Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj všem, prosím, myslíte, že je možný mít doma autisticky dítě a nevědět o tom? Vždy jsem myslela, že dítě, který je opravdu autista, tak je to jasný a není o čem spekulovat. Nějaké ty auti rysy má kde kdo a neni potřeba to řešit.
Ovsem dnes jsem si šla pro zadanku na logo pro syna a odnesla jsem si i zadanku na neurologii. Pominu to, že jsem myslela, že s podezřením na autismus se chodí k psychologovi.. doktorka toto podezření vyjádřila na základě toho, že syn má imaginarniho kamarada a neumí moc mluvit vlastními slovy, má občas problém s porozuměním, celkově vývoj skokovy, ale začíná se srovnávat s vrstevníky, poslední dobou se fakt lepší, tak jsem myslela, že už to bude ok…a teď toto. Existuje nějaká lehčí forma autismu nebo třeba jen izolované rysy? Jsem ráda, že je doktorka pečlivá, ale lehce mě rozhodila..
Podle mě je to normální postup. Mám předčasně narozené děti s logo poruchou a navštěvujeme právě neurologii, kde se sleduje jejich nervový vývoj…ve zprávě mají vždy zmínku o autiských přiznacích, ale diagnoze se s primářkou bráníme, stále se vyčkává jak se budou vyvíjet.
Na neurologi je vždy pěčlivý „výslech“ o režimu dětí, vyžití, domácí výuce, jídelníčku, sportu…prostě vše a sleduje se vývoj. Chodíme už šest let, od narození. Psychologické vyšetření jdeme až ted, kvůli odkladu.
To že mají autistické znaky, spíše naši primářku rozesmálo
a popřála mi hodně štěstí, protože se to projevuje především v pečlivosti a pravidelnosti. Což je pro výchovu fajn, ale je to někdy na palici (ale už to s věkem ustupuje)
Imaginární kamarád je podle mě běžná věc a nikdy jsem neslyšela, že by to značilo autismus. Je to projev fantazie a vývoje malých dětí. Znám to jako běžný jev.
@Anonymní píše:
Ahoj všem, prosím, myslíte, že je možný mít doma autisticky dítě a nevědět o tom? Vždy jsem myslela, že dítě, který je opravdu autista, tak je to jasný a není o čem spekulovat. Nějaké ty auti rysy má kde kdo a neni potřeba to řešit.
Ovsem dnes jsem si šla pro zadanku na logo pro syna a odnesla jsem si i zadanku na neurologii. Pominu to, že jsem myslela, že s podezřením na autismus se chodí k psychologovi.. doktorka toto podezření vyjádřila na základě toho, že syn má imaginarniho kamarada a neumí moc mluvit vlastními slovy, má občas problém s porozuměním, celkově vývoj skokovy, ale začíná se srovnávat s vrstevníky, poslední dobou se fakt lepší, tak jsem myslela, že už to bude ok…a teď toto. Existuje nějaká lehčí forma autismu nebo třeba jen izolované rysy? Jsem ráda, že je doktorka pečlivá, ale lehce mě rozhodila..
Já bych na neuro šla. Neuškodí to a pokud je syn opravdu autista, budeš na to mít i doklad.
@Russet už je objednanej, ani mě nenapadlo tam nejít, jen mi to prostě nesedí. Jo on ak různé potíže, ale myslela jsem, že jsou to logopedie potíže. Nenapadlo mě, že na základě mých asi 3 vět na mě doktorka vpali autismus a dá hromadu zadanek… na druhou stranu u předešlé doktorky jsem to opakovaně chtěla řešit a vždy jsem jen slyšela, že z toho vyroste a ať počkám… No tak jsem se dočkala. Jen jsem prostě zaskočena, sla jsem tam s jiným dítětem kvůli ecemu jinému a po nevinnem dotazu na obsazenost místní logopedie jsem odešla s timto…
@axlpol taky jsem myslela, že imaginární kamarád je běžný, je ale fakt, že syn ho má už víc jak dva roky, čekáme, až se obleče, má místo u stolu atp… No nevím. Doktorka to bere jako znak toho, že si syn žije ve svém světě. Já jí věřím, a jsem ráda, že mne konečně nejalej doktor neříká jen „počkejte do 3, 4, 5…let“, ale zároveň jsem to nečekala, tak jsem jen zaskočena. Snad to bude ok.
Ano autismus ma ruzne stupne a u kazdeho cloveka se muze projevovat naprosto jinak.
@Anonymní píše:
@Russet už je objednanej, ani mě nenapadlo tam nejít, jen mi to prostě nesedí. Jo on ak různé potíže, ale myslela jsem, že jsou to logopedie potíže. Nenapadlo mě, že na základě mých asi 3 vět na mě doktorka vpali autismus a dá hromadu zadanek… na druhou stranu u předešlé doktorky jsem to opakovaně chtěla řešit a vždy jsem jen slyšela, že z toho vyroste a ať počkám… No tak jsem se dočkala. Jen jsem prostě zaskočena, sla jsem tam s jiným dítětem kvůli ecemu jinému a po nevinnem dotazu na obsazenost místní logopedie jsem odešla s timto…
Zaskočení chápu, ale já bych byla ráda, že doktorka to řeší. My jsme kvůli synově nestejnoměrným velkým zorničkám prolezli kdeco. A to jsem si toho první všimla já a lekařce o tom řekla. Výsledek - asi vrozené a vidí líp než já.
Hodně lidí se nechá diagnostikovat až v dospělosti, právě proto, že autismus je u nich tzv. vysokofunkční. Zvládají se normálně zařadit do společnosti, jen mají některé zvláštnosti, potíže ve vztazích např.
Jak bylo zmíněno, poruchy autistického spektra mají širokou škálu a i dnes to neumí moc lékařů správně diagnostikovat, pokud to není vyloženě jejich specializace. Třeba mojí dceru doporučili k diagnostice až v 16, do té doby jsem si myslela, že prostě jen „jiná“ a nikdy mne to nenapadlo (ještě diagnózu nemá).
Ano, klidně můžeš mít doma autistické dítě a nevědět o tom…takových maminek je spousty, vlastně možná většina…
chválím doktorku, že si všimla a řeší a neříká to obligátní " vyroste z toho „, " má to po vás“, " kluci jsou pomalejší " atd…
tím neříkám, že máte autistu, jen že je vcelku běžné si toho nevšimnout, zvlášt u prvního dítěte, pokud člověk nemá srovnání a žádné vzdělání ve vývojové psychologii ![]()
mmch. já si taky nevšimla ![]()
@safina to je pravda, já sama mám nějaké ty rysy, na diagnostiku nehodlám jít, k ničemu by mi to nebylo, umím si to korigovat, jen je občas potřeba mít se mnou trpělivost, za mého dětství se to neresilo, byla jsem prostě ta divná. Tak to možná fakt má po mně, kdo ví.
@Klara178 já jsem ráda, že to doktorka resi. ale teď novou a vlastně to.byl důvody proč jsem od staré odešla. Odmítala řešit veškeré mě pochybnosti, na vše jen odpověď, že z toho vyroste a ať ho tolik nepozoruju… napřed to do dvou let byl dle me jasnej autista, pak vyvojovej skok a stalo se z toho adhd, pak další skok a vypadalo to na dysfazii a teď se vracíme zase na začátek… já vím, že je v něčem jinej, ale tak nějak neodpovídá vůbec žádné diagnóze, on má a od všeho něco a dohromady nic. Jsem zvědavá, jestli a co se zjistí. Bojím se, nečekala jsem to, ale zároveň jsem moc ráda že to konečně vidí i někdo jinej, než já. Už jsem rezignovala a smířila se s tím, že jsem nejspíš jen matka hysterka, tak jsem teď zaskocena, že asi možná nejsem…
@Anonymní píše:
@safina to je pravda, já sama mám nějaké ty rysy, na diagnostiku nehodlám jít, k ničemu by mi to nebylo, umím si to korigovat, jen je občas potřeba mít se mnou trpělivost, za mého dětství se to neresilo, byla jsem prostě ta divná. Tak to možná fakt má po mně, kdo ví.
@Klara178 já jsem ráda, že to doktorka resi. ale teď novou a vlastně to.byl důvody proč jsem od staré odešla. Odmítala řešit veškeré mě pochybnosti, na vše jen odpověď, že z toho vyroste a ať ho tolik nepozoruju… napřed to do dvou let byl dle me jasnej autista, pak vyvojovej skok a stalo se z toho adhd, pak další skok a vypadalo to na dysfazii a teď se vracíme zase na začátek… já vím, že je v něčem jinej, ale tak nějak neodpovídá vůbec žádné diagnóze, on má a od všeho něco a dohromady nic. Jsem zvědavá, jestli a co se zjistí. Bojím se, nečekala jsem to, ale zároveň jsem moc ráda že to konečně vidí i někdo jinej, než já. Už jsem rezignovala a smířila se s tím, že jsem nejspíš jen matka hysterka, tak jsem teď zaskocena, že asi možná nejsem…
tak pokud máš nějaké rysy, tak je možné, že syn něco mít bude, je to totiž dědičné ![]()
jinak chápu, ty řeci jsou opravdu frustrující, známe to všechny.
Nevím kolik synovi je, ale určitě mrkni na autismport. cz - je to portál od Nautisu, je opravdu moc hezky zpracovanej, je tam charakteristika dle věku i různé testy atd…
a ještě je veledůležité dobrá volba diagnostika. Kvalitních dětských klinických psychologů je pomálu, je opravdu důležité dobře vybírat, dle referencí atd…
myslím, že i na tom portále jsou kontatky na odborníky. zkus mrknout
ještě zkus dotazník DACH ( vygoogluj ) ted koukám je i na tom autismportu
@Klara178 díky, všechno to proctu, až deti usnou. Syn má 5 let a 2 měsíce. Já právě vím, ze je to dědicny, bála jsem se, proto jsem to u něj při první pochybnosti resila, ale všichni mě vždy odpalkovali, že řeším blbosti, moc ho pozoruju, moc čtu internet atp. Ve školce problém není. Tak jsem nabyla dojmu, že jsem si to asi fakt jen vsugerovala a on je v pořádku.. tak uvidíme.
@Anonymní píše:
@Klara178 díky, všechno to proctu, až deti usnou. Syn má 5 let a 2 měsíce. Já právě vím, ze je to dědicny, bála jsem se, proto jsem to u něj při první pochybnosti resila, ale všichni mě vždy odpalkovali, že řeším blbosti, moc ho pozoruju, moc čtu internet atp. Ve školce problém není. Tak jsem nabyla dojmu, že jsem si to asi fakt jen vsugerovala a on je v pořádku.. tak uvidíme.
Tak jestli si ve školce ničeho nevšimli, tak to nebude nic hrozného ( nejsou - li tedy laxní ). Záleží taky jak malej mluví, rozumí atd…mrkni na to a dej vědět, jak jsi dopadla.
@Klara178 tak jsem to přečetla a některé věci na něj sedí, ale určitě ne všechny. Udělala jsem i ten dotazník a vyšlo tam vysoké riziko… ale udělala jsem ze zvědavosti dotazník i staršímu synovi a dceři. Dceři to vyšli negativní, ale druhému synovi „v oblasti pozitivity“. U toho jsem spíš očekávala to vysoké riziko, měla jsem v plánu s ním jít na nějakou konzultaci, pokud by mu ty jeho zvláštnosti orekazely v běžném životě, ale zatím se to neděje. Na nikde žádný problém. Ten mladší syn taky nemá vyloženě problém, v předchozí školce z něj byly učitelky na vetvi, ale poradily si, byly hrozně hodné a chapave. V současné školce zatím moc nebyl, je porad nemocnej, s ucitelkama jsem ještě ještě neřešila, ony taky nic nerikaly, tak snad ok.
Máte tu některá starší dítě, u kterého se přišlo na PAS, nebo jaké jsou další poruchy, které jsou podobné PAS?
Jde mi o dítě 10 let a víc. Když jsme se o něm bavily s psycholožkou, kde jsme byli kvůli mladšímu, tak se podle popisu vyjádřila, že tam vidí dost autistických rysů (stejné jídlo, stejné oblečení, rituály, odmítá nosit ponožky, introvert až asociál, detailista atd. ale mně jako autista nepřijde…).
Chtěla bych mu pomoct, ale nevím jak a kde.