Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
snad mi poradíte. Už druhý den má můj syn zelenou stolici s takovým jako hlenem. A už třetí den mi přes den baští (je plně kojen) skorem každou půlhodinu. Předtím už se nám dařilo, že jsme jedli i po dvou hodinách, ale teď je nějaký neklidný, dost pláče a vyžaduje časté kojení? Čím to může být? Co se děje? Mléka mám snad dost, protože když se nají, tak po zmáčknutí prsou vždy ještě mléko vytéká. Není mu něco?
Děkuju vám moc za radu.
Renata
Renys,
myslim, ze zelena pachnouci stolice zznaci hladovou stolici
K
Renčo, mimča zelenou stoličku občas mívají, může to být známka toho, že mimi pije jen přední mléko, to hustší vzadu nechává…ale nemusí to tak být. Pokud chce kojo tak často, je možné, že to zadní husté mléko se ani nestihne vytvořit, i když jinak ho máš asi dost, pokud po kojení ještě teče. Vítek taky zelenou stoličku občas míval, byla taková jakoby bolestivější, kroutil se vždy jako čert. Ale nikdy to neměl několik dní po sobě, tak jsem to neřešila, jinak míval tu klasickou hořčicovou. Být tebou, zítra zavolám dr. a domluvím se s ní co a jak. Nedostatkem mléka to ale nebude.
K.
Ahojky,
Tmavě zelená stolice s hlenem (jako snople) a páchnoucí po zkaženém mlíkuu nás značila začínající silnou rýmu. Ten den ještě nebyla vidět a pak se projevila, ale jestli nemáte rýmu ani náběh na ní tak zkus doktorku. Třeba poradí.
Čau Iva.
Renato,
já myslím,že jste v období růstového spurtu,proto chce mimčo častěji pít,potřebuje víc mlíčka.Pár dní to asi bude trvat,malý bude pít zase ve svých obvyklých intervalech a stolička se zase upraví.
Pokud má dost počůraných plínek,tak to určitě bude v pohodě.
Každopádně se můžeš poradit s lékařem a nechat převážit,kolik přibíráte.
Ahojky,
přechodně zelená barva stolice u plně kojenného dítěte může být. Pokud by trvala více jak 3 dny, nebo byla příměs krve, hlenu zavolej dr. a domluv se na návštěvě. Jinak stolice může být ovlivněna i tvojí dietní chybou /nadýmavá potrava atd.).Kojení po 2 hodinách je normální , znám holky co do půl roka kojily po 1,5 hodině i v noci.
At jste brzy v pořádku. Apolena
Čau Renys,
ta nazelenalá stolička je opravdu asi kvůli tomu,že kojíš po půlhodině(bylo mi řečeno ještě v podrodnici,řešila jsem to samé). Jsou to krátké intervaly, třeba nepláče hlady,ale z větrů nebo kvůli něčemu jinýmu. Zkus ten interval prodloužit aspoň na hoďku a půl,je to přesně jak holky psaly, prcek si vytáhne jen přední tekutý mlíko a to hutnější nevypije,tak má asi pak hlad.Zkus ho zaměstnat,být venku-u nás je skvělý divadlo pod stromem,jak se kývou větve,nebo dudlík(jestli jsi odpůrce,samo ne).My jsme teď řešili zelený hovňousy u doktora,ale taky byl průjem,napsal nám Nutrolin B na úpravu prostředí ve střevech,my to měli z antibiotik.Ale jestli se ti to nebude zdát,uháněj k doktorovi.Už pro svůj klid.Tak - hezkým bobkům zdar!
Jitka a prcci