Jak zavařit ovoce

197
7.8.08 15:45

Jak zavarit ovoce

Ahoj holky,
predem se omlouvam, jestli tohle tema tady uz bylo,ale nejak ho nemuzu najit: mam holcicku, ted je ji 7 mesicu, chtela bych ji zavarit treba jablka, aby mela na zimu trosku domaci stravy,ale nevim, jak na to. Ted vse mixuju, ale potom uz bude prece jenom jist tvrdsi kousky ovoce, tak nevim, mam ty jablka nakrajet a povarit, nebo lepe i potom rozmixovat? A jak se to zavari, jak dlouho, na jakou teplotu, kdyz nemam specialni zavarovaci hrnec? A existuje nejaky recept bez cukru nebo soli (kvuli konzervaci)?
Predem dekuju moc za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2724
8.8.08 09:52

Fialko,
pokud to neumíš, nedělej to. Zbytečná práce, napoprvé bys toho stejně polovinu vyhodila a u druhé trnula hrůzou, jestli je to ok. V zimě budou čerstvá jablka „za hubičku“ (teď je nekupuju ani já jabkožrout), celoročně jsou k mání přesnídávky za méně než destikačku, 100% nezávadné, kontrolované, pro náročné i v bio kvalitě nebo bez cukru (a cukr není jed, to je ale na jinou debatu).
Pokud máš přebytky ovoce, doporučuju usušit a křížaly používat jako mlsání, slušná sušička stojí okolo 1000,–Kč.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
8.8.08 19:16

BaroF já nechápu, proč furt všechny odrazuješ od toho, aby připravovali vlastní jídlo. Ty děláš, jako kdyby ten, co chce zavařit jídlo do zásoby, chtěl své dítě zabít. Přijde mi to všechno trochu přitažený za vlasy. Teď se dá vše uvařit čerstvé, protože je sezóna, ale v zimě to nejde, zelenina i ovoce jsou plný chemikálií. Tak je přece jasný, že zavařit do zásoby je ideální řešení. Neustále kupovat skleničky je docela dost nákladný a chápu, že ne všichni si to můžou dovolit. Jednotlivě to je sice zanedbatelná položka, ale když si to nasčítáš, je to raketa.
Myslím si, že když člověku pomůže nebo poradí někdo, kdo má se zavařováním zkušenosti, není to zas až takový problém. Jasně, že se některý skleničky můžou zkazit, ale nedělej z toho pravidlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
8.8.08 22:43

Prťo,
já zavařovat umím, vím jaká je to dřina a kolik to stojí. A vůbec mně nepřekvapuje, že na dotazy jak zavařovat nikdo neodpovídá, není to tak easy jak se zdá.
Nováčky skutečně zrazuju aby se učili konzervovat potraviny na vlastních dětech. Krom skeptika zavařovače jsem i chemik-profesionál a proto vím, že:

• tak bezpečné a kontrolované suroviny i produkty jako mají konzervárny ty nikdy mít nebudeš (já si doma na koleně prostě dusičnany, olovo a patogeny stanovit neumím a oni to dělají pravidelně povinně)
  • sezóna veškeré zeleniny je ve 21. století celoroční, když se neurodí v Polabí, urodí se na Madagaskaru, často i levněji, nadbytky z latifundií je nejvhodnější dát „do bečky“ nebo čuníkovi
  • v dnešní době rezistence kdejaké plísně nebo koka na léčbu bych si opravdu nelajsla dětem dávat „domácí“ zavařeniny, okometricky to prostě vždycky nepoznáš.
    Když přesnídávka stojí 10,–Kč, hotové jídlo 20-30,–Kč a sortiment je širší než co umí lecjaká máma uvařit, tak mi to přijde i ekonomicky nejvýhodnější. Starší dceři jsem od 6m do roku většinou vařila čerstvé, mladší byla v péči tatínka spíše na lahvičkách, čas ušetřený v kuchyni se hodí třeba na hraní.
    Tož tak, ale každý ať se zařídí jak umí.
     Bára
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9534
9.8.08 12:42

Fialko já melé dělám domácí přesnídávky pořád pokud máme domácí jí ty pokud ne jí kupované.
Ovoce rozvařím s cukrem rozmixuji a pak ješze ve sklínkách sterilizuji. Malá je v pohodě a chutnají jí…teda zatím a pokud máš ovoce vlastní tak není co řešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
11.8.08 09:16

Dekuju, ze jste mi odpovedely, jenom bych potrebovala vedet, pri kolika stupnich a jak dlouho se to ma sterilizovat:-))

Jinak, ja jsem taky ten typ, co radsi koupi sklenicku, protoze me proste vareni z duse nebavi,ale fakt to leze do penez a navic mam moznost jablek ze zahradky od rodicu, tak mi prijde skoda to nevyuzit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
6.9.12 13:52

Zavaření syrového ovoce

Holky prosím o radu, dá se zavařit syrové ovoce, nebo to musí být už nějak tepelně zpracované? Mám ted nejak povíce hrušek, tak jsem si říkala že bych to nastrouhala nebo nakrájela a zavařila, je to blbost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
6.9.12 14:06

@marmelada78 vařit se to nemusí, já ovoce nikdy nevařím (pokud to není pro mimčo teda). Jenom omyju, podle potřeby nakrájím, naskládám do čistých sklenic, zaliju nálevem a steriluju 20 min. při 80 °C v obyč hrnci s pokličkou, ani nemám zavařovací ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
6.9.12 14:13
@marmelada78 píše:
Holky prosím o radu, dá se zavařit syrové ovoce, nebo to musí být už nějak tepelně zpracované? Mám ted nejak povíce hrušek, tak jsem si říkala že bych to nastrouhala nebo nakrájela a zavařila, je to blbost?

zavařujeme si takhle jablka na závin - jen nastrouháme, napěchujeme do sklenic až úúúúplně do vrchu a sterilizujeme- dávám do hrnce na sporáku do vodni lázně ( 80C voda lázně tak 20 minut)

bez nálevu, to by byl kompot a to nechci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
337
6.9.12 14:27

Na youtube je sikovny navod, jak na to -zavarovani. Ja delam maly presnidavky tak na tyden a neco dopredu, zacala jsem pred mesicem a zadna se mi nezkazila a vzdy pri otevirani klapnou. Rozvarim ovoce, dam varici do sklenic a otocim vikem dolu tak na 24hod a hotovo. Kdyz je to maly mnozstvi, tak jen rychle zchladim a do lednice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
6.9.12 14:33

@Marbella tohle můžu potvrdit, „zavařovala“ jsem takhle minulý týden rajčatový protlak a všechny sklenice krásně chytly. Vařící do sklenic, dobře utáhnout, otočit víkem dolů, zakrýt třeba utěrkou a chytly krásně. Ale podle mě se tohle dá praktikovat jen na takovéto věci jako protlak nebo přesnídávky, ne na věci, ve kterých jsou kousky ovoce, nebo třeba na okurky apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí