Poradna duly
Jana Čurdová
Duant - myslím, že je to ideální. Mám známou, která žije v Německu s Němcem, ona mluví na malýho výhradně česky, on výhradně německy a mezi sebou německy a z toho, co píše, je vidět, že to funguje. Máme sousedy, kde on je Čecho-kanaďan, ona Češka a mají to tak, že mluví všichni česky a jen on na děti výhradně anglicky a kupodivu to taky funguje - děti prostě na něj mluví anglicky, přepínaj automaticky. Ale jsou tři děti a čím mladší dítě, tím míň je ochotno - nejstarší mluví naprosto plynule a nejmladší už tolik ne (asi ty sourozenci atd. mají vliv). Každopádně je bilingvismus hrozně zajímavý téma, fakt fascinující z psycholingvistickýho hlediska ![]()
Holky, tohle je taky hodne stary, ale taky me to kdysi dost pobavilo…foto az v dalsi zprave ![]()
** Varování!!!
Holky, tomu nebudete věřit. V pondělí jsem byla s kámoškou posedět v restauraci na kafíčku a podrbat.
Najednou si k nám přisedli dva týpci, no děsný. Pořád nás otravovali, chtěli nám kupovat pití, povídat si a nenechali nás na pokoji.
Až když jsem jim už dost tvrdě řekla, že jsme zadané a nemáme o ně zajem…tak dali pokoj…
Mysleli, že jsou neodolatelní…trapáci.
Vyfotila jsem si je, pakouny!**
kacko , je to zajimavy a sama na sobe jsem zjistila, ze pokud ovladas nejake jazyky uz trochu lip, mas je v mozku ulozene oddelene. Me osobne se totiz stalo, ze ty posledni dva roky, co me budili z narkozy, jsem v obou pripadech (v momente, kdy ja to jeste nevnimala) na ne mluvila anglicky, vzdycky mi to pak rekli, pritom ja o tom nevedela!!! Jakoby se to ‚oddeleni‘ mozku, kde mam ulozenou anglictinu, probouzelo driv a ja to proste vedome nemohla ovlivnit…
Duant - ze začátku to prcek nejspíš bude trochu míchat, ale postupem času fakt bude jen přepínat. Je to super - umět jeden jazyk úplně zadarmo. Já bych proto chtěla Šimona brzo vystavit angličtině aspoň v tý školce (možná s malým pedagogickým mým přispěním:-), abychom mu to ulehčili (to osvojení) - je fakt dokázaný, že čím dřív, tím líp. Navíc mi přijde hodně verbálně šikovnej, tak by byl hřích to nezkusit. Ale uvidíme, když se to neosvědčí, nevadí, taky jsme se nějak naučili (ale co času nás to stálo a stejně to nikdy nebude úplně ono, že jo…) ![]()
To mi povidej!!! Urcite to malymu doprej jak jen to pujde…ja navic jsem hroznej lempl na uceni jazyku, vzdycky mi sly tak trochu lip nez ostatni veci, ale ted jsem tu anglictinu proste pouzivala vicemene instinktivne, coz je blbe…denne v anglictine pisu a mluvim, ale mam fakt strasne moc zlozvyku.
A nejlepsi, kdyz jsem zacala do Anglie jezdit, tak jsem zpocatku rodilejm mluvcim vubec nerozumela, navic i tam jsou v ramci akcentu tak rozdilni, ze maj nekdy problem si z ruznejch regionu rozumet sami mezi sebou ![]()
Mam kamarada Velsana a byli jsme s nim na pivu, Toby ho potkal poprve v zivote a rikal, ze ma tak silenej velsskej prizvuk, ze mu asi prvni tri vety vubec nerozumel, nez se jakz takz prizpusobil
![]()
Ahojka holčiny,
tak se přidávám k těm, které se připravují na císaře. Já budu mít císaře asi příští týden. V úterý jdu na KO a UTZ a když bude prcek stále hlavičkou nahoře, tak asi ve středu nebo ve čtvrtek jdeme na to. Mám z toho takové smíšené pocity, asi hodně převládá strach..... ![]()
Všem maminkám moc gratuluji k miminkům.
Koukám, že jdu pozdě. Medu, buď ráda, že si tě v nemocnici pohlídají a alespoň budeš vědět, že jste oba dva v pořádku. ![]()
Tak teď holky zuřím nad tchýninou troubou, je 100letá a je horkovzdušná
a prd peče, tak já si vesele peču ten nákyp a tak sem po půl hoďce do toho dloubla a ono to bylo ve středu úplně studený
sem čučela a to sem pekla na 150, tak sem to vosolila a ono se mi to zvrchu trochu chytilo, ach jo, tak sem to přikrila a dala něco mezi. Tak sem zvědavá jakej bude výsledek. nechápu jak v tom mohla píct. jednou sem v tom pekla kačenu a pěkně sem to taky vosolila na max a tchýně zírala že to mám na tolik a já ji říkám že mě příde že na 180 to nepeče a ona že to tak pekla vždycky ale pak přiznala že mám kačenu lepší než ona, no holt sem ji nesušila ale pekla ![]()
Ten vtip si moc nepamatuju, ale teď sem se buchala jak blázen a na nějakou trobu sem kašlala
jo tak klůny (nechce se mi hledat jak se to správně píše) je taky můj typ a zírala sem že sou od sebe s Pitem jen o rok.
Jo a stěma jazykama máte pravdu taky bych dítko ráda vystavila někde angličtině, jenže já sem na to mamlas a vozit dítě 25km do školky mě příde hrozný. takže asi je nechám osudu.
Ahoj Vladi, teda nezávidím a doufám že se ti ještě do příštího týdne otočí, my sme podle hmatu dr otočení ale utz to potvrzený ještě nemáme až taky příští týden, ale myslím si že je hlavou dole protože cítím kopance nahoře nad pupkem a když má škytavku, tak půl hoďky slabý tůkaní pod pupkem.
A bez to tak že budeš mít prcka brzo u sebe. A jak se jinak cítíš?
Psala mi Medunka :
má nadstandard,takže je to fajn. Dělali jí UZ a monitor,vše v pořádku. Zítra testy krve a moči,a podle toho prý rozhodnou. Bud císaře,anebo ji ještě pustí domů.
No,asi bych já na jejím místě skoro byla pro toho císaře.Stelinka už je určitě veliká a než se trápit doma a stresovat se… Jsem zvědavá jak doktoři rozhodnou.
Vladi: to se to teda přibližuje,co?
Ale aspon to budeš mít za sebou,a budeš mi moct vyprávět,jaký to bylo.
Holky já tu troubu snad rozmlátím, tak už se mi to chytá i ze spodu (vidím to peču to ve skle) a střed je vlažnej
![]()
Bef, dík za zprávu od Medu, já bych zase spíš byla pro přirozenej, pokud není nijakej problém, a přece jen sou to jen váhový odhady.
Přišel nám taťka......tak jsem kuchtila a servírovala.
Duant - já mám kapku blok s mluvením. Celou vejšku jsem měla křeče v břiše z ústních zkoušek (to teda i v češtině, ale v angličtině obzvlášť). A tři roky od státnic jsem mimo a hrozně mě to štve. Občas teda dělám pro manžela nějaký překlad, takže písemně v pohodě, ale když mám promluvit se sousedem Skotem, tak mám osypky
No jo, velšský akcent je obzvláště výživný. Nebo třeba takovej Manchester, to je taky lahůdka ![]()
Ilčo - trouba je základ, to je jasný. Tak ať to vůbec dopečeš ![]()
Vlaďko - tak ať to dobře dopadne, když to musí být císař. Teda, ale jdou na to doktoři docela zhurta - kolem 38tt, koukám…
Bef - dík za info. Taky bych ráda nadstandard, ale budu ráda za standard při tom nátřesku ![]()
Ahojky ..
všechny zdravím ..gratuluji k novým mimískům
Meduňce mooooooooooc držím palce !!!!