Jaké ovoce a kolik?

48
15.2.12 19:09

Jaké ovoce a kolik?

Ahoj mamči,mám dotaz.
Zajímá mě,kolik ovoce,př:gramů ovoce spapají vaše skoro roční dětátka?
Bojím se,jestli můj skoro roční chlapeček toho ovoce nemá málo.Ke svačině má jednu hrušku nebo jablíčko,nebo banán-jen uvařené a mixované,jinak to nesní.Sebemenší kousek plive.Potom k odpolední svačině celý banán plus 50g jogurtu.
Zatím ale dostává jen hrušku,jablíčko a banán,nevím co jiného dát a jak mu to upravovat.Např.kiwi,hroznové víno,mandrinkdy atd.nevím co s tím? :oops: jak mu to udělat.
Ze zeleniny jí jen vařenu mrkev,brokolici,kedluben a brambory,nevím opět co jiného.Nechce rýži ani těstoviny,takže to mám trošku těžší co mu vařit.Vařím mu deně,kupované nejí vůbec.
Můžete mi prosím poradit jak upravujete ovoce a zeleninu?
Rajče syrové?Fakt nevím.
Děkuju za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6362
15.2.12 19:27

Ahoj, kolem roku jsem dávala synovi banán denně a oloupané jablíčko jsem nakrájela nebo strouhala a dávala mu ho buď s banánem nebo samotné…krájela jsem například odpeckované hroznové víno na půlky (mimochodem, to miluje doteď 18m). A normálně jsem nakrájela salátovku na proužku, rajčata na kousky a nechala mu to na talířku, ať si dá sám…naučil se to tak jíst a teď s tím nemám žádný problém…nebo mrkev do ruky, pokud má zuby…jinak tu nastrouhat s jablíčkem, trošku citrónu a Glukopuru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246

My jeste davali cervenou repu, cuketu, kvetak, spenat. Z ovoce je to ted v zime takove tezsi, kdyz nebylo cerstve ovoce, tak jsem koupila ty 100%ovocne vyzivy - svestka, merunka, broskev…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
ZuzanaZ píše:
Ahoj mamči,mám dotaz.
Zajímá mě,kolik ovoce,př:gramů ovoce spapají vaše skoro roční dětátka?
Bojím se,jestli můj skoro roční chlapeček toho ovoce nemá málo.Ke svačině má jednu hrušku nebo jablíčko,nebo banán-jen uvařené a mixované,jinak to nesní.Sebemenší kousek plive.Potom k odpolední svačině celý banán plus 50g jogurtu.
Zatím ale dostává jen hrušku,jablíčko a banán,nevím co jiného dát a jak mu to upravovat.Např.kiwi,hroznové víno,mandrinkdy atd.nevím co s tím? :oops: jak mu to udělat.
Ze zeleniny jí jen vařenu mrkev,brokolici,kedluben a brambory,nevím opět co jiného.Nechce rýži ani těstoviny,takže to mám trošku těžší co mu vařit.Vařím mu deně,kupované nejí vůbec.
Můžete mi prosím poradit jak upravujete ovoce a zeleninu?
Rajče syrové?Fakt nevím.
Děkuju za odpovědi

Nedělala bych z toho takovou vědu :) Asi to budu první dítě že? No já u první dcery postupovala s novými potravinami dle rad dr. Postupně dostala vlastně vše, co dala zahrada. Teď mám holčinu druhou, je jí 7,5 měsíce a ze zeleniny dostává bramboru, kedlub, brokolici, květák, kapustu, mrkev, špenát, kukuřici, hrášek a fazolové lusky. Jako přílohy používám těstoviny (domácí polévkové nudle), rýži, jáhly, pohanku a zmíněnou bramboru.
Z ovoce už jí banán, jablka, hrušky, švestky, broskve, třešně. Vše mám ve formě rozvařeného ovoce, zavařeného v malých skleničkách. Ale stejně jako první dcera ovoce v této formě „na lžičku“ moc nemá ráda, tak jí musím dávat půl na půl toto ovoce a kupovanou přesnídávku (sunarka). Nebo přidávám ovoce i na ochucení večerní kaše, ale tu také nemusí. Miluje zeleninu s masem :potlesk: Ta starší byla úplně stejná, ale ta láska k masu dlouho nevydržela :zed:
Jinak starší a ta mladší se k tomu též dopracuje jedla z ovoce maliny, ostružiny, jahody (vše propasírované bez jadýrek, ze začátku, pak už ne), blumy, no vše, co bylo na zahradě. Přidávala jsem postupně, abych viděla rekce, třeba ostružin jsem se bála, ale milovala je, ovšem jak po jídle vypadala 8o

No k „nechutenství“ bych přistoupila jednoduše. Dávala bych dál podle vašich zvyků a nové, co si sama vyberete, bych začala přidávat po minimálním množství a velice pozvolna. Takže třeba týden bych přidávala čajovou lžičku rýže do oběda nebo nové zeleniny, prostě aby mrně ani neregistrovalo změnu chuti. Třeba po týdnu bych začala dávat lžičky dvě a tak pomalu ale jistě měnit poměr, až zvládne třeba i po měsíci mít jako přílohu rýži nebo v jídle novou zeleninu.

Tak konec rad, starší tříletá dcera mi přišla radit a má milion otázek k úžasným smajlíkům pod tímto oknem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
15.2.12 19:30

No malej má jen 4 zuby a to dva na hoře a dva dole,takže právě s tím kousáním si nejsem jistá. :D a když mu dám cokoliv ne rozmixovaného,tak to jen cucá a pak zahodí,takže nevím,jestli mu to nechutná,nebo to neumí jen kousat.Salátovku teda zkusíme,hrozno též a to rajče bez slupky že?vím,ptám se jako pako :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1042
15.2.12 19:30

No já bych zkoušela různé druhy. Třeba něco mu bude šmakovat syrové, něco jenom vařené nebo strouhané. A taky se to může časem měnit. Náš malej (16m) ze začátku baštil všechno, dneska už je vybíravej. Jablíčko jenom strouhané, jahody, maliny a borůvky už teď nechce, má rád meloun a ananas (ty jsou sladké), mandarinky ne (ty jsou pro změnu kyselé), jinak dlabe hroznové víno i kiwi (zatím). Nijak to neupravuju, neloupu…už má dost zubů, takže si s tím poradí. Prostě zkoušej, pokud mu to nebude chutnat, tak si dáš vitamínovou bombu alespoň ty… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
15.2.12 19:34

Množství mi přijde OK, syn mi jí od roka jeden kus ovoce denně, občas dva, když nemá na druhou sváču jogurt. Co se týká druhů ovoce - asi v zimně nicmoc nevymyslíš. S tropickým bych nespěchala. Možná zkus semtam na cesty koupit 100% ovoce přesnídávku - maji se švestkami, meruňkami, broskví… Mioování neporadím, syn byl jedlík a v roce mi byl schpný sníst jablko tak jak je bez nakrájení, jen slupkyplival okolo sebe. Stejně tak jedl syrovou zeleninu, hlodal to svými pěti zuby.Ale elámla bych to přes koleno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
15.2.12 19:36

zeleninu mi napadá ještě dýně, ta dětem chutná. Pak kořenová - petržel, pomalu i celer. Pak bych zkusila luštěniny - hrášek, fazolky, červenou čočku. Obiloviny - jáhly, pohanku, kukuřici, těstoviny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
15.2.12 19:38
ZuzanaZ píše:
No malej má jen 4 zuby a to dva na hoře a dva dole,takže právě s tím kousáním si nejsem jistá. :D a když mu dám cokoliv ne rozmixovaného,tak to jen cucá a pak zahodí,takže nevím,jestli mu to nechutná,nebo to neumí jen kousat.Salátovku teda zkusíme,hrozno též a to rajče bez slupky že?vím,ptám se jako pako :zed:

o zubech to není, pokud to není etra tvrdé, tak s kousky si poradí i bezzubé dítě. Banán mi jedl celý v 7mi měsícíchbez jediného zubu. Některé děti jsou kašičkové, jiné je zas nesnáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
15.2.12 19:41

UF DĚKUJU :D vše si od vás opíšu a snad když mu řeknu,že je to narady tetiček,tak se chytne :) děkuju moc :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4387
15.2.12 19:46

Ja ovocie nevarim ani nemixujem. Ovocie vzdy iba nastruham na tomto - je to super - odporucam:
http://eshop.tescoma.cz/…multifunkcni
Davam hrusku, jablko, banan, tento tyzden aj kiwi, stavu z pomaranca ci mandarinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
15.2.12 19:49

Syrovou mrkev do ruky bych teda zatím nedávala 8o To se moc nedoporučuje, tím se nejčastěji děti začnou dusit.

My teda banán dáváme tak jednou, dvakrát do týdne, jinak jí jabka a hrušky. Nevidím na tom nic špatného, že nejí cizokrajný ovoce :nevim: Vitamíny jako vitamíny :pankac:

A se zeleninou moc neporadím, my zas máme opačnej problém, že mi nechce moc jíst ode mě vařený jídla. Asi sem špatná kuchařka :nevim: :mrgreen:
Ale rajčata bych povařila, stáhla slupku. Dcera má ráda všechno, v čem jsou rajčata. Jinak ze zeleniny - špenát má moc ráda, brokolici - to jí dokonce i doma dělané 8o dýni, cuketu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9622
15.2.12 19:52
Monika123 píše:
Ja ovocie nevarim ani nemixujem. Ovocie vzdy iba nastruham na tomto - je to super - odporucam:
http://eshop.tescoma.cz/…multifunkcni
Davam hrusku, jablko, banan, tento tyzden aj kiwi, stavu z pomaranca ci mandarinky.

Struhadlo máme taky a taky můžu jen a jen doporučit :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
15.2.12 19:56

ze zeleniny jsem ještě dávala květák, hrášek, papriku bez slupky

Ovoce: kromě zmíněného ještě mandarinku, pomeranč, pomelo, žluté kiwi - mívají v bille a je sladší, mango, khaki, meloun, víno - pokrájím na půlky, dávám i konzervy - jahody, broskve, ananas

jinak pokud nejí kousky, tak není špatné skleněné struhátko - mám ještě z doby kdy jsem byla mimčo, ale dělají se pořád.

přílohy: bramborová kaše, kuskus, červená čočka, domácí bramborový knedlik

Příspěvek upraven 15.02.12 v 20:21

• Citovat
  • Upravit
4760
15.2.12 20:15

tak my jsme měli před týdnem rok a ovoce má jednou denně dopoledne, když mu to umixuji, tak sní nějakých 220 ml. Mixuju jablko, hrušku, banán, kiwi, ananas a tohle různě kombinuju, někdy přidám piškoty… jinak kiwi mi jí i nakrájené na malé kousky a banán občas dávám lžičkou. Jinak baští i mandarinky a pomeranče nakrájené na malé kousky. To je pak prima, protože se krmí sám :P
rajče jsem dávala vařené, ale párkrát se mi po něm osypal :nevim:
jinak ze zeleniny klidně i porek, kukuřici, špenát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí