Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím.
Potřebovala bych se vás zeptat. Mám 6m chlapce a má divný spací režim přes den. Bývá tak 2 hodiny vzhůru a pak na 30 minut usne. Ne vždy, ale tak nějak to vychází. Poslední spánek má tak kolem 14,00 a pak většinou už neusne. Kolem 18,00 si tře očka jako blázen a je mrzutý, ale většinou neusne. Přes den předchází usnutí vždy pláč, ale na noc usíná v pohodě (20,00).
Myslíte, že se dá denní spací režim upravit třeba tak, aby spal hoďku dopoledne a třeba 2 odpoledne? Pokud ano…JAK?
Děkuji za vaše postřehy a názory.
@arovana malá do roka nespala v kuse déle než dvacet minut. Pak se ji to samo upravilo. Dnes je ji přesně rok a půl, usíná kolem jedenácté doma v postýlce a spi kolem dvou hodin. V kočárku jen půl pak odpadne večer brzo. No nevím jak bys ho chtěla nutit aby spal. Ono to ty zásahy do režimu mnohdy spíš zhorší.
Ani já nevím, jak bych toho docílila. Proto se ptám, jestli si myslíte, že by toto bylo možné. Jestli s tím třeba nemá někdo zkušenost…jen jsem o tom slyšela a tak jsem zvědavá…
@arovana no můžeš zkusit dávat ho spát do postýlky a hodně zatemnit.. Nebo naopak tu hodinku vozit v kočárku, ale aby to pak zase nevyžadoval pořád..
Zatemnovaci roletu jsem zrovinka objednala, tak uvidime. V kocarku chrni uplne stejne jako v postylce.
Na ja jsem tady cetla obcas, jak nekdo pracne „budoval“ spaci rezim i nekolik mesicu a pak prislo ockovani nebo rustouci zub nebo cokoliv a bylo zas po rezimu…
takze ja bych tomu nechala volny prubeh ![]()
nas maly se nejak sam ustalil na tom, ze spi po 11hod a pak po 17hod, ale jak dlouho bude spat predvidat nejde ![]()
@arovana a jezdíš s tím kočárkem? Naši nejlíp spali, když se jezdilo. Jinak taky max půl hoďku. Pak ještě o něco později zabíralo, když jsem si k nim lehla do postele, tak to taky vydrželi dýl. Ale neexistoval způsob, jak by spali dost dlouho sami a já měla třebas na něco čas.
Ale to se časem mění, za čtvrt roku - za půl bude zas vše jinak.
Jo a v půl roce dva spánky to se mi zdá strašně brzy. Naši měli tři snad do 8 měsíců a i pak je opouštěli pomalu. Ale tak záleží na dítěti, že.