Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Primárně to potřebuješ řešit se svým ošetřujícím psychiatrem a případně se nechat poslat do poradny pro těhotné psychiatrické pacientky, ohledně medikace (fakt nechceš vysadit a spadnout do ataky) a být bezpečně navázaná v místním Centru Duševního Zdraví v socioterrapeutuckých aktivitách, aby ses měla kam obrátit, kdyby se ti začal stav lehce horšt a dalo se to srovnat ambulantně.
Ja mam uz roky diagnostikovane tezke deprese (lecene), otehotnela jsem po porade psychiatrem. Je dulezite to s nim probrat, at pripadne matce muze upravit leky ci jim poradit, zda je momentalne vhodne otehotnet. Pokud je dany clovek stabilizovan a zalecen (lecbu dodrzuje), nevidim v tom problem.
Jen za podmínky ivf a darovaných vajíček. Není potřebu riskovat vlastní nemocný děti a vnoučata. Bohužel vidím, jak se to v rodinách předává dál a dál. A jestli mít děti vůbec? To je otázka pro psychiatra, ten musí posoudit konkrétní osobu. Schizofrenie má tolik variant, že obecně to říct nelze.
@Janli píše:
Jen za podmínky ivf a darovaných vajíček. Není potřebu riskovat vlastní nemocný děti a vnoučata. Bohužel vidím, jak se to v rodinách předává dál a dál. A jestli mít děti vůbec? To je otázka pro psychiatra, ten musí posoudit konkrétní osobu. Schizofrenie má tolik variant, že obecně to říct nelze.
Souhlas, jednu dobu jsem se mezi duševně nemocnými pohybovala, a ta dědičnost tam prostě je. Takže za mne jedině s darovanou buňkou. V případě vajíčka pak s důslednou léčbou, protože ta hormonální smršť, kterou přinese těhotenství, porod, kojení,.. může nemoc zásadně (negativně) ovlivnit.
Znám případ, že se ženě spustila schizofrenie při prvním těhu, nakonec měla děti 2 a u obou se nemoc objevila taky. Neriskovala bych to
.
Znám chlapi s touto diagnózou, kteří rodinný život nezvládli. Vedlo to postupně ke zhroucení a rozvodu. Před tím fungovali dobře i pracovně.
U žen je ještě navíc ta hormonální zátěž. Určitě se poradit s psychiatrem plus mít někoho, kdo může v případě problémů pomoci a okamžitě převzít péči o dítě.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Jaký máte názor na těhotenství a vlastně celkově mít děti, za předpokladu, že jeden z rodičů má duševní poruchu? (V tomhle případě jde o schizofrenii u matky ) Šly byste do toho?
Anonym kvůli citlivým údajům. Díky
ne, ne a ještě jednou ne,
dědičnost, hormonální zátěž na psychiku v těhotenství, a výchova dítěte, ne - každý nemůže mít všechno
@Anonymní píše:
Ahoj,
Jaký máte názor na těhotenství a vlastně celkově mít děti, za předpokladu, že jeden z rodičů má duševní poruchu? (V tomhle případě jde o schizofrenii u matky ) Šly byste do toho?
Anonym kvůli citlivým údajům. Díky[/citace
Asi by svou budoucí situaci měli řešit dřív než vůbec zapusti. Připravit se, mluvit s odborníky a pak teprve. Psychiatrická nemoc v těhotenství zázračně nezmizí. Často se tu ukazuje, že si to lidi mají mě mysli. Mám problém a co? Udělám si dítě ono mě to přejde. Houby! Pokud se stín nepracuje dřív tak je to nezodpovědne!
@stinga píše:
ne, ne a ještě jednou ne,
dědičnost, hormonální zátěž na psychiku v těhotenství, a výchova dítěte, ne - každý nemůže mít všechno
Naprostý souhlas
@Anonymní píše:@Anonymní píše:
Ahoj,
Anonym kvůli citlivým údajům. Díky[/citace
Asi by svou budoucí situaci měli řešit dřív než vůbec zapusti. Připravit se, mluvit s odborníky a pak teprve. Psychiatrická nemoc v těhotenství zázračně nezmizí. Často se tu ukazuje, že si to lidi mají mě mysli. Mám problém a co? Udělám si dítě ono mě to přejde. Houby! Pokud se stín nepracuje dřív tak je to nezodpovědne!A proc anonymne?
Já mám „jen“ deprese a máme to dědičné a hodně jsem zvažovala. Nejen že já bych to nezvládla, ale co když to dítě zdědí. Až když jsem si v hlavě srovnala, že mám i tak fakt pěkný život, že kdyby mi rodiče pomohli hned na začátku tím velkým trápením jsem si ani projít nemusela, a že už dost let se mám opravdu dobře i bez medikace, tak jsem si řekla jo, jdu do toho, když to zdědí, pomůžu mu a když bude mít nakonec život jako já, budu v klidu.
@Anonymní píše:
Já mám „jen“ deprese a máme to dědičné a hodně jsem zvažovala. Nejen že já bych to nezvládla, ale co když to dítě zdědí. Až když jsem si v hlavě srovnala, že mám i tak fakt pěkný život, že kdyby mi rodiče pomohli hned na začátku tím velkým trápením jsem si ani projít nemusela, a že už dost let se mám opravdu dobře i bez medikace, tak jsem si řekla jo, jdu do toho, když to zdědí, pomůžu mu a když bude mít nakonec život jako já, budu v klidu.
Ale tohle u schizofrenie neplatí. Ani tam, kde se to zachytí hned v začátku, nelze říct, jakl ten člověk povede život.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Myslim, ze je to hlavne vase rozhodnuti a urcite probrat s psychiatriem.
Dokud se matka leci (vseobecne bere leky/injekci) da se to zvladnout.
Stalo by za zvazeni i IVF s darovanymi vajickami, aby se schizofrenie nepredavala dal…ikdyz verim, ze to je tezke rozhodnuti. Schizofrenie je bohuzel priserna nemoc, ktera se dedi. V nasi rodine ji mame taky, tak vim, o cem mluvim.
Preju ti hodne uspechu a opatruj se ![]()
Prosim o anonym.
Ahoj,