Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj, nikdo se ti smát nebude naopak ti většina lidí ráda ve fitku poradí. Pro začátek je fajn podívat se na videa známějších osobností, aby si věděl jak správně cvičit.
Vůbec se neboj a jdi do toho. Chodím do fitka a kluků ve věku 14, 15 let, tam chodí mraky. Přijde mi to naprosto super, že nesedí jen u kompu. A je jasné, že jsou spíš samá ruka, samá noha, to je naprosto normální. Nikdo se ti smát nebude, neboj.
Opravdu do fitka nechodí jen svalovci a manekýny. Je tam spousta různých typů lidí. Malí, velcí, tlustí, tencí, mladí, staří. No stress. ![]()
Hlavně to na začátek nepřepískni s váhami.
A když půjdeš pro začátek třeba kolem 14-15 hod, tak to tam třeba u nás bývá míň lidí než k večeru. Hodně štěstí ![]()
Smát se nováčkovi v gymu může jen kre. tén. Ale i takoví jsou, jen si z nich nic nedělej.
Podle mě by ti úvodní hodina s trenérem prospěla, aby ti ukázal, co a jak bezpečně. Popros rodiče, jestli by ti na tu hodinu nepůjčili (nebo oproti odpracování si), pokud nemáš z kapesného. Nebo klidně i k narozkám, jestli je máš někdy teď.
Kdybys byl ženská, poradila bych ti jako extra motivaci si pořídit nějaké pěkné sportovní oblečení. ![]()
Taky bych doporučila na začátek trenéra, aby ti všechno ukázal a udělal ti nějaký rozumný soubor cviků.
Bez trenéra bys asi mohl na všechny „stroje“, tj. kardio (kolo, běhací pás, schody, eliptický trenažér, veslování nebo nevím, co tam máte) a posilovací (to bys odkoukal, jak se používají, a vyzkoušel si, jaké závaží by ti vyhovovalo - bývá tam taky nakresleno, jakou/jaké část/i těla procvičuješ. Stroje tě vedou, takže je malé/menší riziko, že se špatným provedením zraníš).
Mimoto bys mohl chodit na nějaké společné hodiny s instruktorem, pokud nějaké nabízejí. Obvykle je pak na výběr a můžeš se právě dobře naučit, jak cvičit s činkami nebo třeba s takovými těmi třmeny (trx) atp.
V tvém věku je důležité to posilování nepřehánět. Ještě rosteš a posilování ovlivňuje hormony.
Je mi 15. Jako předsevzetí jsem si dal že aspoň jednou týdně budu chodit do gymu nebo plavat. A bojím se že se mi za to budou smát, protože nemám skoro žádné svaly. Kamarádi jsou líní, takže se mnou nepůjdou.
Trenér u nás v gymu je moc drahý. Nějaké rady, jak začít chodit do gymu?