Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky,
Natalka ma 11 měsíců.. je takový ten akčnější typ (všude vleze, neposedí chviličku) od miminka uspavani byl celkem problém..
byla jsem rada, když jsem ji v cca půl roce naučila usinat u prsu v leže
předtím jsem musela skakat na balanu..
Před dvěmi měsící jsem ji jednou položila a jako vždy chtěla nakojit.. jenže ona si cucla a lezla pryč
když jsem ji vratila k prsu začla se propínat chtěla pryč (ikdyž byla dost unavena.. ) no nepadlo mě nic lepšího než ji vzít na ruce..
![]()
a teď 2 měsíce ji uspavam na ruce.. jenže poslední týden je to horror uspávám skoro hodinu.. ale vypada to tak, že prvních 5 minut pije zavírá oči, pak 10 minut žužla prso už se zda, že spí a najednou z ničeho nic šup otevře oči..
a uspavam další pů hodinu.. navíc ten poslední týden jsou i výživné noci.. zřejmě chce abych ji i v noci nosila.. cucne si a leze pryč
jako by nebyla noc.. musím jí snad 5× vracet k prsu nabídnout jednou to pak to.. pak se chytne konečně se napije a usne.. budí se takhle co 2 hodiny… a ráno ve 5 už ji neuspim..
celé dny je opravdu uknučená
přes den spí 2× 30 minut v kočárku a ikdyž jedu stejně se vzbudí…
Přesně tohle jsme si zažili s první dcerkou - zhruba v tomhle věku už se uspávání protáhlo tak, že jsem s ní strávili celý večer. Tak jsme nakonec zvolili metodu, kdy byla v postýlce a my za ní pravidelně chodili. Řvala neskutečně, první večer jsem musela do vany, abych nemohla běžet do ložnice
Ale manžel si to stopoval, chodil tam fakt co půl minuty a prodlužoval interval zezačátku vždycky jen o vteřinu nebo dvě. Jasně, nelíbilo se jí to, ale nemyslím, že to bylo nějak násilné, přece jen už byla velká. Za pár dní už stačilo přijít párkrát a mezitím ani neřvala. A do měsíce, možná i dřív, začala usínat hned po vypití mléka sama. Bylo to před rokem a půl a žádný následky na ní nepozoruju ![]()
@allinka Taky se připojuji, tohle mi dělaly obě holky. A to je ten správný čas naučit usínat sama. U nás to bylo tak, že jsem nakojila, chvilku se pomazlila a dala do postýlky. První večer řev asi 40 min - chodila jsem tam taky po intervalech, jen delší mi přišli lepší, druhý večer 20 min a třetí večer bez pláče. V noci jsem pokud bylo potřeba postupovala stejně. Nepřespí celou noc, ale po každém vzbuzení nakojím a dám do postýlky a malá hned usne. Následky nemáme, zkus kouknout na nějaké metody na netu, jdou stáhnout i různé knížky. Následky také nemáme, takže se toho fakt neboj. V téhle chvíli se totiž nestáváš maminkou, ale otrokem. Ještě k tomu usínání je i něco na nevychova.cz A ještě se nám díky tomu zlepšilo i spaní ve dne a malá si konečně ustálila režim.