Jak zažádat o rodičovský příspěvek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jak zažádat o rodičovský příspěvek
Ahojky maminky,
moc vás prosím o jednu radu a jeden váš názor.
Nejprve ta rada
Od 6.1.2013 jsem na mateřské dovolené, rodila jsem 26.2.2013 a chci se zeptat, kdy a kam mám zajít, abych dostala rodičovský příspěvek a jak nahlásit, že chci čerpat 3-letý příspěvek. Vychází mi, že by mi měla mateřská končit někdy v půlce července, je to tak? nebo jak se to počítá? Chci si to vyřídit s předstihem, aby mi neubrali část peněz, že jsem zažádala pozdě.
A teď prosím o ten názor (který mi připadá nereálný). Stavovala se ke mně kamarádka a říkala mi, že se dozvěděla, že od roku 2013 zaměstnavatel nemusí držet místo v práci, když jde žena na mateřskou (i když je pracovní poměr na dobu neurčitou) a že lze čerpat pouze 2 nebo 4 roky na rodičovský příspěvek. Že už asi na 3 letý příspěvek mít nárok nebudu (jen na 2 nebo na 4) a že v práci mi místo držet nemusí, i když jsem podepsala se zaměstnavatelem dohodu, že mi po dobu 3 let budou držet místo. Jsem z toho dost zmatená a připadá mi to jako blbost!! Co si o tom myslíte vy? Předem moc děkuji za vaše názory a rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jdi si požádat třeba dneska
. Kamarádka vyplodila pěknou ptákovinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičovský příspěvek se vyřizuje cca 1 měsíc před koncem mateřské, aby ti to navazovalo, ale záleží na tobě. Musíš si zajít na ÚP pro formuláře, které odešleš na OSSZ a manželovi do práce, a poté na OSSZ. Pošlou ti to zpět a ty to doneseš na ÚP, kde si zvolíš délku a vyši RP, pokud tvůj nebo manželův denní vyměřovací základ přesáhne, tuším 388,–Kč můžeš čerpat 2letou variantu-11500,–, jinak si rozlošíš částku 220000,– do tří popř. čtyř let, je to na tobě, nebo třeba jenom na 2,5roku či 3,5roku. Všechno ti, ale na úřadě vysvětlí. Každé tři měsíce můžeš výši RP měnit, podle toho jak budeš potřebovat. Takhle mi to bylo vysvětleno, a tak jsem také udělala. Mám 7300 do 3 let malého, s tím, že když otěhotním, ihned si to zvednu na nejvyšší možnou částku, abych stihla tu částku vyčerpat. Práci ti myslím musí držet ze zákona do tří let věku dítěte, ale jistá si tím stopro nejsem.
- Citovat
- Upravit
@micelinka píše:
Kamarádka vyplodila pěknou ptákovinu.
taky si myslím, ale raději jsem se v tom chtěla utvrdit
díky moc za názor ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si právě vyřizuji rodičák mateřská mi končí 23.6.13 a paní říkala, že stačí přijít až mi to končí s veškerými papíry co mi dala. A zaměstnavatel je povinnen držet ti prac. místo po celou dobu rodičáku, ale už né prac. pozici
tu ti musí držet jen po dobu mateřské. Jo a zaměstnavatele bys měla informovat o délce rodičáku a pokud si zažádáš o čerpání dovolené tak pokud v daném roce mateřská trvá déle než 60dní máš nárok na plnou dovolenou tj.20dní (u mě 25 dnů)ale dovolená musí bezprostředně navazovat na mateřskou dovolenou a přitom můžeš zároven pobírat rodičák. Toto mi potvrdila paní na úřadě.
- Citovat
- Upravit
@82janka takže když jsem na mateřskou nastoupila 6.1.2013 a mateřská mi trvá až někdy do června-července, tak mám nárok na 20 dní dovolené od zaměstnavatele?? já mám ještě nevyčerpanou z minulého roku nějakých cca 10 dní, tak můžu očekávat 30 dní dovolené a ještě pobírat rodičák? pochopila jsem to správně?? to slyším poprvé ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@geejitka jj máš na to nárok pokud budeš čerpat dovolenou ihned následující den po skončení mateřské a musíš to podat písemně zaměstnavateli. Já to tak udělala minulý týden. Matřeská mikončí 23.6. a od 24.6. jsem zažádala o čerpání NE PROPLACENÍ to nejde dovolené za rok 2012 i 2013, také mám starou dovolenou a na UP jsem se ptala, zda-limohu současně pobírat rodičák a je prý dovolená nezajímá takže to je na mě jak to budu čerpat.
- Citovat
- Upravit
@82janka ahaaa, tak proto se mi to nezdálo. Já to špatně pochopila, myslela jsem, že jde o proplacení dovolené. Tak to teda popřemýšlím, jestli si to taky tak udělám, jak popisujete
Moc děkuji za info, jsem zase o trochu chytřejší. MOc moc díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tim rodicovským prispevkem to je zase takove slozite vyrizovani?? Myslela jsem ze to jen vyplim jeden papir a je to. To zase budu muset obihat urady?? Jsem na materske od konce unora. Od zari bych mela pobirat rod. prispevek, nekdy zacatem srpna bych se o to uz mela zacit zajimat ze? Kdyz budu chtit pobirat rodicak do 4 let ditete, jakou si mam napsat castku? Kolik to presne dela? Tech 5116 kc??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neli23 není to složité já šla prvně na úřad práce tam mi dali formuláře šla jsem na sociálku potvrdit výši mateřské to bylo 5minut a zase zpět s vyplněnými formuláři a originál rodným listem a bylo to. Jen to čekání podruhé na úřadu práce tam byl pán co vyřizoval dvě žádosti a mě hodně otázek tak tam byl asi půl hodinky
Jo ještě potřebuješ číslo účtu zatím jsou ty karty zablokované zatím je nevydávají
- Citovat
- Upravit
@neli23 jo a mě rodičák začíná 24.6. a byla jsem tam 16.6. a dnes mi přišlo rozhodnutí takže stačí fakt pár dní předem… když půjdeš moc brzy tak to ti třeba řeknou at přijdeš jindy ale pro formuláře si zajít samozřejmě můžeš
- Citovat
- Upravit
Mě končí mateřská 5.7. a včera jsem byla na ÚP si zařídit rodičák… chtějí kopii rodného listu dítěte, vyplnit žádost o rodičovský příspěvek a pokud si vdaná či žiješ s partnerem, tak tam je potřeba i jeho podpis a ještě jeden papír na sociálku, kde ti vyplněj, kolik si měla denní částku na mateřský - tyhle 3 věci si paní z ÚP veme a do 3 minut je vše vyřízeno, do týdne ti příjde rozhodnutí z ÚP.
Výši rodičáku ti na ÚP taky pomohou vypočítat a doplnit do té žádosti.
A samozřejmě občanku sebou a číslo účtu.
nic se neposílá ani do práce k manželovy ani do práce k žadatelce
zaměstnavatel je ze zákona povinen ti hlídat místo max. do 3 let věku dítěte a to i stejnou židli - bez vyjímky!!!
na ÚP nahlásíš jak dlouho chceš být doma s prckem a to samé nahlásíš do práce, kde si zrovna podáš písemnou žádost o proplacení dovolené za trvání mateřské ( u nás v práci na to máme již předtištěný formulář) a nebo si ji necháš proplatit až po návratu z rodičáku… ověřené info, jelikož jsem před mateřskou dělala na personálním!!!
Příspěvek upraven 18.06.13 v 14:22
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@neli23 přesnou částku ti pomůžou vypočítat na ÚP až příjdeš žádat o rodičák… není to složité, jen žádost o rodičák, kopie rodného listu dítěte a musíš teda ještě na sociálku, kde ti potvrdí papír s dením výměrem na mateřské (tenhle papír ti dají na ÚP společně se žádostí o rodičák)… tyhle 3 papíry dáš na ÚP a do 3 minut je vyřízeno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takze kdyz pujdu 14 dni pred koncem materske tak by to melo stacit.
diky moc za odpovedi, zas tak slozite to nakonec nevypada. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit