Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
odkdy se můžou a jaké druhy masa dávat ![]()
My dáváme asi od 7m. kuřecí a krůtí, chystáme se na králíka. Vím, že je třeba vhodné jehněčí, ale kde ho sehnat ![]()
Tak by mě zajímalo, kdy vepřové a hovězí?
Díky, Alenka
Ahoj my jsme začínali králičím..Kačka měla přísnou dietu a domácí králík, je prý relativně to nejlepší. Kuře mi bylo řečeno, že není tak vhodné, jelikož je hodně dietní a miminku nedá to všechno, co potřebuje. Krůtí je na tom líp..
Takže u nás začínalo králičí, poté krůtí, jehněčí a telecí..Naštěstí u našich na chalupě se znovu objevili lidi, co si chovají domácí zvířata doma, takže jsme si od nich vždy kousek pro malou odkoupili.
miselline+kačenka
Ahojky
,
tak my obecně s příkrmy začínáme velmi pomalu, jelikož máme mírný atopický ekzém
. Máme několik létáčků i nějaké knihy ohledně hypoalergenní výživy a tam je uvedeno, že hovězí maso můžeme už od ukončeného 6-tého měsíce. Začínali jsme krůtím, pak kuřecí,… a teď už měl malý 2× hovězí, moc mu chutnalo
. Naopak maso vepřové a také ryby do 1 roku dávat nebudeme ( protože máme ten ekzém). Tolik naše zkušenosti. Snad jsme trošku pomohli.
Pati
Ahoj Aaalenkaaa.My jsme začínali po 6.měsíci s králičím masíčkem.Nevím,jakou máte možnost,ale kupujeme ho v Makru.Pak jsme přidali kuřecí a krůtí.Myslím si,že vepřové až od jednoho roku.U nás se hovězí nehamá,takže nevím,jak to s ním je pro mimča.Dobrou chuť.
ahoj velmi zdrave je tzo kralici maso,veprove jsem slysela neni moc vhodne,ale hovezi zase ano,tak nevim,ja davam nejvic kureci a kralici.nas maly je chudokrevny a tak ji maso od pul roku,maso se ma jist 3× tydne-ale nevim presne jestli od pul roku,ale vy mate uz 8mesicu tak to urcite uz muze.
Ahojky!
Tak mi dáváme od ukončeného 8.měsíce hovězí a telecí
(doporučila nám to doktorka kvůli železu.Že je ho v hovězím nejvíc)Potom jsem dávala krůtí,sem tam kuřecí.Taky chceme vyzkoušet králíka,ale musíme ho nejprve někde sehnat.
Vepřové a ryby ještě nebudeme papat(taky máme AE a já jsem alergická na vepřové
)
Ahoj, máme preventivní HA dietu. Malá je masožrout, jí ho 6× týdně - Dr. schválila. Dávám jí maso kuřecí, hovězí a krůtí. Jehněčí se těžko shání a králík jí nechutnal. Vepřové min. do 1 roku malé nedám a s rybou máme prý počkat až do 2 let. Hovězí maso malé chutná asi nejvíc, z kuřecího chce jen stehna, prsa odmítá - je to malá labužnice ![]()
Ahoj holky, když jsme u toho masa, jak ho upravujete? Já zatím, protože nevím jak na to a a hlavně furt se pokouším sehnat domácí, zdravé, maso dávám jen z konzerviček.. a míchám to doma se zeleninou a rýží (myslím samo konzervičky od Hippu apod.)
Jak to teda řešíte? Jen ho uvaříte a co nějaké koření a dochucovadla?
Moc díky
Komka
KOMKO - jo, přesně, já ho nakrájené na kousky prostě uvařím
A pak hotové rozmixuju.
Ahoj Alenko, Komko a všechny,
tak já zatím Míšovi dávám víceméně jen kuřecí - koupila jsem čerstvá kuřecí prsa a zmrazila je po zhruba 20 g kouscích. Po rozmražení je nakrájím na kousky, uvařím a rozmixuju.
KOŘENÍ A DOCHUCOVADLA - minimálně do konce prvního roku určitě ne! (Mně to taky nechutná, ale hlavně když Míšovi
)
Z dalších druhů masa jsem zatím použila jen od Hippu nebo Hami králičí nebo krůtí. Králičí chci sehnat domácí, kuřecí bohužel nemám kde.
A mám taky dotaz - v Jídelníčku od HAMI píšou, že maso se má jíst 6× týdně po 20 gramech, 7. den v týdnu se má místo něj přidat vařený vaječný žloutek. Tak těch 20 g - to je myšleno před rozmrazením nebo po?
A někdo tu psal, že maso stačí jen 3× týdně - tak jak to tedy má být? Já bych se přikláněla k tomu 3× týdně, ale nechci malého o něco ochudit, zvlášť když to kuřecí teda není tak hodnotné…
Jaký na to máte názor?
Monika
Ahoj, já dávám malé maso 6× týdně. Ona moc oběd bez masa nechce. Názory na to, kolikrát týdně dávat dítěti maso se různí. Já jsem to konzultovala s naší dětskou Dr. i se svojí kamarádkou - doktorkou. Do jednoho roku se může klidně maso dávat 6× týdně a 1 den se místo masa dá vařený žloutek. Od 1 roku se maso dává tak 3× - 4× týdně a žloutek se může dát častěji. 20 g masa se mi zdá málo třeba pro 9-ti měsíční mimčo, četla jsem, že ideální je tak 35 g. Já vždycky koupím čerstvé syrové maso, nakrájím ho na kostičky a zamrazím porce po 50 g. Po uvaření je to méně jak 50 g a malá mi to většinou všechno nesní, tak těch 35 g zhruba má.
Dochucovadla do 1 roku se nemají dávat. Překvapilo mě však, že třeba Hipp některé své konzervy solí, a to ne málo ! Naše malá však „konzervy“ nejí, vařím jí doma sama a rozhodně to jídlo má mnohem lepší chuť - i bez soli a dochucovadel. Možná je to i poměrem a výběrem jednotlivých potravin.
Paraplíčko,
děkuji za informace, já mám totiž dojem, že když to maso rozmixuju, vůbec není v ostatní zelenině poznat a malý vůbec nepozná, jestli ho tam má nebo ne. Budu ho dávat víc (asi je to po vyvaření málo) a 6× týdně + ten žloutek. Doktorka mi doporučila ten jídelníček od Hami, kde to tak píšou, tak ji budu poslouchat ![]()
Monika
to asi záleží na názoru každé z nás. Má se začínat "mladým " masem, tzn. telecím, jehněčím, pak králík a krůta. To jsou 4 nejvhodnější. Kuře atd. není nic moc-hormony:(
Frekvence-názory se různí-dle brožur 6× do týdne cca od 7-8.měsíce, já jsem dávala do 9.měsíce 1× týdně, 9-12 měsíců 3× týdně a nyní dávám tak 5× do týdne. K.
No… a mám brouka v hlavě zas ![]()
Mimochodem, jehněčí a telecí - kde se dá sehnat zdravé? Já sama jsem jehněčí v životě ještě nejedla…