Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A protože nemáte v rodině dvojčata, tak nemůžeš dvojčata čekat?
Ale můžeš
Uvidíš, co z toho bude, třeba to druhé vajíčko se nepotvrdí. Nebo potvrdí a budeš mit dvojčata
Ja mám jednovaječná dvojčata a ty nejsou už vůbec dědičná a přesto je máme. A je to to nejlepší, co nás mohlo potkat ![]()
Také nemáme v rodině absolutně nikde dvojčata a přesto se nám hned napoprvé povedla. já to připisuju tomu, že jsem otěhotněla velmi brzy po vysazení HA, tělo mohlo být prostě zblblé. Pravděpodobnost početí dvojčat se také zvyšuje s věkem (souvisí prý s hladinou hormonů). Btw. pokud čekáte dvojvaječná, dědí se pouze v ženské linii, oplodnitel - muž na to žádný vliv nemá (tedy ano muž může být nositelem genu zvyšující pravděpodobnost početí dvojčat, který může přenést na svou dceru, ale nesouvisí to s tím, že on sám by dvojčata počal). Jednovaječná dvojčata pak dědičná nejsou vůbec, tam jde o genetickou chybu v dělení vajíčka)
na netu: Šance na spontánní početí dvojvaječných dvojčat je zhruba 1 ku 80 těhotenstvím (cca 1,25 %). Dvojvaječná dvojčata tvoří asi 70 % všech dvojčat a jejich pravděpodobnost se zvyšuje s věkem matky (nad 35 let), vyšším počtem předchozích porodů, genetickými faktory z matčiny strany nebo využitím metod asistované reprodukce…
Okolo mě se stále traduje že většina dvojvajecnych dvojčat je, když už v rodině byly. Jinak je prý šance hodně malička. Jinak je mi pod 30, HA od roku 2023 neberu. Tak se omlouvám za zvednuté tlaky, jen sem se slušně zeptala. Protože jsem z toho stale v šoku a zajímalo mě to, když budu rodit poprvé a snažím se takto pozjistovat informace…
![]()
@Anonymní píše: Více
Je to blbost. Taky jsem čekala dvojčata a nikdo je v naší obrovské rodině jinak nemá. Ta šance není úplně malá. Jedno z osmdesáti těhotenství. Většina z těch těhotenství ovšem nedopadá a jedno z dvojčat do konce prvního trimestru zaniká.
Z okolí mám jednu kamarádku co má dvojčata bez toho aby je měli v rodině. Taky byla pěkně v šoku. Hlavně ať jste v pořádku ať už jsou tam dvě nebo jedno. ![]()
Také mám (už velká) dvojvaječná dvojčata, počatá přirozeně, narodili se mi jako prvorodičce, když mi bylo 27 a nikde v široké rodině je nemáme.
Ten šok si pamatuju dodneška
Já tedy byla na 1.kontrole až na přelomu 9 a 10 tt, takže tam byly vidět dvě jasné bubliny se srdeční akcí. I tak mi doktorka říkala, že “syndrom mizejícího dvojčete” je poměrně častá záležitost.
Tobě zakladatelko gratuluji a přeji, ať to dopadne přesně tak, jak si přeješ ![]()
Asi 1:80. A statisticky každé z nich má cca 20% šanci, že neprecka první trimestr.
Vlastně žádná dvojčat v mém okolí nejsou „v rodině“, když na to myslím.
@ugluk píše: Více
Znám jednu, která je z dvojčat a narodila se jí dvoje dvojčata. Ale ostatní, co znám, také nemají žádné dvojčecí předky ani příbuzné.
Kolikrát vůbec nemusíš tušit, jestli v rodině byla vícečetná těhotenství, protože dost velká část končí hned ze začátku syndromem mizejícího dvojčete a s tím se jednak nemusí každá žena svěřovat rodině, jednak o tom vůbec nemusí vědět, protože kvalitní zobrazovací metody se používají relativně krátce.
Znám tady na emiminu uživatelku, která má dvakrát dvojčata, jestli to mají v rodině netuším
Znám osobně, nejdřív měla tři kluky, pěkně po jednom a potom 2× dvojčata, kluk a holka. Nikde v rodině žádné jiné dvojky nebyly.
To není ze sta procent dědičné, normálně mohou vzniknout, když se uvolní 2 vajíčka nebo se vajíčko rozdělí na dva plody
Na začátku prvního těhotenství jsem také čekala dvojčata, ale jedno zaniklo, přestalo se vyvíjet. Cca po měsíci od první kontroly už bylo jasně vidět, že bude dítě jen jedno. Říká se tomu syndrom mizejícího dvojčete a prý je to relativně běžné, zvlášť při otěhotnění po vysazení antikoncepce…V rodině žádná dvojčata nemáme.
Podle vědeckých studií je dědičná predispozice k početí dvojvaječných dvojčat. Taková žena má gen, který častěji způsobuje vícečetnou ovulaci. Muž, který je z dvojvaječných dvojčat, samozřejmě nemá vyšší šanci na dvojvaječná dvojčata, protože ten muž nemá vliv na to, kolik vajíček jeho partnerce v daném cyklu dozraje. Ale od muže z dvojvaječných dvojčat může ten gen zdědit jeho dcera, která pak tedy bude mít vyšší šanci na dvojvaječná dvojčata než žena bez toho genu. Ale ani u ženy bez toho genu není vícečetná ovulace vyloučená.
Jednovaječná dvojčata prý nejsou dědičná. Můj děda z máminy strany byl z jednovaječných dvojčat, já jsem také. A znám paní, jejíž mamka byla z jednovaječných dvojčat, ta paní také a sama porodila jednovaječná dvojčata. Nevím ale, jestli její sestra také. Pak jsem na dovolené potkala pár, který má dvakrát jednovaječná dvojčata. Takže podle vědců to prý dědičné není, ale já si o tom myslím svoje. Jasně, může to být náhoda.
Zdravím,

Jaká je šance na dvojčata? Já ani partner nemáme v rodinách dvojčata a přesto nečekaně zřejmě čekáme dvě miminka. Jsem prvorodička, vše je pro me nové, neznáme. A jsme ještě mírně v šoku.
Při první kontrole byla jedna tečka na UTZ bez srdíčka.
Při další dvě bublinky, kde jedna již se srdíčkem a druhá schovaná, tak se neví a tak mě brzy čeká kvůli tomu další kontrola.