Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lumpisek Tak zruš vše, co má rád..Určitě je krom kroužku a družiny ještě něco..
Pokud by si úkoly neudělal, tak by na kroužek nešel. Peníze bych oželela.
@lumpisek hele já už se s tím peru od první třídy a to už chodí do čtvrté a je to pořád to samé! Pomáhá jen důslednost, pevná pravidla, pevné hranice a systém. Jinak se to rozsype jak domeček z karet a stačí dvakrát vynechat ![]()
Takže u nás, příchod ze školy, kontrola tašky, kontrola úkolníčku, vypracování úkolů, každý den cvičení toho co mu nejde, každý den prohlédnutí učiva z jednoho vybraného předmětu, svačina a odchod na kroužky. Po kroužku večeře, když zbyde čas tak PC za odměnu nebo sledování Simpsnů v TV.
Kroužky nezakazujeme, trestáme na PC, mobil a tablet.
Je to opruz, ale některé děti to potřebují.
A co to je za kroužek, že ho má tak pozdě? Asi chce mít i doma prostor si pohrát a mít svůj klid. Jinak dceři je taky 8 a též do úkolů honím. Píše je po příchodu z družiny a kroužků, takže tak kolem páté, šesté hodiny. Ale dcera se dívá na večerníček a na něco potom, takže už ví, že bez úkolu nebude nic. Jen jí připomínám, že už se čas blíží, ale jinak je také schopná je si dělat svoje věci od příchodu domů. Naštěstí jí úkoly moc nezaberou (matiku tu má hned, jen když mají úkol ze psaní, tak je to na dýl a chce občas asistenci) a nyní jí chytlo čtení, takže si čte knížky večer sama. Předtím číst nechtěla, když jsme jí do toho „nutili“. Od babičky dostala za vysvědčení Malého prince, tak jsme jí říkali, že to pro ní asi ještě nebude.:) Tím jí to zaujalo, že je to jako pro starší a od té doby už má přečteno plno knížek. Ale ona je právě ten typ, že když se jí do něčeho honí, tak se spíše zasekne. Musí pochopit, že je to pro její dobro. Možná, že bych i někdy přistoupila k tomu, že když si úkol nenapíše, tak ho nebude mít. Řekla bych mu to, že ho už do toho honit nebudeš a splnila to. Jinak se to asi nenaučí.
Ja bych to zas otocila s tema ukolama.po prichodu z druziny hned ukoly a pak litej, kde chces, hraj si,…pokud ne, tak ani krouzek nebude.
Děkuji moc za vaše rady, připomínky. Já se na něj snažím jít po dobrém, ale prostě už budu muset fakt přitvrdit, co bych jinak dělala v pubertě
![]()
opravdu budeme muset nastavit pevný režim - jenže na druhé straně stojí i manžel
a moje snaha přijde nazmar.
@lumpisek jakoze s manzelem nejste v tomhle za jedno? Tak to je blbý ![]()
@lumpisek píše:
Děkuji moc za vaše rady, připomínky. Já se na něj snažím jít po dobrém, ale prostě už budu muset fakt přitvrdit, co bych jinak dělala v pubertě![]()
![]()
opravdu budeme muset nastavit pevný režim - jenže na druhé straně stojí i manžel
![]()
![]()
a moje snaha přijde nazmar.
Tak bych nejdriv zapracovala na tom at jste s manzelem za jedno. Pak bide kluk vysavat i z rozdilnych nazoru rodicu
@Anabellka omezit prachy, to je jasný
Má tedy nějaké kapesný?
@lumpisek jo a jeste si myslim ze v jeho letech by si ho mela zapojit do pravidelnych domacich praci… odpadky, vyklepani koberecku, vyklizeni mycky a treba mu za to davat kapesne. Bohuzel nektere deti musi pochopit, ze tak jak chodite do prace vy jako dospeli, tak jeho „prace“ a zodpovednost je skola a pomoc rodicum. Myslim ze je na to uz dost velky. Cim driv si na to zvykne tim lip se vam bude fungovat… nastupem do skoly bohuzel bezstarostne detstvi konci a nektere deti maji obrovsky problem se s tim srovnat.
@esterka03 tak syn se s tím stále nesrovnal a bohužel je to i trochu vina manžela, nebo za něho raději uklidí, než aby se s ním hádal…
a pak po něm nepochopitelně vyjede, i když mi to minule nevadilo.
@Ondrášovka.N to je právě to, nejsme, já jsem ta přísná, co chce, aby to už zvládly děti samy (jako uklidit pokoj, odnést nádobí ze stolu apod.) a manžel je tel bohužel tolerantnější, který to za ně udělá.
@Gina108 dostává 20 kč na týden a ty už jsem mu zabavila
žádný vliv to na něj nemělo, ono je to i proto, že u nás na vesnici moc lákadel není
@lumpisek nooo holka tak prvne asi budes muset srovnat manzela. Protoze pokud nejste konzistentni v tom jak pusobite na dite, tak hlavne synove maji ve zvyku sve otce kopirovat. On vidi na tvem muzi, ze je vlastne jedno co rikas, protoze muz si to pak udela po svem. Tudiz syn dela naprosto to same. Byt tebou tak dam vazny rozhovor s manzelem a pak vsichni dohromady se synem, jinak ti to brzy preroste pres hlavu. Jinak tatinek bude v ocich deti za frajera a ty ta zla furie…