Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Callista Posledně jsi neodpověděla, tak nevím, jestli máš ještě čas a baví tě to se mnou
Každopádně jsem si říkala, že ti napíšu, jak jsme byli dnes na hřišti, kde je povrch a některé herní prvky vyroben z drcených pneumatik. Je to měkčí než asfalt, je to pěkně barevné, čisté, nejspíš i relativně levné - ALE co mě zarazilo je právě zápach, jak jsme o tom už mluvily. Teď v zimě ne, ale jednou jsme tam byli v létě, jak na to pražilo sluníčko a to bylo něco. Bavila jsem se tehdy s jednou maminkou, jestli to taky cítí a prý ano (ale bylo jí to jedno). Fakt by mě zajímalo, jestli je něco takového vhodného pro pobyt dětí.
Nevím, jestli víš, co mám na mysli za typ hřiště - jestli je to i u vás. A taky možná (zatím) moc nechodíš na hřiště. V posledních pár letech se tento typ povrchů hodně rozmáhá (i třeba na sportoviště u škol).
Ahoj, promiň, byla jsem poslední dny víc zaneprázdněná a následně unavená na nějaké větší psaní. Už teď holt nic nevydržím ![]()
Začnu těma pneumatikama - to je průšvih. V Americe už proti tomu začali brojit. Pneumatiky jsou strašně chemická věc - při jejich vývoji cílí na to, aby měly optimální jízdní vlastnosti, ne aby byly zdravotně nezávadné. Uvolňuje se z toho olovo, toluen, PAH a další sajrajty.
Jenže - je to levné, je to jen rozdrcenej a slepenej odpad, takže bych se nedivila, kdyby se to marketovalo jako skvěle ekologické, z recyklovaných materiálů. Přitom je to toxické pro rostliny a jak to bakterie rozkládají, tak se z toho ty chemikálie o to víc uvolňují.
Tady u nás jsem to neviděla, ale to může být jen náhoda našeho městečka. Čechy jsou v nějakých věcech pár let za Amerikou, takže se obávám, že se to taky napřed nandá na spoustu hřišť než to někoho napadne řešit.
Raději bych s malým dítětem na takové hřiště nechodila a už vůbec ne v horku, kdy se to opravdu víc uvolňuje. Jako nezávadná alternativa se doporučuje dřevěná štěpka.
Jj, non-toxic i výživa, oboje. jedno bez druhého není úplné. Ale myslím, že to tak lidi obecně mají, že když se začnou zajímat o zdravou stravu, tak jim v nějakou chvíli dojde, že i to prostředí, kde žijí, na ně má vliv a naopak.
Tohle jsou speciální řasy, neplést s tím, co se běžně prodává v obchodech. Btw. kvuli riziku zejména arsenu je to dobré s běžnými mořskými řasami nepřehánět. Ony ho do sebe v moři nasajou jak houby.
Tyhle řasy nekoupíš, jen ten olej z nich. Což je ale to, o co ti jde. Ano, podle mě je lepší konzumovat tento olej z řas než ryby. Lepší zdravotně, eticky i ekologicky.
Co s hořkou čokoládou? Je tam riziko kadmia (saje z půdy, asi jako rýže a arsen) a olova (pravděpodobně ze zpracování), plísní, pesticidů, zahlédla jsem, že zvlášť tepelně neupravené kakao není nejzdravější pro játra atd… ale obecně bych řekla, že v přiměřeném množství nevadí.
Ono je to tak ve výsledku se vším, že je potřeba mít stravu pestrou a ne jednotvárnou a to člověka může ochránit před problémy. Čtvereček či řádka čokolády bude v těle mít uplně jiný efekt než celá tabulka na posezení.
A podobně to bude i s tím lněným semínkem. Kdysi jsem četla studii, že strava bohatá na lněné semínko způsobuje menší potomky. Nikdy jsem neměla potřebu to studovat do hloubky, protože mi ani jinak nedělá moc dobře, takže nebylo co řešit.
Teď jsem mrkla do nějaké studie a tam krmili potkánky stravou s 5-10% lněného semínka - což je strašně moc. Myslím, že většina lidí si dá tak polévkovou lžíci.
Obecně preferuju chia semínka, ale malé množství lněného semínka ke konci těhotenství, pokud třeba žena už trpí na fest zácpu, si nemyslím, že by udělalo nějaký problém.
Co se fytoestrogenů týče - hodně se o tom mluví, opět v tomto ohledu preferuju balanc, takže třeba v těhotenství nejím moc sóji. Ale o čem se třeba nemluví je, že mnohem víc na lidi působí estrogeny z kravského mléka - protože to už jsou ty pravé estrogeny, ne fyto. A konzumace mléka je tak spjatá s vyšším výskytem některých nádorů a nižším testosteronem u mužů.
Maso nejím, už tak asi polovinu svého života, nevidím žádný důvod ho jíst a jen samé důvody ho nejíst ![]()
Když se bavíme o tom zdravotním hledisku - tak některá masa jsou dokonce prokázané karcinogeny (dle WHO). A když se podíváme, jak jsou třeba chovaná kuřata, tak o tom si snad nikdo nemůže myslet, že je to zdravé.
Jj, ovzduší může být průšvih, vždycky jsem litovala a nechápala lidi, co bydlí v centru Prahy u magistrály a pod. Říká se, že jejich plíce vypadají jako kdyby byli těžký kuřáci.
Výrobce určitě ví, jaké složení mají jeho pytlíky na čaj. Musí na to mít papír kvuli bezpečnosti potravin. A zvlášť jestli je to bio, tam je to ještě víc hlídané při kontrolách.
@Callista Tady na str. 13 mluví o nějaký testech na těžké kovy atd.
https://www.kompan.cz/…17--zmag.pdf
Nebylo by špatné zřizovatele hřišť na to upozornit, jenomže když to má výrobce otestované, tak to nebude nikoho zajímat (zvlášť když to má ty další výhody jako třeba cenu).
Kdes to prosím našla, že v USA se proti tomu brojí?
Můžeš mi prosím poslat odkaz na ten olej z řas?
Hořká čokoláda (a taky káva a ostatní) - co je vlastně přiměřená konzumace? Jasně, tabulku na posezení asi nikdo nesní. Jeden řádek klidně. Ale když si to někdo dává denně (právě jako třeba kávu, někdo ji pije i vícekrát), tak to přiměřené je nebo není? Mimochodem, někdo pravidelnou konzumaci hořké čokolády nebo kávy propaguje jako zdraví prospěšnou.
To o konzumaci mléka jsem nevěděla, spíš jsem vždycky narážela na diskuze, jestli je či není zahleňující a jestli je konzumace živočišných tuků (to se týká taky masa) prospěšná nebo škodlivá. O estrogenech v této souvislosti slyším prvně. Vida, zase něco nového (ač nemilého).
Ohledně čaje jsem se dotázala, ale popravdě řečeno neočekávám, že někdy obdržím odpověď.
To co jsi poslala, je o něco lepší než ty základní hřiště - tohle má ty pneumatiky ve spodní vrstvě a přes to svrchní vrstvu snad nějaké čistší syntetické gumy. Ovšem i guma jako taková vypařuje chemické látky a nevím, jestli to na ně bylo testováno (přiznám se, nechce se mi nastudovávat normy pro hřiště atd)
Nicméně stále bych mnohem víc preferovala dřevní štěpku a špinavé dítě než tohleto.
z USA třeba tady:
https://www.theguardian.com/…safety-rules
https://healthybuilding.net/…-playgrounds
https://www.nbcnews.com/…ound-n258586
Olej z řas, snadno dostupný v Čechách:
https://www.gaea.cz/…-vitaminem-d
A to zas já znám lidi, co sní tabulku na posezení
a když jsem měla stres v práci, půl tabulka hořké poskytla znatelnou úlevu. Ale bylo to pak vidět na mé pleti, že mi to nesvědčí. Myslím, že ten řádek denně nebude představovat pro běžného člověka problém. (To už bych řekla, že je horší ten stres.) A 1 šálek kávy taky ne. Ale spíš by asi bylo lepší se soustředit na kvalitu, byť je někdy těžké poznat, co je vlastně kvalitní.
A ono opravdu jsou i výzkumy, které potvrzují jejich pozitivní vlivy. Takže opět - všeho s rozumem a naslouchat tělu (celému, ne jen chuťovým buňkám
)
S těma pytlíkama by to pro ně měla být skutečně jednoduchá otázka, kterou mají v dokumentaci a nemusí nikde zjišťovat. Kdyby neodpověděli, znamená to nejspíš, že tam ten plast mají. Ale klidně bych je bombardovala emailama dál.
Takhle mi odpověděla jedna firma tady, ohledně čajových pytlíků. Trvalo jim to pouhé 3 dny. Ptala jsem se, z čeho jsou vyrobené a jestli obsahují PLA. Když se na to zpětně koukám, ještě bych se jich bývala zeptala, jestli jsou kompletně plastic-free. Ale snad jo. Nicméně už jsem přešla na sypané, tak už to pro mě není tak důležité.
Našla jsem, že v Čechách se o tom mléku už taky nějaký rok píše. Klikni si tady na přepis videa:
@Callista Díky za odpověď a odkazy, postupně to projdu.
Ptala jsem se v Thunu a řekli, že bílá barva není barva, ale glazura a tam prý žádné olovo není. Problém prý měli s barvami a ty už berou od jiného výrobce. Takže bílý porcelán by měl být z tohoto pohledu ok.
U toho Thunu jen záleží, jestli nemluví jen o nových či pár let starých kolekcích. Protože do nějaké doby i bílá pravděpodobně byla s olovem, takže kdo má starší (může se snadno stát), tak na to asi stejně nemůže spoléhat.
Ale super, že už to nahradili a že se snad svět mění k lepšímu (alespoň v nějakých ohledech)
@Callista Říkal mi, že ta bílá barva není barva, že je to bílá hmota a na tom glazura, ve které žádné olovo není a nebylo. A na to se pak dává dekor a to už jsou barvy a ty měly dřív s olovem, ale už je nahradili. Takže jestli jsem to dobře pochopila, tak i starý bílý porcelán od nich by měl být ok.
Tak snad jo… plánuju až se někdy dostanu do Čech otestovat staré talíře v naší rodině, ale ví bůh, kdy to bude
teď s tím covidem je to čím dál tím nemožnější.
Posílám pro ukázku že i bílý porcelán může obsahovat hodně olova.
@Callista A ty máš nějaké možnosti, jak to testovat?
Hm…tak zřejmě se něco může uvolňovat i z toho „podkladu“ (nebo jak přeložit „substrate“) přes tu glazuru, když jsou na to taky limity.
Mám, ale jenom vysoké koncentrace, není to moc přesný test, takže třeba tu misku co jsem vložila výše by odhalil, ale menší koncentraci v substrátu asi ne. Ale chci to na oflákané starodávné talíře, které moje rodina furt tvrdošijně používá, a na ty to, obávám se, stačit bude.
@Callista Tak jsem konzultovala ten porcelán a prý český má jinou recepturu než původní čínský anebo třeba ten z Indonésie (jak jsi posílala). Prý se dá říct, že je to spíše keramika (kde se bělosti docílí obarvením) než porcelán.
Mrkla jsem taky do dtestu na test doplňků s omega3 (2017) a psali tam, že ve všech byla rtuť pod mezí detekce. Tak asi pochází z nekontaminovaných ryb anebo jsou výrobci schopni to té rtuti zbavit. To jen tak pro zajímavost.
Ještě jsem se dívala na test levných hořkých čokolád 2017 (jak jsi zmiňovala to kadmium) a nejvyšší nález kadmia byl v hodnotě čtvrtiny limitu, ve většině o řád níže. Tak to snad také nebude s těmi čokoládami tak hrozné - tedy pokud je limit stanoven nějak rozumně. Každopádně souhlasím s tím, jak píšeš, že kvalitu je těžké poznat.
Postupně „zpracovávám“, co si tu píšeme ![]()
Třeba tohle ale už ohledně hořkých čokolád moc nepotěšilo:
https://spotrebitele.dtest.cz/…bsahem-kakaa
https://spotrebitele.dtest.cz/…ena-neni-vse
https://spotrebitele.dtest.cz/…ovat-kadmium
U laboratorních testů je vždy důležité, kolik je jejich mez detekce, dost se to liší. Uznávám, že když se jedná o spolknutí 2 tobolek denně, tak je to docela jedno. Ale psala jsem, že je tam taky riziko Dioxinů a PCBs. Nicméně pro mě je v tomto stejně nejdůležitější etické hledisko - proč užívat něco, na co museli zabít a vyždímat ryby, když to jde získat bez krutosti z řas a jako bonus navíc ve vyšší kvalitě.
S tím kadmiem - těžko říct, jaké nastavení limitů je správné. Evropa je v tom docela benevolentní. Nejextrémnější je Kalifornie - limity jsou tam tak přísné, že jeden šálek zeleného čaje snadno překročí maximální denní doporučenou dávku olova. To už mi připadá jako trochu moc velká šaškárna. A ze zákona, produkty které tyto limity převyšují, musí obsahovat varování ve stylu toho, co známe z cigaret (naštěstí bez obrázků
). Kdo to tam nedá, vystavuje se riziku velké pokuty, mám dojem, že tam s čokoládama proběhly i nějaké soudní spory.
https://www.confectionerynews.com/…late-lawsuit
Ty odkazy o tmavých čokoládách, co jsi vložila, jsou tedy radostné…
Vidím, že se tedy orientuješ i v tématu stravy a nejen non toxic domácnosti
Takže místo ryb je podle tebe lepší konzumovat řasy? Anebo doplňky, tj. omega 3 z řas?
Co hořká čokoláda? Četla jsem na ni celkem protichůdné názory. A když jsem u těch protichůdných názorů, tak mě ještě napadá konzumace živočišných tuků. Pro někoho zcela ok či dokonce zdravé, pro jiného děs běs hrůza. Nečetlas o tom? Pokud tedy nejsi vegetarián/vegan, to pak asi tohle téma pro tebe zrovna nebude.
Tak vždycky je otázka, kde člověk udělá tu pomyslnou čáru, co ještě řeší a co už ne. Taky to vnímám tak, že kdybych měla řešit kelímky od jogurtu, tak si akorát zkomplikuju život, protože jogurt ne v kelímku seženu mnohem obtížněji.
Možná ale i ten koberec či matrace bude jenom kapka v moři - když uvážíš znečištěné ovzduší, pesticidy, plasty atd. O houpacím prknu s certifikací ani nemluvě
Že by výrobce věděl, jestli jejich papírový sáček obsahuje mikroplasty? To by asi museli mít otestované, což tipuju mít nebudou. Ale můžu to zkusit
Ještě k těm semínkům - všude se třeba doporučuje dávat si pár týdnů před porodem pravidelně rozemleté lněné semínka. Tady na to máš zcela opačný názor.
https://katerinaburesova.cz/…lni-zabijak/