuchyň oddělenou… Tak jsme vzali toto. A teď přemýšlím, co s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14556
14.8.24 15:35

@LevanduleKo však v poho, já jsem to, co jsem navrhla, myslela nějak takto :nevim: takže původní komoru zrušit a buď ji vyhodit do obýváku, nebo se bez ni obejít úplně a nahradit ji například vestavěnou skříni v kuchyni nebo nějakým koutem v technické místnosti a podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
14.8.24 16:04

Velmi si zvaz ako casto kuchybnu pouzivate a kolko ludi sa tam pohybuje. Dalej uprednostni ergonomiu pred estetikou.
Akakolvek rada je subjektivna a nereflektuje tvoje pouzivanie, ostatnych ucastnikov domacnosti atd… Pamataj na to ked citas akekolvek prispevky (napriklad aj tento moj).

Zavriet nezavriet kuchynu je vecou vkusu/pouzivania/zvyku… My mame kuchynu oddelenu, napriklad vcera sa piekol kolac, zavarali broskyne, robil rajcinovy pretlak a zavarali uhorky, opekali kosti. Nedokazem si predstavit digestor ktory by toto pri kuchyni spojenej s obyvackou zvladol, obmedzi sa tym prenos bordelu atd…

Zase ked ma niekto kuchynu na posedenie s priatelmi kedy si naleju vinko, nakraja sa syr, sunka. V case najvacsej krizy sa ohreje piza z mraziaku tak naozaj to spojenie s obyvackou dava zmysel.

K upravam, to co posledne navrhovala @Semtex je podla mna po ergonomickej stranke dost zle.

Ja nic nenavrhnem, pretoze ten planik nesedi: Ak je pravda udaj 3000 tak potom je zle udaj 3500 pretoze ten je 3000 aj udaj 4200 pretoze ten by mal byt 4030.

Ak vychadzam z predpokladu ze kuchyna bude cca 3×3m tak davat tam spajzu (ak nezavaras 100ky poharov rocne) je podla mna luxus na nespravnom mieste. Ako pisla niekto predomnou potravinova skrina je lepsie vyuzitie miesta. Navyse ta spajza je 1m siroka nudla, teda tam nedas nejake rozumne regaly pretoze sa vedla nich potom nepretiahnes.
Iba hrubym odhadom 3×3m kuchyna znamena max 5ks 60cm modulov na jednu stenu, ak vezmeme ze na strane dveri ziadne moduly nechces, na opacnu stenu si vyskladas chladnicku, trubu, sporak, umyvadlo s odkvapavacom tak mas celu stenu prec a zostava ti pracovna doska pod okno na hornej strane, za mna dost malo priestoru, este mozes vyuzit priestor pri zltej stene, ale tam si chcela jedalny kut…

Ak by si nutne chcela spajzu tak by som to robil tak ze na potravinu skrinu by som dal izolaciu 3cm XPS a dve diery do steny (hore a dole) zozadu.

Celkovo je to nestastne na kuchynu dispozicne takze by som sa pokusil drzat povodneho planu, spajzu vyhodil, urobil si krasnu U kuchynu a k tomu lavemu oknu dal jedalensky stol. Moduly obyvacky by som vyberal v rovnakom dizajne ako kuchyna a cele to urobil v rovnakom duchu aby to spolu nejako hralo.

Ak naopak trvas na oddeleni postupoval by som skor tak ze by som to oddelil zostavou kde budes mat zo strany kuchyne povedzme skrinky a zo strany obyvacky kniznicu/policky. Tym ti vznikne stena ako chces vysoka/hruba a nemusis riesit stavebne zmeny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79701
14.8.24 16:41
@LevanduleKo píše: Více

Jak nemáš? Linka je součástí dokumentace, jak ti jsou nak nakreslí vodu, kanalizací, plyn, vypínače a zásuvky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.24 18:15

@LevanduleKo máme novostavbu kuchyň s obývacím 50mplus spíž, výkonnou digestoř a rekuperaci, žádný smrad z vaření nemáme a s tou tv to nechápu, to jako děti budou jíst v kuchyni a chlap v obýváku :roll: jinak takovéhle příčky nepříčky jim jsou jedno, pak davas projekt, jak to skutečně vypadá, ale zajímá je hlavně velikost a umisteni oken, u nas i zateplení, okapy, hromosvody a fasáda

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.8.24 18:20

@LevanduleKo hele my měli svého architekta, svůj projekt a kuchyň jsme měli vymyšlenou ještě před stavbou, odpady se dělají už do základové desky

• Citovat
  • Upravit
841
14.8.24 20:22
@inkakřivák píše: Více

Nemám, mam kuchyň a linku a rozvody elektřiny si budeme řešit později, plyn nemáme a pouze voda je daná - dřez je přímo pod oknem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
14.8.24 22:59
@IcePlanet7 píše: Více

Díky, je mi jasné, že my jsme my a máme své zvyky, potřeby atd. A další 4 členná rodina má úplně jiné požadavky. Mně nešlo ani tak o rady, kterými se budu 100% řídit, ale o názor, pohled na věc jiných lidí - inspiraci, byť „každý má jiné požadavky a představy“.
Plánek vkládám celý, přesný půdorys, pro zorientovani. Ano, upsala jsem se v jedné štěně, počítala jsem 3m samotnou kuchyň (po zeď komory), ale až k oknu je 4m. Ale zda se, že se dost vyznáš a tak přidávám přílohu… Voda je myšlena pod okno, to je zatím jediné, co vím, že musí být, protože tam už jsou odpady. Ale zbytek kuchyně navrženy ještě není… Dá se ale plus minus vycházet z nákresu. To mi tam vymyslel projektant, ne žádný kuchyňář. Komora být musí tam, kde je, už stojí. Zdi uvnitř domu už stojí přesně podle projektu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
14.8.24 23:05

A co se týká využívání kuchyně, na posezení s přáteli já využívám spíš obývák, gauč atd… V kuchyni trávím ale jako máma velmi hodně času, protože vařím téměř denně, žádné polotovary, pizzy z mrazáku nebo hotovky do mikrovlnky u nás nefrčí. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
15.8.24 05:51

@LevanduleKo jak dáváš ukázku plánu. Tam by pasovala hezky kuchyň do U. Prostoru v kuchyni není nikdy dost. My nemáme na lince krom konvice a kávovaru nic. Nesnesu výstavu bordelu. Ani ty kořenky bych tam neakceptovala. Když chci, tak donesu pekárnu nebo kontaktní gril a po práci zas uklidím. Na to ty budeš mít fajn tu spíž. Ale čím víc je pracovní plochy, tím líp a nemusí být schovaná za zdí. Pěkná, funkční linka nemusí být zavřená za zdí. My máme otevřenou kuchyň a taky jsem zavařovala. Problém nebyl. Vaří se a peče furt něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
15.8.24 16:21

Rozhodne by som si nedovolil tvrdit ze sa vyznam, uz lezim nejaky cas v nasej kuchyni a snazim sa vymysliet ako ju spravit tak mam par napadov, ale zvaz si co chces. Tak by som sa kvalifikoval povedzme ako pouceny laik.

Podla mna to na zatvaranie nieje, ale je tam aj jeden navrh zo zavretim a nemuselo by to byt zle nakoniec. Kazdopadne nedokazem urobit vizual, som technik… takze zalezi aku mas predstavivost.

Nacrtol som v rychlosti 3 moznosti a nejaku dobu tu nebudem, idem prec tak si mozes kreslit sama.

A. Zavreta podla tvojho priania
B. Otvorena a usporiadana tak aby zostalo viac miesta na obyvacku
C. Otvorena tak nejak ‚komfortne‘ s barovym pultom (to by som si sa osobne nedal, ale kazdy dom kde som bol to ma, okrem naseho :-) )

Co sa tyka odpadu, vody a podobne to sa da bez problemov posunut (zvlast v tejto faze), tym sa netrap.

Edit: Co sa tyka tych priestorovych konfliktov (stolicka-dvere, barove stolicky, stolicka-okno) tak to zalezi ake presne rozpery stola/stoliciek budu pouzite, ja som pouzival nejake obecne rozmery ktore mozu a nemusia platit pre tvoje vybavenie.

Edit2: Ta stena nieje moc velka, kludne to moze byt iba z rovnakej dosky ako skrinky/posuvne dvere, nepotrebujes tam ziadnu nosnost ani rozvody a tym padom nemusis riesit projekt pretoze nic z toho nieje stavebna konstrukcia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
15.8.24 16:37

Este mi to nedalo, som tie zasuvacie dvere zvacsil, takze ak si ich urobis po celej vyske tak po otvoreni sa ti cele (skoro) schovaju za kniznicu a zostane ti iba ta 100-120cm stena pri jedalenskom stole inak budes mat otvorenu kuchynu… No a ked ich zatiahnes budes mat zavretu kuchynu.

Povedal by som im to teraz ked sa este da do stropov zasahovat nech tam daju poriadne kotvy pripadne priamo osadia kolajnice.

A uz musim bezat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
15.8.24 21:46

Bajecny, díky moc. Projdu to s manželem. Něco vymyslíme, domyslime. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek