Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sonmi píše: Více
u nás ve školce jo, i za mě, a dcera chodila jinam a také tam byly značky - velké na skříňce v šatně a menší na věšáčcích na ručníky,
já jsem měla konev, moc mě to nenadchlo, dcera měla domeček a úplně jsem litovala chlapečka, který měl rýč
@stinga píše: Více
Tak moje dite slo v cerstvych sesti, podepsat se taky umelo - takovym tim velkym roztresenym pismem, nevim, jak by to vypadalo na sesitech a slabikari
Navic mela ve tride jmenovkyne, hadam, ze rukopis mely stejnej, tak by si to stejne pletly. Tak mela na vsem jahodu, i na pomuckach na vytvarku a tak, nijak me to nepohorsovalo a ji to taky nevadilo. Jo a na satne meli jmenny seznam s tim obrazkem a cislem skrinky. Maji satnu pro nekolik trid, takze prvnacek dostane treba cislo 56, takhle si to muze zkontrolovat, kdyz si neni jistej.
@větvička1 píše: VíceČerstvý prvňák by si jistě sám sešity ani Slabikář nepodepisoval, ale umí svoje jméno přečíst a o to jde.
@hanka.br. tak pokud zakladatelce jde i o rozdávání sešitů a celkově o chod třídy, tak tam razítka pomohou. Dítě dokáže přečíst své jméno, ale jména spolužáků přečte až po určité době.
@Cuddy píše: Více
Zakladatelka pozná sama, že během prvních měsíců bude ráda, že pomůcky rozdá sama, protože děti je budou podle značek hledat hodinu a že je mnohem efektivnější děti naučit své jméno přečíst a podle jména se poznat. Ono jde i o to, aby děti fixovaly svoje jména, ne aby se učily, že vedle v lavici sedí mašinka. Až budou děti pracovat do sešitů, už budou jména dávno číst. Ve třídě je vždy minimálně část dětí, která čte plynule. Jen jsem se snažila předat zkušenost, ale je mi jinak celkem jedno, jak si to zařídí.
@hanka.br. ty máš jednu zkušenost a kolegyně jinou. Silně mi připomínás kolegyni, která mi nutila určitý systém, že bez toho to nepůjde a sama poznám. No nepoznala jsem a dělám to dál podle sebe.
Pokud u vás vždy část dětí čte, tak u nás je to maximálně jedno dítě na třídu. Můj syn byl jediný z 25 dětí a to jeho třída je velmi nadprůměrná.
Nevím, jak u vás, ale u nás se pracuje do sešitu hned v prvních dnech. Mají velký sešit na uvolňovací cviky.
@hanka.br. a jakym tvarem jména to podepisujes?
Uvažuji, jestli základní tvar, zdrobnělinu…
@Anonymní píše: Více
My před začátkem první třídy dostali od učitelky dotazník, kde jsme vyplňovali informace o dítěti, které by pomohly učitelce/dítěti v dobrém startu. Mimo jiné tam byl i upřednostňovaný tvar jména. Bylo to takové milé.
@Cuddy to se mi taky líbí, ale přiznávám, že mě to nenapadlo, když jsme měli schůzku. Jména udělám jako vždy, když dostanu novou třídu, zeptám se dětí, jak chtějí, abych jim říkala.
Nemáš ještě mailové kontakty na rodiče? My to dostali mailem cca týden před začátkem školy, i nám učitelka odpovídala, že se nemusíme bát, když má dítě specifické obtíže, že na to dohlédne. Před tím začátkem školy to bylo takové milé povzbuzení, asi nic, bez čeho by se nemohlo být, ale rodič měl pocit, že se učitelka zajímá a že to bude dobré.
Dělej si to jak chceš, fakt ti nic nenutím. Moc teda nechápu, proč otvíráš diskuzi. Razítka na sešity necháváme zhotovit v základním tvaru, děti oslovujeme jménem, které nám sdělí rodiče v dotazníku ještě před začátkem školního roku.
@hanka.br. ptala jsem se na typ obrázkových razítek. Nikde nebylo o tom, jestli razítka ano nebo ne.
Chápu, že u vás to je jinak. My máme vždy razítko, jméno a příjmení, ale to všechny kolegyně píšou psacím písmem, což dětem nepomůže.
Jestli jsem si něco vzala, tak to, že budu podepisovat tiskacím a zkusím jen křestní jméno, aby si to děti poznaly.
Sešity budu mít jako vždy, dělám si obaly z barevných papírů, na to si to tisknu na počítači. Taky to tam napíšu tiskacím písmem.
U nas se jednu dobu razítka se jménem a příjmením taky dělala a neosvědčilo se to, tak se od toho po pár letech ustoupilo. Ale to bylo kolem roku 2000.
Ten dotazník se mi líbí. Už ho mám ve svém „chytrém sešitě“.
@hanka.br. píše: Více
Sesity jim podepisovala ucitelka psacim pismem, coz teda neprecetla a jak jsem psala, ve tride mela dokonce dve jmenovkyne. Krestni jmeno asi po pismenkach poznala, domackou variantu, prijmeni tezko, cist fakt neumela. Priznavam, odeslala jsem do skoly tezce zanedbane dite
Cist se naucila uplne v pohode.
Ucitelka mela oduceno vic let nez ty, fakt by me nenapadlo se ji do prace motat.
@větvička1 píše: Více
ty sešity podepisovala učitelka, tiskacím křestní jméno tam bylo, a jak říkám večer jsem si vzpomněla, že kromě toho tam bylo razítko sluníčka, což jsem nikdy nepochopila, proč to tam má - až vlastně tady jsem se to dočetla,
a dcera není žádná hvězda, ale podepisovala se hezky v té první třídě, v šatně mají skříňky a tam čísla, žádné razítka ani nic takového, každé dítě má svou skříňku
@Cuddy píše: Více
ale tak bude muset dítě vědět, že Matyáš je mašinka, Tony sluníčko a Magdalenka konvička - to už je podle mě vyšší dívčí, když je 30 dětí ve třídě