Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Nimie mozna misto sveho elaboratu jsi mela cist muj prispevek do konce, tak by jsi se tak nepohorsovala, absolutne jsi nepochopila, co jsem svym prispevkem mela na mysli - ale me je to putna. syn si bere tablet obcas na trenink ci skatepark, bo se vzajemne nataci a pak se stlupi a pousti si to, proste se sroji, tak jako my kdysi nad malymi digitalnimi hračkami. ver nebo ne, diky pocitacove gramotnosti mohu i jako mama samozivitelka pracovat 3 hodiny denne + vecery, dny travim s detma, o materialnim zabezpeceni nemluve, jezdime po svete, vyletujeme, deti divoci a ja si vezmu pocitac a mohu pracovat odkudkoliv na svete kde je wifi. mozna je to proto, ze kdyz v roce 1985 prisla era iq-cek, atari,… nasi to nezatracovali, jako mnozi dnes mobily a tablety a nechali nas s brachou se tomu venovat. neznamena to, ze jsme na tom byli od rana do vecera. jen proste misto magionu a vegy, jsme programovali… jak pisi, pocitace mne provazi cely zivot, velice mi jej usnadnuji a da se rici, ze casto i oteviraji dvere. proto oponuji vsem, kteri u svych deti tuto cinnost zatracuji a snazi se je UPLNE odtrhnout. a jak jsem psala jiz v prvnim prispevku: deti co jen cuci na youtubery XXX hodin denne - s tim rovnez nesouhlasim a je to jen na rodicich, jake nastavi hranice.
@Nimie píše:
Ano, spousta rodičů to bohužel tak má a je to jeden z důvodů, proč se to u některých dětí vymkne kontrole.
ano, protoze rodice nejdou s dobou, ja ac stara breca s malymi detmi se snazim ucit novym technologiim, zajimaji mne soucasne trendy… proste snazim se porozumet dnesni generaci a verim, ze v mem pripade se snad nic te kontrole nevymkne. ruku na srdce, kolik rodicu sleduje cas a obsah sledovanych stranek, kolik z nich ma u sebe nainstalovano monitorovaci aplikace… pritom neni nic snazsiho ![]()
@markytka3 Protože pro spoustu lidí je technika prostě nepochopitelná. Například moje kamarádka (má 2Mgr tituly z historie a pedagogiky) a i tak když jí dosloužil notebook, tak ke mě zoufalá přišla s dotazem proč ten hezký červený (herní notebook vhodný k těžbě Bitcoin) je o tolik dražší než ten ošklivý šedivý (Lenovo yoga tablet s klávesnicí). No vysvětlování moc nepomohlo, tak jsem jí vybrala notebook v jejím cenovém limitu a výkonově adekvátní k jejímu užívání a povedlo se mi sehnat i červený. Takže kdybych jí řekla něco o rodičovské kontrole, tak by si to přeložila tak, že bude muset sedět s dítětem a fyzicky kontrolovat co dělá. Protože, ač je velmi chytrá, tohle jde úplně mimo ni.
@markytka3 píše:
no vidis, ja zas nechapu, jak si v dnesni dobe nekdo muze myslet, ze 10ti lete dite nepotrebuje tablet.uz jen ze socialniho hlediska. my jsme hravali Nu pogodi, hry na atari, sinclairech, chodili do Stanice mladych elektroniku… dnesni doba ma zas tablety a telefony. a k cemu jsou? hry rozsiruji pozornost, logiku, mnohem lepsi nez pasivne cucet na TV, deti na nem si delaji online cviceni z gramatiky ci matiky a me treba internet zivi a dost dobre,… proste v dnesni dobe nebyt pocitacove gramotny - dobrou praci nesezenes a nase deti na tom budou bez informacnich znalosti jeste hure. To ze rodice nechaji u pristroju x hodin a jedine, co dite na nich dela je civeni na youtubery, to je jina vec. takze i zde plati - Dobry sluha, zly pan.ale ty asi budes hodne stary, takove nazory mela moje babicka, kdyz jsme zacli pocitat na kalkulackach - mela uplne stejne mysleni - k cemu kalkulacky, nam stacila pocitadla
Na TV jsem nikdy necumel a ani necumim jelikoz tam nic neni. Co chci si stahnu a pustim bez reklam v klidu kdy chci a jak chci. Tablet nepotrebujes vubec k nicemu. Od ceho mas pc, mac? Hry na tablety a telegony jsou ztrata casu jelikoz 95% stoji za vylizprdel. Na logickych hrach si rozvines mysleni pouze jednim smerem jen tak btw. Ano pomuze ti to ale jen v urcitem smeru a to vyrazne akorat ze v dalsim budes zaostalej jako neandrtalec. Chapeme? Dite by se melo rozvijet ve vsech oblastech a po ukonceni vseobecneho rozvoje se muze pripadne specializovat. Tak si nech ty chytry blaboly ty IT expertko Havlovske ery tupounu 90.let.
@Lama Lama píše:
Otázka je, zda jako rodič preferuji, aby si to tahal právě na ty trénink, ven a do skateparku.
Hele ja s tebou souhlasim
to se casto nestava ![]()
@Nimie píše:
Má problém s očima kvůli telefonu a ty mu chceš koupit tablet? Ach jo… ne, na oči určitě lepší není. Obojí má úplně stejné problémy. Nauč ho jak s tím správně má zacházet, ať tráví míň času na mobilu a víc času venku. A na pořádnější hry mu pořiďte počítač s kvalitním monitorem, u kterého ho naučíte správně sedět tak aby se minimalizovaly negativní dopady. Nicméně pokud už má nějaký takový začínající problém, měl by omezit cokoliv z výše zmíněného (a mobil s tabletem tím spíš).
Asi tak nejak
@markytka3 píše:
@Nimie mozna misto sveho elaboratu jsi mela cist muj prispevek do konce, tak by jsi se tak nepohorsovala, absolutne jsi nepochopila, co jsem svym prispevkem mela na mysli - ale me je to putna.
Docela by mě zajímalo proč mi to píšeš, když v zápětí popíšeš úplně to samé a ještě ke všemu tak jako kdybys nečetla pro změnu ty můj příspěvek ![]()
@markytka3 píše:
syn si bere tablet obcas na trenink ci skatepark, bo se vzajemne nataci a pak se stlupi a pousti si to, proste se sroji, tak jako my kdysi nad malymi digitalnimi hračkami.
Psala jsem ti, že k tomu tablet opravdu nepotřebuje. Navíc pokud jsi četla můj příspěvek, tak jsem psala, že stačí jeden v partě. Tím spíš k těmto účelům. A nějak nevěřím tomu, že by nikdo z té party neměl ani telefon ![]()
@markytka3 píše:
ver nebo ne, diky pocitacove gramotnosti mohu i jako mama samozivitelka pracovat 3 hodiny denne + vecery, dny travim s detma, o materialnim zabezpeceni nemluve, jezdime po svete, vyletujeme, deti divoci a ja si vezmu pocitac a mohu pracovat odkudkoliv na svete kde je wifi. mozna je to proto, ze kdyz v roce 1985 prisla era iq-cek, atari,… nasi to nezatracovali, jako mnozi dnes mobily a tablety a nechali nas s brachou se tomu venovat.
Dobře, tak ještě jednou. Počítačová gramotnost opravdu nemá nic společného ani s mobilními telefony, ani s tablety. Přesně naopak. Ti lidi jsou naopak často počítačově totálně neschopní.
Jsem moc ráda, že ti tvé znalosti pomáhají, ale směřuješ to trochu špatně. Jsem z oboru ![]()
S Atari to opravdu srovnat nelze. To je naopak kategorie zábavy, která se velmi osvědčila pokud jde o rozvoj dítěte. Vlastníme plně funkční „muzeum“, chceš na rovinu říct kolik současných dětí „supr pokročilých tabletářů“ zvládá starší hry? Minimum. A víš proč? Protože „je to moc těžké“, musí se u toho přemýšlet, být trpělivý, soustředěný atd.
@markytka3 píše:
neznamena to, ze jsme na tom byli od rana do vecera. jen proste misto magionu a vegy, jsme programovali… jak pisi, pocitacemne provazi cely zivot, velice mi jej usnadnuji a da se rici, ze casto i oteviraji dvere.
Tak a teď už se dostáváme konečně k jádru pudla. Za tvého mládí byly stroje, které jaksi fungovaly úplně jinak a poskytovali diametrálně odlišný zážitek od těch současných. Přesně proto je závislost s tím spojená až relativně moderní novinkou, od doby kdy někoho napadlo cpát smartphony a tablety malým dětem.
A když už tak ráda vzpomínáš na doby minulé, tak mi dovol ti připomenout co znamená takový pojem smartphone. Víš jak vypadaly takové telefony dřív? A víš jak náročné byly na obsluhu? No a to je přesně ten rozdíl.
Řekni mi, tvé starší dítko už umí psaní všemi 10 s minimem chyb, zvládne samo strukturovaný dokument na počítači, obslouží si ho zcela sám včetně základních problémů, ví jak má sedět (včetně ochrany zraku) a má za sebou alespoň nějaké základní pochopení algoritmizace? Nebo je alespoň na dobré cestě k tomu tak, aby to zvládal do druhého ročníku ZŠ?
@markytka3 píše:Řeč byla o tabletu. Tablet 10 leté dítě opravdu nepotřebuje. Když už, tak telefon. A tím spíš pokud má telefon, tak je tablet holá zbytečnost a přítěž. Nic víc nic míň. Nikdo -a tím spíš já - jsem tu nepsala o žádném úplném odtržení.
snazi se je UPLNE odtrhnout. a jak jsem psala jiz v prvnim prispevku: deti co jen cuci na youtubery XXX hodin denne - s tim rovnez nesouhlasim a je to jen na rodicich, jake nastavi hranice.
P. S.: Neodpověděla jsi, zda tvé děti mají obě iPhone aby sociálně zapadaly do každého kolektivu. Předpokládám že ano když ti na tom tak záleží.
@Nimie píše:
Vše co popisuješ jde s klidem dělat na počítači, dočasně na telefonu. Rozhodně kvůli tomu není nutné pořizovat zařízení, které k tomu primárně není určeno. Sociální hledisko je blábol největší… na spoustě školách je dodnes určujícím parametrem sociálního statusu iPhone. Má ho tvé dítě? Aby náhodou někde v nějaké společnosti totálně neutonulo?Jinak co se týče toho „my jsme hrávali“… nechci ti brát iluze, ale ten výrok většinou znamenal, že občas sem tam někdo měl nějakou supr hračku a pak se všichni ostatní scházeli venku nebo u něj doma a s tou hračkou si hráli. Rozhodně to nebylo tak, že každý měl svoje, ještě navíc s argumentem že je to důležité pro socializaci
nevím jestli pocházíš z tak bohaté vytížené rodiny, že si tě rodiče museli kupovat tím, že ti pořídili každou novinku, ale u běžných rodin tomu tak fakt nebylo.
Internet mě živí… neseženou práci… to je taky blbost neskutečná. Naučit se s tabletem zvládne batole, není na tom vůbec nic náročného. Což je přesně ten zásadní problém. Ty tady vyzdvihuješ jak nenajdou práci když nebudou mít tablet a já ti můžu z praxe říct, že nic horšího než mládežník odrostlý na tabletu, snad neexistuje. Ti lidi mají problém i se základním ovládáním počítače, takže do tohohle bych se opravdu nepouštěla.
A abys mě nenařkla z toho že jsem 100 let za opicemi… jsem mladší generace, technikou včetně té zábavní máme plný dům, ale dětem se jednotlivé věci dávkují s rozmyslem právě protože si moc dobře uvědomuju že to má i nevýhody. A upřímně mi hodně vadí rodiče, kteří místo aby ve svých dětech podporovali normální vnímání těchto věcí, to stejně jako ty naopak podávají jako jakousi nutnost, známku lepšího sociálního statusu. Ono totiž pak přesně tyto děti ohrnují nos nad jakoukoliv běžnou zábavou a jsou mezi prvními v kolektivu, kdo si ukáže prstem na toho „kterej zrovna nemá to a to“. Tak to ti fakt gratuluju
@markytka3 píše:
ano, protoze rodice nejdou s dobou, ja ac stara breca s malymi detmi se snazim ucit novym technologiim, zajimaji mne soucasne trendy… proste snazim se porozumet dnesni generaci a verim, ze v mem pripade se snad nic te kontrole nevymkne. ruku na srdce, kolik rodicu sleduje cas a obsah sledovanych stranek, kolik z nich ma u sebe nainstalovano monitorovaci aplikace… pritom neni nic snazsiho
Smirak. Az budou starsi, tak ti podekuji za stbactvi ![]()
@markytka3 píše:
ano, protoze rodice nejdou s dobou, ja ac stara breca s malymi detmi se snazim ucit novym technologiim, zajimaji mne soucasne trendy… proste snazim se porozumet dnesni generaci a verim, ze v mem pripade se snad nic te kontrole nevymkne. ruku na srdce, kolik rodicu sleduje cas a obsah sledovanych stranek, kolik z nich ma u sebe nainstalovano monitorovaci aplikace… pritom neni nic snazsiho
Těch problémů je tam trochu víc a není to jen o tom, že rodiče nejdou s dobou. Jak vidíš sama na svém příkladu, tak i když se snažíš jít s dobou, děláš poměrně dost chybné závěry. To si neber osobně, nejsi ani zdaleka jediná. Spousta rodičů si to ani vůbec neuvědomuje.
Další věc je ta kontrola… to se bohužel zas pro změnu vyhrocuje na straně rodičů, protože dorůstá generace, která si ráda nacházela skulinky a (zřejmě v důsledku vzpomínek jak sami byli šikovní) má tendence na své děti nasazovat triliardu monitorovacích pomůcek. Tím samozřejmě netvrdím, že jistá forma kontroly není nutná. Je… akorát takovým relativně typickým příkladem za všechny je rodič, který dítěti zcela bez rozmyslu nacpe telefon, tablet, ideálně ještě smartwatch a ještě dítě podpoří v tom aby si založilo ten profil, aby nebylo „zaostalé“, ale aby se cítil dobře, že to má plně pod kontrolou, tak každou chvíli trackuje každé z těch zařízení a úplně ideálně pod falešným profilem každý den projíždí jednu sociální síť za druhou. To je druhý extrém… a opravdu bys byla asi překvapená kolik rodičů u toho často skončí.
Problém je, že kromě teda absolutně nezdravého vztahu rodič/dítě, to s „mít pod kontrolou“ nemá vůbec, ale vůbec nic společného. To je jako kdybys tvrdila, že je v pohodě že si děcko dává pravidelnou dávku kokainu, však ono pro tu socializaci je to strašně důležité, jinak by přišel o stejně smýšlející kamarády, ale ty to máš přeci pod kontrolou a každý den mu vydáš jen omezené množství a pravidelně ho sleduješ ![]()
@Komsomol píše:jenze tablet hi high level v rozvijeni premejsleni preci
![]()
Jen škoda, že je prokázané, že zvláště u malých dětí to vede k hloupnutí a mnoha psychoemocionálním potížím.
@Nimie píše:
Těch problémů je tam trochu víc a není to jen o tom, že rodiče nejdou s dobou. Jak vidíš sama na svém příkladu, tak i když se snažíš jít s dobou, děláš poměrně dost chybné závěry. To si neber osobně, nejsi ani zdaleka jediná. Spousta rodičů si to ani vůbec neuvědomuje.Další věc je ta kontrola… to se bohužel zas pro změnu vyhrocuje na straně rodičů, protože dorůstá generace, která si ráda nacházela skulinky a (zřejmě v důsledku vzpomínek jak sami byli šikovní) má tendence na své děti nasazovat triliardu monitorovacích pomůcek. Tím samozřejmě netvrdím, že jistá forma kontroly není nutná. Je… akorát takovým relativně typickým příkladem za všechny je rodič, který dítěti zcela bez rozmyslu nacpe telefon, tablet, ideálně ještě smartwatch a ještě dítě podpoří v tom aby si založilo ten profil, aby nebylo „zaostalé“, ale aby se cítil dobře, že to má plně pod kontrolou, tak každou chvíli trackuje každé z těch zařízení a úplně ideálně pod falešným profilem každý den projíždí jednu sociální síť za druhou. To je druhý extrém… a opravdu bys byla asi překvapená kolik rodičů u toho často skončí.
Problém je, že kromě teda absolutně nezdravého vztahu rodič/dítě, to s „mít pod kontrolou“ nemá vůbec, ale vůbec nic společného. To je jako kdybys tvrdila, že je v pohodě že si děcko dává pravidelnou dávku kokainu, však ono pro tu socializaci je to strašně důležité, jinak by přišel o stejně smýšlející kamarády, ale ty to máš přeci pod kontrolou a každý den mu vydáš jen omezené množství a pravidelně ho sleduješ
Takže co, kokain nedávat vůbec. A co ten mobil? Tlačítka až do osmnácti? Nebo dokonce máš i ty tlačítkac sobě, protože kokain je nebezpečný i při dospělé?
Nebo kokain povolit v 15ti? Buď bych ráda zůstala v průměru kokainu a nebo se dohodla, že je to krapet manipulativni přestřeleni
@Komsomol píše:
Na TV jsem nikdy necumel a ani necumim jelikoz tam nic neni. Co chci si stahnu a pustim bez reklam v klidu kdy chci a jak chci. Tablet nepotrebujes vubec k nicemu. Od ceho mas pc, mac? Hry na tablety a telegony jsou ztrata casu jelikoz 95% stoji za vylizprdel. Na logickych hrach si rozvines mysleni pouze jednim smerem jen tak btw. Ano pomuze ti to ale jen v urcitem smeru a to vyrazne akorat ze v dalsim budes zaostalej jako neandrtalec. Chapeme? Dite by se melo rozvijet ve vsech oblastech a po ukonceni vseobecneho rozvoje se muze pripadne specializovat. Tak si nech ty chytry blaboly ty IT expertko Havlovske ery tupounu 90.let.
@markytka3 abych to ještě trochu rozvedla… ty logické a jiné „rozvíjející“ hry jsou skutečně zaměřeny většinou poměrně jednosměrně a jejich vcelku zásadním „problém“ je fakt, že dítě ví naprosto přesně co se od něj očekává. Tedy ví, že teď hraje tuhle logickou hru a po určité době hraní už se to stává poměrně dobře naučeným chováním, které je ale přiřazené k té dané modelové situaci.
To neznamená, že ty hry jsou špatně. Vůbec ne. Akorát aby to k něčemu bylo, je potřeba to využívat i jinak a ideální je, když se jedná o různé situace, kde zvenčí nepřichází až tolik nápověd.
Logické a další rozvíjející hry byly i už mnohem dřív, akorát z celkového obsahu zábavy a „vývoje“ tvořily jen nějakou ne až tak výraznou část a sloužilo jen jako doplněk k hromadě jiných způsobů rozvoje. Dnes má spousta lidí pocit, že když dítěti do tabletu nacpe pár logických her s nejlepším hodnocením, tak pro jeho vývoj udělá to nejlepší. Jenže ať už je ta hra zaměřená na cokoliv, tak minimálně pokud se bavíme o tabletu, rozvíjí ve valné většině případů opravdu jen omezenou konkrétní oblast, kterou navíc rozvíjí jen v rámci sebe (viz. problém popsaný výše) - s přesně danými vstupními podmínkami. Navíc to už netvoří jen část celkové zábavy, ale v některých případech i většinu.
Dětský mozek má neuvěřitelné schopnosti adaptace a hlavně nacucávání znalostí ze svého okolí. Naučit se s tabletem nebo s telefonem zabere naprosto zanedbatelné množství času. Je to jako kdybys dítěti nabídla 3×3 piškvorky a čekala, že díky tomu bude umět hrát šachy.
@Lama Lama píše:Říká ti něco pojem „digital heroin“? Takže ne, nepřijde mi to nijak přestřelené.
Takže co, kokain nedávat vůbec. A co ten mobil? Tlačítka až do osmnácti? Nebo dokonce máš i ty tlačítkac sobě, protože kokain je nebezpečný i při dospělé?Nebo kokain povolit v 15ti? Buď bych ráda zůstala v průměru kokainu a nebo se dohodla, že je to krapet manipulativni přestřeleni
Co dávat a nedávat je na rodiči. Jen jsem se snažila vysvětlit, že je moc hezké znát monitorovací nástroje, nicméně „mít situaci pod kontrolou“ neznamená dát něco špatného a zbytečného a kontrolovat dávkování, ale znamená nedávat pokud je to zbytečné a tím spíš pokud by to mělo mít špatné důsledky nebo by to mělo být ze špatných důvodů.
Proti mobilu jsem tu neřekla téměř ani slovo výjimečně
nevidím teda osobně důvod proč ho dávat malým dětem (to ale není samozřejmě záležitost 10 letých, takže to sem nepatří), nicméně v 10 letech ho klidně mít může. Na druhou stranu že bych ho pořizovala kvůli sociálnímu statusu a ještě nedejbože to takhle prezentovala dítěti, to fakt ne. No a jelikož telefon už má (a vzhledem k tomu, že co tak pozoruju na ulici, tak ho má většina dětí), tak opravdu nevidím důvod proč dítěti ještě k tomu pořizovat tablet. A tím spíš je to ujetost pakliže dítě má zdravotní problém (který mimochodem není výjimečný). Pak řešením fakt není pořídit tablet místo telefonu. ![]()
@Nimie píše:
Jen škoda, že je prokázané, že zvláště u malých dětí to vede k hloupnutí a mnoha psychoemocionálním potížím.
Je to logicke, kdyz vidis jakym smerem se vyvoj technologii ubira. Dela se jedodussi a jednodussi aby to zvladl i papousek. Kdyz porovnam data a statistiky s nejake online hry, ktera uz jede nejakou dobu. Tak zjistis ze hracska populace jde statisticky uplne do kytek. Co zvladala hracska generace pred peti, deseti lety je dnes sci-fi, jelikoz jim to prijde slozity a nejsou schopny se s tim srovnat. Je to tim, ze od mala cumeli do telefonu a tabletu a zvykli si na vsechno easy ovladani a easy obtiznost a vse je vedlo za rucicku a ted je tady neco kde nestaci k hrani WSAD a nastal problem, ze to nezvladaji. A to nemluvim o nejake znalosti HW. Prakticky jsme si drive staveli PC doma z komponentu a vubec nas nenapadlo kupovat neco hotoveho a jen zapnout. Ted pomalu ani nevi co je uvnitr a jak to dat dohromady.