Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Tak jsem procetla tu diskuzi celou a spis se jedna o boty uz pro pokrivene nozicky. To urcite nejake boticky, samo se to nesrovna. Jinak souhlasim se Superfitama, mam s nimi jen dobre zkusenosti. Nechapu, jak je nejake ditko muze sesmajdat, vzdyt mu roste tak rychle noha. Jinak u tak rychle rostoucich nozicek se daji boticky pouzit i podruhe, pro druhe ditko. Jeste mame i dobrou zkusenost se Salamandrem. Nas syn ma sirku nozicky S, takze takove velikosti ma jen Elefant, Superfit, Salamander a par dalsich. Aby nas to nezrujnovalo nakupujem nepouzite pres net - hodne rodicu koupi v predstihu boty a diteti pak v zime nejsou, nebo v podnikovych prodejnach. Tam jsou i vyskolene prodavacky a maji trpelivost s detmi a ty merici desticky na nozicky - na delku i sirku.
@jana1891 noooo, tak tyto nazůvky dcera nosila první rok svého chození a má šmajdavé nohy také…proto jsem přešla na přezůvky s podrážkou. Šmajdavé nožky jsou hlavně od špatného držení těla vlivem slabých svalů… pak druhotně ze špatné obuvi. Dcera nosila vždy jen kvalitní boty… a stejně šmajdá… některé děti nosí boty po sobě, maminky na to kašlou a nožky mají dobré.. on to dost záleží na vrozené dispozici - děti se s křivýma nohama nerodí, ale mohou mít sispozičně slabé svaly a už je to hotovo…
Projeví se to ve dvou, třech letech a to už je na cvičení celkem pozdě… a dobrá bota to už nedokáže napravit… dcera měla cvičit od malinka, teď už to vím, ale zpátky to nevrátím…
@jana1891 Pokud vse probiha v poradku tak na polochuzi super… maly tech bot doma moc nenanosil, od zacatku pousten na kameni a travu jen v ponozkach (samozrejme ven do zimy ho bez bot asi nepusti zadna), vsechny koupene boty od certifikovanych firem s velmi peclivyn vyberem a u nas jsou kotniky stejne v pytly = rovna moderni podlaha, byt bez zahrady, takze mene pohybu, + neco spatne ve vyvoji toho prvniho roku
(stejne mam dojem, ze kazdy ma svuj nazor), myslim, ze s orthop. vlozkou uz nesvazovat nejde, ale nevim, napisu za 3mesice
…
ja preferovala ceskou vyrobu http://www.capacky.cz/
@jana1891 píše:
Superfitama, mam s nimi jen dobre zkusenosti.
hm… asi kvalitni botky za srozumitelnou cenu. ale jinak masova produkce.
zimni 2012 - klukovi se po nich stacel malicek pod nohu
zimni 2013 - porad hodne uzka spicka a k tomu volny kolem kotniku asi aby se to maminkam dobre nazouvalo
sandale 2013 - prodrena spicka po jedinem uteku na odrazedle (ok moje neohlidani), nijak pevny kotnik, na zacatku sedly ale pozdeji hodne se v kotniku povolily
pardon za negativismus, ale ja jsem na sortiment bot dost nakrkla, kdyz vemu kolik do toho clovek investoval casu i penez
@lllka superfity mne také těžce zklamaly… sandálky za 1200kč
po třech týdnech standartního nošení vypadaly jako po třetím dítěti…
jakou značku preferuješ nyní?
Rahabilitační sestra doporučila naší malé, aby cvičila na balanční podložce - stoj na obou nohách, potom střídavě na jedné noze, n druhé… ruce rozpažené, aby chytla balanc, přešlapování, holubička…
mají ji v pondělí v Lidlu ![]()
@lllka Ahoj, prosím, ty jsi psala, že malému tejpuješ nohy kvůli šmajdání? Kamarádka mě taky naučila tejpovat /ona je tejpařka/, ale nalepila to tak nějak volně bez tahu, že prý to tak stačí dcera se jednou okoupala a hned jí to sjelo. Tak nevím.., jestli by to nemělo být aspoň trochu v tahu. Lepím to tak, že začnu na nártu, vedu to přes vnější hranu nohy a pod ploskou, skončím na vnitřní straně nohy. Děláš to taky tak? Máš to natažené? Dcera u toho lepení musí dát nohu do správného tvaru, spíše ji ještě více vtočit dovnitř.
Ahoj, prosím jakou tu balanční podložku myslíte? Odkaz na Lidl už nefunguje…děkuji moc
Pročítám diskuzi postupně, malému (3 roky) dnes ortoped napsal vložku do bot na míru s tím, že má lehkou valgozitu obou pat a pedes plani - mě se teda nezdá, že by měl nějak moc ploché nožky, ale pokud teda se dr. zdá, že ano, tak se nechci spoléhat jen na nějaké jedny vložky. Chystám se taky na vložky od Hanáka, podle vašich zkušeností (co jsem zatím pročetla) to vypadá moc dobře. A hlavně to chci zvládnout cvičením, jen se musím dočíst, co teda máme cvičit ![]()
@3HE ahoj, můžu se Tě zeptat, jak jsi byla celkově spokojená s těmi H. stélkami?
Syn má vbočené kotníky, ploché nohy a dostal doporučení na ortopedické vložky, ale co čtu, tak moc nepomáhají.
A pokud bych objednávala ty stélky, mohu se řídit tím, že když Superfit nosí vel. 26, můžu i stélky objednat 26? Odpovídá to?
Díky za odpověď.
@ElisC Ahoj, no, já jsem je nakonec prodala dále. Už ani nevím proč. Nějak mi asi stratily smysl. Ortop. vložky nejsou úplně špatné, jsou dobré pro úlevu nohám, aby nebolely a také aby klenbě ukazovaly, jak má vypadat - ty kůstky v klenbě se totiž sesunují… a klenba je zase vrací zpět. ALE!!! Je potřeba chodit na fyzioterapii a cvičit, aby se odstranila příčina plochonoží, která bývá někde výše - nejčastěji v trupovém svalstvu. Fyzioterapii hradí pojišťovna a zařídit se dá přes pediatra, který napíše žádanku k neurologovi nebo rehabilitačnímu lékaři a pak dostanete poukaz na fyzioterapii. Dobrá je metoda Dynamicko neuromuskulární stabilizace, metoda Jiřiny Čápové, bobath concept… také tejpování nožek… to tě může fyzioter. naučit.
pokud bydlíš v dojezdu do Frýdku Místku, tak se dají na Protetice zařídit fajn stélky. případně poradím.
a co se týká obuvi… lepší než Superfit jsou Primigi. Jsou kulatější ve špici. Superfit jsou dost úzké. Prsty potřebují prostor. Další dobré boty - D.D.Step. ´Viking.