Jaký druh smlouvy lze použít?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jaký druh smlouvy lze použít?
Potřebovala bych poradit. Já jako OSVČ bez zaměstnanců zadávám práci osobě bez ŽL. Jedná se o letáčkování, zadávání inzerátů, telefonování atd. Jde mi o to, že já nechci hlásit zaměstnance, ale potřebuji si náklady dát do daní, takže to musím mít nějak papírově podložené. Osoba, která práci vykonává, zase nechce také nic odvádět z vydělaných peněz, není to žádná velká částka.
Myslím si, že DPP v tomto případě nelze, to bych asi musela hlásit zaměstnance. Existuje nějaká možnost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud zaměstnáváte lidi na dpp do 10tis výdělku, nikam je nehlásíte a nejsou pro vás zaměstnenci, pouze daňově uznatelný výdaj. Jinak z DPP dotyčné osobě odvedete 15% jako srážkovou daň, pokud není student. Neplacení daně z příjmu není možné. Takto zaměstanávám 12 osob a bezproblémů. V případě dotazů mě kontaktujte do zpráv, ať si tady nevynáším vše ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud bude práce splňovat znaky závislé činnosti, pak by to měl být klasický zaměstnanec a to buď na HPP, DPč nebo DPP. Pokud by šlo o DPP do 10tis. pak nepřihlašuješ na socku ani zdravku a jen se přihlásíš na FÚ k zálohové nebo srážkové dani. A daň odvádíš nebo neodvádíš podle podepsaného prohlášení. Ještě by možná šla smlouva o dílo, ale to mi sem moc nesedí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@magdickakocicka tak snad daníte zálohovou nebo srážkovou podle toho, zda je nebo není podepsáno prohlášení! Nikoli podle toho zda je to student!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 Milá drahá! U mě mají podepsano pouze studenti, kdo nemá podepsáno, tak daním srážkou 15%. Předpokládám, že dotyčná osoba, co paní vypomáhá, tak má asi podepsáno jinde, když se jedná o mikro výdělek!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hanula1212 do 10 tisíc měsíčně je to určitě, cca kolem 1-2 tisíc za měsíc. Daň by se z toho neplatila, jelikož paní je v domácnosti, takže by se dalo podepsat prohlášení. Jde mi o to, abych kvůli tomu nemusela něco vyřizovat, jako to hlášení daně na FÚ. Slyšela jsem o té smlouvě o dílo, ale nějak jsem nenašla, jak to tam funguje. Sama jsem jednou na smlouvu o dílo pracovala, sháněla jsem firmě zákazníky, ale měla jsem to na ŽL.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak není co řešit, podepiště s paní dpp a prohlášení k dani a vy se akorát ze zákona musíte přihlásit k platbě zálohové a srážkové daně, kde potom při podání dańového přiznání, podáte i vyúčtování k dani s hodnotou 0 Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale to nemůžeš vědět! Klidně to může být někdo evidovaný na pracáku. To @Jolynka neuvedla. Tak jí neraď, že se odvádí srážková daň, pokud nejde o studenta. Že to tak děláš ty, je Tvoje věc. Pokud by mohl eventuální zaměstnanec podepsat prohlášení a podepsal jej, nemusela by odvádět ani tu daň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@magdickakocicka píše:
No tak není co řešit, podepiště s paní dpp a prohlášení k dani a vy se akorát ze zákona musíte přihlásit k platbě zálohové a srážkové daně, kde potom při podání dańového přiznání, podáte i vyúčtování k dani s hodnotou 0 Kč.
Tak s tímto už souhlasím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit