Jazykový kurz v zahraničí 40+

Anonymní
12.7.22 07:56

Jazykový kurz v zahraničí 40+

Ahoj, přišla jsem si pro rady a tipy na jazykový kurz v zahraničí pro starší dospělé. Mám B2, ale potřebovala bych to vylepšit. Nejsem jazykově nadaná, mám to hodně vydřené, tak mě napadlo, že bych se mohla posunout díky jazykovému kurzu v zahraničí. Neznalost jazyka mě velmi limituje v mě profesi. Stydím se mluvit, když to neumím dobře.
Zajímalo by mě, jestli to zdejší angličtinářky vidí jako dobrý nápad, pak uvítám praktické rady a tipy a samozřejmě mě dost limitují finance.
Takže další otázka zní, co vychází finančně nejpřijatelněji.
Jinak jak už je v nadpisu, je mi 40+.
Díky moc za vaše tipy a zkušenosti!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2411
12.7.22 08:50

Hele, taky jsem nad tím přemýšlela, že bych ještě zajela, dřív jsem jezdila a vždycky tam pár lidí 30+ bylo, jednou i nějaký šedesátník, a nijak mne to jako dvacítku nepohoršovalo. Za sebe teda ale mám pocit, že u B2+ to už takový přidaný efekt nemá, tam spíš pomůže třeba klasický půlroční/roční kurz (1-2× týdně + samostudium). Tyhle několikatýdenní kurzy mi přijdou přínosné u úplných začátečníků a pak u A2/B1, kde se ti lidi potřebují rozmluvit. :nevim: A pak samozřejmě, pokud to je nějak odborněji zaměřené, tam to asi pomůže i u vyšších úrovní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
563
12.7.22 09:56

Určitě je to dobrý nápad vyjet na kurz ven, ale musí být alespoň pár týdnů, protože týden je třeba dost málo. Vím, že před lety nám na fakultě nabízeli kurzy angličtiny na Maltě, angličtina je tam úředním jazykem, Malta je zajímavý ostrov plný historie - nejela jsem tam sice na kurz, ale procestovala jsem ji sama.
I když jsem chodila na několik kurzů různých jazyků tady v čechách, tak u žádnýho bych neřekla, že to byla dobrá investice. Nejvíc mi pomohlo prostě jet ven, cestovat, koukat na filmy, seriály, číst knihy, ale především mluvit s lidmi a k tomu je skvělé solo cestování, bydlet někde v hostelu, kde je spousta lidí, taky solo cestovatelů, kteří rádi sdílí zážitky a nové sbírají. Tím jsem se dostala na úroveň C1/C2, ale je jasné, že člověk ve 40 už třeba nemůže jet někam na dva měsíce cestovat sám, takže mi příjde jazykový kurz v zahraničí jako dobrá alternativa. On se člověk totiž nejvíc naučí právě mimo hodiny, tím že budeš mluvit se spoulážky, kteří nebudou češi, půjdete si večer sednout a budete si normálně povídat a navzájem se poslouchat a učit se přirozeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721
12.7.22 09:56

Byla jsem jednou na čtrnáct dní, ale jen proto, že mi ho platil zaměstnavatel. Celkem ok, ve třídě lidi po maturitě až lidi středního věku, normální jazykovka. Co bylo dobré, byly pak individuální hodiny. To je pak o něčem jiném než sedět s dalšími deseti lidmi. Jako dovolená dobrý, měla jsem čas na svůj program a túry, jazykově tak trochu posun, ale já už jsem ten jazyk běžně používala. Platit by se mi za to určitě nechtělo, leda bych to pojala jako běžnou dovolenou a výuka jazyka by byla jen navíc.

V tvé situaci bych zvážila individuální online hodiny s rodilým mluvčím nebo někým, který se úrovní rodilému přibližuje. Aby to nebyl Čech, který půlku hodiny prokecá česky o nějakých třeba gramatických margináliích. Ona intenzivní hodina ti dá víc než čtyři hodiny v jazykové třídě, takže nakonec uspoříš čas i peníze. Nebála bych se porozhlédnout po zahraničních stránkách, třeba objevíš šikovnou - co já vím - Bulharku za dobré peníze. Během covidu se nabídka určitě rozšířila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
12.7.22 09:59

Najdi si někoho na soukromé hodiny konverzace, třeba dvakrát dvě hodiny týdně pro začátek. Potřebuješ se dostat přes ten stud - což teda prostě musíš dát silou a zjistit že se ti nikdo smát nebude. A to je nejspolehlivější právě v individuální výuce, kde se jaksi nemůžeš schovat za to, že bude mluvit někdo jinej.

jako jestli jsi příliš úzkostná na to, aby si tohle zkusila, tak to můžeš vyzkoušet s nějakým z lektorů co využívá při výuce angličtiny hypnozu a nebo NLP, ale ta klasická konverzace dvakrát týdně po dobu půl roku imho bude fungovat spolehlivěji a důstojněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.22 10:26

Dík všem za rady! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
42859
12.7.22 16:20
@Nefesh píše:
Určitě je to dobrý nápad vyjet na kurz ven, ale musí být alespoň pár týdnů, protože týden je třeba dost málo. Vím, že před lety nám na fakultě nabízeli kurzy angličtiny na Maltě, angličtina je tam úředním jazykem, Malta je zajímavý ostrov plný historie - nejela jsem tam sice na kurz, ale procestovala jsem ji sama.
I když jsem chodila na několik kurzů různých jazyků tady v čechách, tak u žádnýho bych neřekla, že to byla dobrá investice. Nejvíc mi pomohlo prostě jet ven, cestovat, koukat na filmy, seriály, číst knihy, ale především mluvit s lidmi a k tomu je skvělé solo cestování, bydlet někde v hostelu, kde je spousta lidí, taky solo cestovatelů, kteří rádi sdílí zážitky a nové sbírají. Tím jsem se dostala na úroveň C1/C2, ale je jasné, že člověk ve 40 už třeba nemůže jet někam na dva měsíce cestovat sám, takže mi příjde jazykový kurz v zahraničí jako dobrá alternativa. On se člověk totiž nejvíc naučí právě mimo hodiny, tím že budeš mluvit se spoulážky, kteří nebudou češi, půjdete si večer sednout a budete si normálně povídat a navzájem se poslouchat a učit se přirozeně.

Zrovna na Maltu bych se učit anglicky nejela. Přízvuk jiný, na klasické fráze si moc nepotrpí, zato plynule vkládají slova v maltštině. Ale jinak skvělá země, milí lidé. Určitě tam ještě jednou pojedeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6484
12.7.22 16:25

Hlavně mluvit, i když se stydíš. Tohle se děje úplně všem, ale je to fakt hlavně o tom mluvení a překonání toho strachu. Není se čeho bát a už vůbec ne stydět. I když neumíš dobře mluvit, rodilým mluvčím je to úplně jedno. Nevadí, že uděláš chybu, sami tě můžou třeba opravit a hlavně naposloucháš to jak mluví oni. A mluvit a mluvit a mluvit :kytka: Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42859
12.7.22 18:02
@smile_xxx píše:
@Havlova
Prosím tě, víš o té Maltě více? Kámoška chce poslat svou 15 letou dceru na kurz, přes prázdniny. Já si myslím, že 14 dní prostě nestačí, aby se někdo zdokonalil (dcera má školskou angličtinu, že moc neumí mluvit a nemá až tak dobrou slovní zásobu). A myslí si, že to je skvělá investice do vzdělání. Já si myslím, že to jsou vyhozené peníze. A že je lepší chodit na intenzivní kurz do jazykovky s rodilým mluvčím, a pak jet třeba ven přes Erasmus. Ale ona holt chce jet teď hned, protože její kámoška poslala taky dceru, a ta prý z toho čerpala celý život.
Já jsem žila roky v cizině, takže nejsem objektivní.

Já asi taky nebudu. Když jsme se vraceli, byli půl letadla českých puberťáků z toho kurzu. Určitě se tam něco naučili. Ale s domorodci moc klasické angličtiny neuslyšíš, mají zvláštní přízvuk. Ale zase jinak se nedomluvíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.7.22 20:42

@smile_xxx Taky nedoporučuju Maltu. Jela jsem tam jako náctiletá na 2 týdny, taky jazykový kurz. Anglicky samozřejmě umějí ale není to jejich mateřský jazyk. To je jako kdyby člověk jel na Slovensko aby se učil česky. Učitelé byli většinou amíci nebo britové a tak, ale to člověk najde i v česku. Milí lidé a krásné země, ale nedoporučila bych tam jezdit za angličtinou.
zdokonalit se v jakémkoliv jazyce bude trvat mnohem déle než pár týdnů/měsíců. Spíš bych použila slovo zlepšit se než zdokonalit.
A vážně pochybuju že dcera kamarádky z nějakého pobytu čerpala celý život :zed: Jela jsem jako náctiletá na jazykové pobyty v létě a neřekla bych, že mi to dalo něco víc než jazykové kurzy doma, kam jsem chodila každý týden, plus samostudium. Nynější znalosti vdečím hlavně samostudiu a kurzy doma. Ale tehdy jsem to rodičům samozřejmě neřekla, to bych byla blázen :mrgreen: Mladým leckdy jde o učení, pobyty jsou pro zážitky a nové kamarády. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze