Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, poraďte prosím.
Chtěla bych, aby se moje děti začaly pomalu seznamovat s počítačem. Máme jeden společný stolní. Mám tam velmi důležitá data, samozřejmě zálohuji, ale nechci aby se v tom vrtaly. A mám strach i o to, že se povrtají např v systému.
Jestli jsem to správně pochopila, zaheslovat složku nejde (pouze pomocí nějakých aplikací, a to nechci).
Jak nastavit uživatelské účty dětí tak, aby nemohly nic poškodit, smazat, nainstalovat?
A aby neměly přístup do některých složek? U Win 10
Díky
@pjetka Stačí jim udělat samostatný účet na PCs omezenými právy a přístupy. Ve Windows 10 by snad dokonce mělo být nastavení zabezpečení pro děti. Ještě to řešit nemusím, ale telefon s Windows 10 to umožňuje a systém je stejný jako v PC.
Win 10 na PC výše uvedené umožňuje, systém to ochrání, nicméně data to obecně neochrání.
Nijak jsem to u 10 ještě nezkoumala, ale prostě založíš uživatelský účet, který bude omezený tím, že všechny instalace musí schválit správce - ty. Ve svém účtu se ke tvým datům nedostanou - pokud je nedáš do sdílených souborů.
Hod detem jineho uzivatele kteremu nedas admin prava. Svuj administratorsky zahesluj pak nebudou moct nic instalovat
Ještě mě napadlo, co se týče zajištění důležitých dat. Je dobré je mít zálohovaná například na externím disku nebo v cloudovém úložišti. Já používám OneDrive od Microsoftu a jsem spokojená, když potřebujete dostanete se ke svým datům odkudkoliv kde je internet.
A ještě je dobré nastavit filtry na internet, aby se děti nedostaly na stránky na kterých nemají co dělat.
A pokud máte platební možností ve Store (obchod s aplikacemi od Microsoftu), Google play nebo Facebooku tak nastavit vyžádání hesla před platbou. Kamarádi takhle měli připojenou platební kartu k facebookovému účtu a synové jim v nějaké hře utratili skoro 2 tisíce a to těm klukům bylo 2,5 a 4 roky. Jo a stačilo jim na to asi 10 minut.