Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zalezi asi i na jinych okolnostech, co treba stres?
Mas obcas taky cas jen sama na sebe?
@vabarbora píše: Více
V podstatě jo, poslední rok jsou už děti větší a nemám enormní stres, i když samozřejmě práce je přede mnou pořád hodně a mám běžné starosti jako asi všichni. Spím dobře, dostatečně dlouho. Přesto jsem často unavená už ráno.
A jak presne vypada tvoje stravovani? Tam bych hledala chybu jako prvni. Pises, ze jsi hubena, unavena, pokozka ve spatne kvalite, vecne nemocna, takze ja bych sazela na podvyzivu.
Otužování, to půjde teď v létě lépe…strava ( dostatek bílkovin ) a vidím v problém v tom, že máš na cvičení čas 1×14 dní. Děti nemají tatínka, že by pohlídal?
Chceš být zdravější a silnější. Co jsi pro to ochotná udělat?
@Ernais píše: Více
Stravou to nebude, jím stejně jako manžel, jíme všechno, žádná dieta. Byla jsem i na odběrech a na podvýživu to neukazuje, asi mám spíš rychlé spalování. Chuť k jídlu mám celý život.
Konkrétně mám snídani buď pečivo s něčím a kousek ovoce, nebo ovesnou kaši, jogurt.. svačina nějaké ovoce, zelenina, kafe s cukrem a mlíkem, nebo třeba sušenky, oběd mám normální porci ať už je to guláš, čína nebo těstoviny nebo cokoli jiného, odpo svačím s dětmi a večer neco rychlého jako vajíčka, tousty - k tomu vzdycky nejaka zelenina nebo ovoce, nebo polívka s pečivem (vařím husté a dám klidně 2-3 talíře). Dám si i brambůrky nebo slané sušenky, dort, koláč nebo zmrzlinu, limonádu nebo mléčný koktejl (samozřejmě ne všechno v jeden den), alkohol téměr vůbec. Nekupuju nízkotučné výrobky. Maso máme skoro denně. Kupujeme kvalitnější výrobky pokud jde o šunku, jogurty apod., vyhýbáme se éčkům, protože vařím i pro děti.
Vzhledem k tomu že nechci hubnout, tak mi to takhle přijde v pořádku, nic si neodpírám z tech nezdravých věcí, ale hlavní jídla vařím poctivě zdravě, mám hodně zeleniny a ovoce a taky luštěniny apod.
@Magical-eyes píše: Více
Jsem ochotná pro to něco udělat, ale nevím co. Poradíš?
S otužováním počítám, jakmile budu zdravá. Momentálně zase viróza s teplotou ![]()
Ad děti nemají tatínka - jasně že je pohlídá, spíš to nevychází kvůli mně - teď naposled viroza, před 3 týdny zablokovaná záda, před měsícem zánět močáku a tak to jde furt. Chci chodit minimálně jednou za týden a mezitím 1-2× cvičit doma (cvicim spolecne s detmi), ale reálně to prostě vychází v průměru jednou za 14 dnů. Štve mě to, protože mi taky propadnou předplacené lekce ![]()
Nech si udělat preventivku. Odběry. Pokud jiš dobře, tak to, že necvicis ti neudělá, že by se ti lámaly nebo padaly vlasy a měla si špatnou pleť.
Jinak cvičení jednou za 14 dní jednu hodinu je jak plivnutí do vody. i jednou týdně je téměř nic.
@Anonymní píše: Více
To je takova odpoved o nicem. Zkousela jsi nekdy zadavat do kalorickych tabulek? Mas pokryta makra, nejsi v deficitu? Dobre zivene telo rozhodne nevypada tak jak popisujes. Je dost mozne, ze jis opravdu malo a dost mozna i spatne vzhledem k pokryti makrozivin.
Souhlasim ze by to mohlo byt stravou
taky jsem si myslela ze jim hodne a kdyz jsem si nechala udelat jidelnicek na miru tak jsem zjistila ze je to strasne malo..ale muze v tom hrat roli spousta faktoru, to tady asi nikdo moc nevyzjistime
kazdopadne nekde bude zakopanej pes kdyz to je tak jak popisuješ.. ocividne se moc nevyspis kdyz si rano hned unavena, asi bych hledala duvod proc.. spanek je taky strasne dulezitej. Nejis pred spanim nebo nekoukas moc na modre svetlo?
Upřímně kalorické tabulky jdou mimo mě a neumím si představit s mým vařením to aplikovat. Vařím třeba boloňskou omáčku, v ní je olej, zelenina, mleté maso, rajčatové pyré atd. a mám toho v hrnci kolem 10 porcí, nevím kolik kalorií a živin je v jedné porci
to samé polévky, zapečené brambory, čína atd. Jídla typu plátek masa s bramborama, kde bych to mohla zvážit, jíme úplně minimálně…
Taky jde o čas, jako pracující matka nemám půl dne na to, abych to takhle řešila. Ze stejného důvodu taky nebudu vařit sobě zvlášť.
Možná by pomohlo přidat ty bílkoviny, ale jak na to? Zařadit tvaroh, vajíčka, fazole navíc?
Nebo koupit nějaké drinky? - tam se mi hnusí množství chemie, ale nevyznám se v tom, možná jsou i čisté produkty ![]()
@Anonymní píše: Více
Ja nerikam, ze musis zapisovat porad, ale treba 14 dni, at si udelas prehled. Taky jsem pracujici matka, takze vim, ze se ten cas na to udelat da, pokud clovek chce. Ono to neni zase tak narocne tech 14 dni vazit a zapisovat. Ono si clovek kolikrat mysli, jak hodne ji, ale v realu to opravdu nemusi byt pravda. A to co popisujes mi proste opravdu prijde jako podvyziva, dost mozna v kombinaci s necim dalsim, nedostatek spanku, malo pohybu venku, atd. Pokud chces opravdu neco zmenit a neprisla sis sem jen postezovat, tak zacni od te stravy.
Tak jo, a jak bys to vážení řešila? Změnit jídelníček na tech 14 dnů vážení nemá logiku (aby to bylo snadno vážitelné), když potřebuju vědět kalorie u těch našich běžných jídel. Napadá tě nějaký systém?
Spánek a pohyb venku mám, spím minimálně 8h, usnu hned a vstanu až s budíkem. Denně jsem venku s dětmi kolem 2h, o víkendu samozřejmě víc. Ve všední dny je vodím do školy a ze školy pěšky, tj. přibližně 15-20 minut rychlá procházka hned ráno a odpoledne zas.
Každopádně pokud mám málo bílkovin já, tak manžel a děti jsou na tom stejně a to rozhodně stojí za námahu změnit. Jen zjistit, jak na to. Možná víc bílkovin do svačin, k namazanému pečivu s ovocem přihodit ještě vajíčko? Nebo do ranní kaše zamíchat navíc tvaroh…? Prostě nějak to naše běžné jídlo vylepšit
Ještě doplním, že nejezdím autem, takže všechny nákupy, kroužky a akce objíždím mhd, což znamená neustále nějaké přískoky pěšky. Průměrně nachodím 6-7tis. kroků denně po městě. Není to moc, ale zas nejsem z gauče do auta a zpět. ![]()
Přátelé, poraďte. Je mi 35 a cítím se na 80. Poslední dvě tři zimy jsem měla jednu virózu za druhou (mám malé děti, ale nemoc mi vždy trvá déle než jim, mám lehké zaléčené astma). Dobře mi bylo jen přes léto.
Jsem hodně hubená, povedlo se mi nabrat 2 kila za poslední rok, ale nemám žádnou svalovou hmotu. Je to začarovaný kruh: chci víc cvičit a otužovat se, ale do toho mám prakticky furt rýmu nebo kašel a dobře je vždy jen pár dnů a to je málo, abych docílila nějakých výsledků. Za poslední rok jsem hodně vizuálně zestárla. Vrásky, vyrážky, suchá povadlá pleť, záda a klouby bolí (hlavně během viróz), k tomu silná bolestivá menstruace která trvá dlouho. Poslední problém jsem už řešila u lékaře a dostala jsem řadu vitamínů a minerálů na předpis, které beru cca 2 měsíce a trochu to pomohlo, ale v těch ostatních oblastech žádné zlepšení.
Pohyb mám, nemám sedavou práci, s dětmi toho dost nachodím, cca jednou za 14 dnů chodím cvičit (ráda bych každý týden, ale reálně do toho vždy něco vleze).
Loni jsem to řešila i na imunologii - dostala jsem jakýsi preparát, ale výrazné výsledky jsem neviděla.
Stravu mám běžnou, jím všechno v rozumném množství, od zdravých lehkých jídel přes luštěniny, ovoce, zeleninu, pečivo, jogurty, omáčky i všechny přílohy. Stravou si myslím, že to nebude.
Když vidím ostatní, jak jsou silní a zdraví a plní života (aspoň na pohled)…. Nechápu, proč v mém věku je ze mě taková chcíplina, a chci to rozhodně změnit!