Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem,
předně se omlouvám, vím, že takových diskusí už tu bylo spousta. Marně přemýšlím, jaký dárek babičce. Zbytek rodiny naštěstí vyřešen
))
Popíšu situaci: babička má 77 let. Bydlí s námi, protože sama už nebyla schopna se o sebe postarat (je po operaci srdce). Je to tedy babička manžela, dětí prababička. Sama nehospodaří s penězi, protože nikam nechodí, dává nám k dispozici celý důchod a my jí koupíme, co potřebuje (nemusím vyprávět, že se snažíme předvídat, protože je zvyklá škudlit a o máloco si řekne). Ale co pro ni proboha k Vánocům? Knih má plnou knihovnu, nečte (špatně na to vidí). Oblečení by sice nějaké potřebovala, ale to jí musím někam vzít (nebo spíš manžel), aby si to zkusila. Např. boty jsme jí koupili zrovna nedávno. Bohužel potřebné oděvy, které by využila (podprdu, blůzku apod.) nejsem schopná vybrat bez vyzkoušení.
Kosmetiku jí běžně doplňujeme co zrovna potřebuje. Sama si nevaří, má sice svůj malý kuchyňský koutek (lednice, mikrovlnka), aby si mohla jídlo ohřát, nádobí má dostatek. Loni jsme jí k Vánocům koupili mimo jiné nový polštář, to měla velkou radost, teď dostala i novou postel.
Co se týče nějakých dobrot, dostává běžně. Navíc po minulé zkušenosti z narozenin, kdy veškeré dobroty, které jsme vymysleli, rozdala dětem, jsem usoudila, že ani tudy cesta nevede. Nějaký poukaz na kosmetiku či pedikůru neobstojí, protože donutit ji tam je problém i normálně (sice vzdychá, jak chodívala pravidelně, ale když ji chceme objednat, naříká, že se jí bude chtít na WC a že to stojí peníze atd. a nepřesvědčíme ji). Hudbu neposlouchá, má starý gramofon (funkční) i k dispozici CD.
Seskok padákem už by asi nepřežila
)))) Takže fakt nevím. Jo, jednu věc jsem vymyslela a pořídila, flaušovou deku, protože když sedí na křesle u televize, nemá se čím přikrýt (někdy tu nebývá extra teplo), doufám, že dárek uspěje, ale přijde mi to trošku málo.
Jediné mě napadá nějaká vhodná kuchyňská vychytávka, např. dóza nebo něco na chleba, ale skoro mi přijde, že na tu její osminku chleba, kterou vždy vyndá z mrazáku, je to zbytečný.
Už jsem přemýšlela, že bych jí i koupila nějakou hračku - ne nesmějte se - třeba stavebnici, ale to by stejně zase skončilo u dětí. Jinak babička celé dny nic moc nedělá, sedí a kouká na televizi, občas se jde na chvilku projít na zahradu (dál si netroufne) nebo chvilku pohlídá děti.
Najde se někdo šikovný, kdo mi poradí něco smysluplného???
Díky moc za všechny odpovědi.
Jiřina
Ted mne tak napadlo píšeš, že babička ráda sedí u tv a kouká na ni.Co ji pořídit DVD přehrávač popř. rekorder /na něj můžeš nahrávat z tv/ a k tomu nějaké DVD s českými filmy či pohádkami ty můžete i přikupovat jak ted vycházejí v novinách.Myslim si, že by to nebyl špatný dárek…film ji vždy pustíte časem se třebas naučí sama.
Ahoj,
a co jí nechat udělat třeba kalendář z fotek. MY jsme se loni celá rodina skládali babičce na lázně. Jednou jsme jí zase kupovali nějaký vitamínový doplňěk na klouby.
Jo a ted čtu, že Vám občas pohlídá děti…to by k ní pak třebas rády chodili koukat na pohádky a ona se jistě koukne s nimi.Náš malej je ted animovanými pohádkami posedlej nejradějš má škubánka, ale nepohrdne i pohádkami o mašinkám, králíkami z klobouku,aj..
Ahoj,
tak u nás se dávají spíš praktičtější dárky - teplé punčochy, protiskluzová podložka do vany, Geriavit (potravinový doplněk, užívá ho denně a dlouhodobě), dobrý ovocný čaj, ubrus na stůl.
Loni chtěla babička něco teplého (kobereček) před postel, tak jsem jí koupila kožíšek z ovce. Strašně moc si to chválí, akorát mi dala hodně práce ji přesvědčit, že na to může stoupnout klidně i v papučích (měla strach, že se to zničí či zašpiní).
Ještě mě napadá nějaká pěna do koupele - takové ty bylinné, třeba na prohřátí, uvolnění ztuhlých svalů apod.
Ráda se tady nechám inspirovat.
Ahoj,
no ono je to s těma babčama našima těžký … vlastně už nic nepotřebujou, a když jim koupíš nějakou technickou vymoženost, tak jí odloží na skříň a dál používají starou … Máme stejný problém s mojí babičkou
.( i když na její obranu musím říct,že po xté opravě TV si konečně pořídila novou a barevnou a na dálkáč, rychlovarnou konvici po 2 letech taky ze skříně sundala a dnes jí i používá, pořídila si automatku, a teď jí budujeme i koupelnu se sprcháčem a hlavně s bojlerem na teplou vodu
)
Ale třeba kalendář z fotek je skvělí nápad .. aspoň naše bača má pořád všude fotky nás i našich dětí a pořád kouká a rozpráví s nima … Nebo mě napadlo k té televizi nějaké super pohodlné křeslo. Aby se jí pěkně koukalo
Co se týče nějakých hadříků na sebe, tak co vzít nějaký její a podle něj koupit?
Ahoj,
to jsou rychlé reakce, díky za ně
))
Video jsme babičce nabízeli, ale ona ho prostě ovládat nebude
(( takže když má něco pouštět dětem, pustíme jim to my u nás a hlídá je u nás (máme rodinný domek, dole je obývák a kuchyň, nahoře ložnice, dětský pokoj a babičky pokoj, má k nám velmi blízko a děti většinou hlídá u nás v obýváku).
S něčím do koupele je to těžký. Babička se sprchuje u nás dole ve sprcháči (do vany nechce, bojí se, že by nevylezla), vyžaduje svůj osvědčený Dove sprcháč a nic jiného nechce … no a toho má zásobu vždy aspoň jeden dopředu, zrovna tak šampon, krém, mýdlo …
Já pamatuju moji vlastní babičku (žel, před 7 lety zemřela), když jsme byly malé, vždycky jsme jí kupovali lak na vlasy a punčochy (jedno ségra a jedno já), nic jiného nechtěla. Když umřela, našli jsme u ní ve skříni asi 7 nenačatých laků na vlasy
))
Ale jo, teď mě napadly teplé ponožky, těch není nikdy dost
) I když loni si doplnila šatník, když já jsem likvidovala svoje nenošené věci a ona si ochotně spoustu věcí vzala, aby se nevyhodily
)) např. teplé fusekle, které jsem nenosila, páč mi nedržely na noze a nevlezla jsem se s nima do boty.
Jiřina
Andělko, já jsem za první tři roky dětí dokonce vytvořila knihu s jejich deníčkama i fotkama. Jenže to mělo smysl, když bydlela na druhém konci Prahy, teď nás vidí každý den. I když ten kalendář ještě manželovi nadhodím, ale ona ho ani nemá kam pověsit, má celý pokoj obestavený fotkama dětí, co jsem jí postupně nechala přidělat.
Varnou konvici jsme jí taky jednou kupovali, ale vím jak to bude, až jí doslouží, prostě se sebereme a koupíme novou, Vánoce Nevánoce. Acho jo
)))
J.
Jirino a neluští?? naše babi pořád louská křižovky…takže dárky už se orientují na velké knihy křižovek…a loni dokonce babička byla zklamaná, že z těch x křížovkářských knih co dostala zrovna jedna neměla osmisměrky…;-), jinak babička žije u našich a je na tom podobně jako vaše…takže krom těch křižovek se fakt těžko vybírá…
Zdenik
A co lístky do divadla na nějakou pěknou operetku? To měla ráda moje babička
teda s tím, že ji tam odvezete, budete tam s ní a pak ji zase dovezete domů - protože ji těžko ukecáte na večeři, že?
Jinak manželova prababička naštěstí čte a má ráda historii - takže od nás dostává na pokračování Toulky českou minulostí - naštěstí mají dost dílů - i když nám (naštěstí) na tuty stačit nebudou… Manžel mi stihnul představit i svou téměř stoletou prababičku - maminku od babičky
Mají dlouhověkost v rodině ![]()
Ale vím, že než jsme přišli na knížky, chtěla babička hlavně praktické věci - třeba prášek na praní, kosmetiku a tak…
A kalendáře dáváme taky ![]()
L.
Lesi, dík za odpověď, ale divadlo nepřipadá k úvahu (babička má průjem týden před tím, než má kamkoliv jít)
)) i k doktorovi
)) takže její trauma s tím, jak bude daleko na WC, do divadla bychom ji nedostali ani párem volů
))
Jinak praktické věci padají tím, že ona je nepotřebuje, protože jí všechno obstaráváme my (pereme, vaříme, žehlíme, myjeme nádobí atd.).
Asi jí koupím dřevěný vláček a koleje
)) Nééé fakt nenapadá někoho nějaká „hračka“ pro dospělého (starého) člověka?
J.
Já jsem loni koupila manželovi stavebnici merkur, ale to je pro babičku hloupé.
Jedna babička je sice ročník ´29, ale ta je duševně tak mladá, že „babičkovský dárky“ se u ní nechytnou, stejně chce hlavně něco praktického, takže od mámy mají s dědou letos nový kuchyňský koutek (kout je moc vzletné slovo
)
Babička, která teda bohužel už skoro dva roky není mezi námi, byla taky oříšek jako ta vaše, ke konci života to s ní nebylo jednoduchý, bydlela sama, takže potřebných věcí bylo hodně, ale co si pamatuju, že jí potěšilo, byla lázeň na nohy … taková přenosná vanička s tryskama, v obýváku si do toho nalila vodu a koukala na televizi, pak si nakrémovala nohy nějakým spešl krémem (vím že vyžadovala jednu značku, už si nepamatuju, kterou). Tak co třeba tohle? ![]()
Co u vás bohužel neprojde, nebo jsi už zmínila, ale třeba to dá inspiraci někomu jinýmu:
abonentka do scén v Pražských divadlech (mix Národní, Stavovské, Opera) pro dva, pěkný klobok, nový kabát, hedvábná šálka na krk, dlouhá lžíce na boty, předplatné na pedikúru, varná konvice, fliecová deka k tv, nová matrace do postele, antialergenní deka místo peřiny, nové rádio (s velkým displejem pro ladění stanic, aby na to bylo dobře vidět), nová konvička a rozprašovátko na kytky, ....... no za těch let toho bylo spousta, jen si už nevzpomenu.
A až budou děti větší, tak zaručeně nějaký jejich výrobek, já třeba dala velký keramický talíř na ovoce a keramický stojánek na ubrousky, obojí jsem dělala sama a nebylo to až tak nádherný, ale vím, že to měla až do své smrti na stole v kuchyni a pořád to opěvovala
Sandra
A co nová lékovka? Košík na všechny léky? Pouzdro na brýle? Zástěra? (taková ta šatová, ty nosila moje babi) Boty? Nový potah na oblíbené křeslo - židli? Ubrus?
L.