Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, jsem trosku zoufala a potrebuju poradit jak to vidíte vy. Memu synovi je 2,5týdne. Při porodu mel 3190g, dalsi den 3100g a dalsi den 3060g - vždy vážen v plínce bez obleceni, po kojení. Ta hodnota 3060g byla v sobotu v porodnici, v pondělí jsme poprvé šli k pediatrovi, kde byl vážen a mel 3200g, o týden později (přesněji 8 dni) v úterý měl u pana doktora jen 3300g (vážen BEZ plíny a obleceni, prý vždy váží bez plíny, ale uprimne si nevzpomínám jak to bylo na první kontrole, zpětně mi přijde divný, ze v porodnici mel v sobotu 3060g S plínou a o dva dny později by mel BEZ pliny 3200g uz?). Pan doktor celkem ošklivě vyčetl, ze mimik přibral jen 100g a zeptal se velmi ošklivým tonem,,a jako kojíte jo?”.
Hned začal říkat, že kdyztak budeme doplňovat UM, ale malý pije hezky, ja mám prsa fakt plna, i po te co se mlaďas dokojí mi z prsu mléko stále teče, jednou jsem zkoušela odsát z jednoho prsa maximum co zvládnu a bylo to 120ml, což mi malo pro takto malé mimi neprijde. Počůraných plen mame denne hodně, urcite minimalne 6-7, kojíme cca 8-10× denne, neprobouzím ho, kojíme vzdy, kdyz se probudí, budí se obvykle jednou za tri hodiny, občas častěji.
Jedine, co me tedy napadlo je to, jestli proste neni líný pít? V porodnici, kdyz se mi mléko rozjelo, tak se kojil klidne 40 minut, ted treba 10-15, občas ale i mene. Nez jsme byli u doktora, tak jsem byla pysna, jak se kojí efektivně, ze uz mu to tak netrvá, po návštěvě doktora me radost přešla ![]()
Ted jsem ho doma vážila a mel s plínou 3450g, ale měl na sobě počůranou plínu, která měla 60g, takže to vypadá, že za necelý týden přibral zas jen 90g…
Co si o tom myslíte? Mam se stresovat a nebo mě doktor zbytečně desi? Případně je možnost, ze mam nějaké,,nevyzivne” mléko?
Dekuju za vsechny rady ![]()
Vubec to nehroť nikdy jsem svoje 3 deti nevazela a jedli podle potreby mleko nemas nevyzivne ani slabe jestli miminko neplace hlady tak se vubec neboj, a na to vazeni se vykasli jen se stresujes ver mi ![]()
Vyčkal bych týden dva a viděla. Pro svůj klid si můžeš půjčit kojeneckou váhu, zvážit dítě párkrát za den před kojením a po kojení a vážit ho jednou za den nahaté, ať sama vidíš na stejné váze, jak na tom je. Pokud jinak nepláče, má mokré pliny, tak by to mělo být v pořádku. Mně takhle pediatra také vždy uháněla první týden, že vůbec nepribira, takže jsme chodili na kontrolní vážení a pak to už bylo v pohodě. Uvidíš, co ti řekne na příští kontrole. Do té doby bych byla v klidu.
@Romana Radošova1 diky
ja bych to rada nehrotila, ale u doktora se váží a byl fakt nepříjemný a vystresoval mě tím ![]()
Váží se vždy bez pleny. Ale můžeš si pozvat laktační poradkyni / PA- většinou teď už fungují i v rámci porodnice - jestli malý opravdu pije efektivně a dobře se přisává. Můžeš si i zvážit kolik malý vypije, aby jsi měla argument pro lékaře. To můžeš zvážit tak, že dítě zvážíš před kojením normálně oblečené. Nakojíš. Nic neubíráš, nepřidáváš k dítěti, nepřebaluješ a znovu ho zvážíš. Ten rozdíl ti ukazuje kolik vypije z prsu. Pro zvýšení laktace často příkládej k prsu. I v noci je fajn miminko nenechat déle než tři hodiny. Třeba udělat jen jedno delší okno mezi kojením v noci a přes den kojit častěji.
Ale za mě bych do další kontroly nevážila a snažila bych se být co nejvíc v pohodě
jen bych fakt zkoušela kojit o něco častěji jak jsem psala. To by mohlo úplně stačit. Případně kontaktovat PA.
@anavi13 v porodnici rozhodne vážili s plenou, to jsme si s manželem jisti, ale mas pravdu, ze u doktora asi doopravdy bez pleny
rekla bych, ze se nestává, ze by nepil déle než 3 hodiny…
Asi počkám do úterní kontroly a kdyz by mel zas malo g, tak ho zkusim kojit jeste častěji - treba každou hodinku a pul:palec: moc dekuju
@anavi13 jeste doplnění - v porodnici na přisátí koukali a chválili a řekla bych, že přisáti je stále stejne, takze by to melo byt ok..
@stinga ano, přesně, ale hormony v šestinedělí + matka teprve dva týdny = strach ze vseho ![]()
@Adel0701 píše: Více
já tě chápu, podle všeho, co píšeš, je miminko v pohodě a zdravé. to častější kojení nemusí být dobrý plán - může ho pak bolet bříško, protože ještě nebude mít strávené to minulé mlíčko
@stinga hlavně si říkám, zda by to pomohlo, zda by vůbec častěji chtěl - po dokojeni mléko stále mam, takže to neni,,ze by doslo”, tak nevim, zda by to neodmital
Taky mu nechci rozhazovat spanek a rikam si, ze přeci kojení kazdy 2-3hod neni vubec malo (občas i casteji) ![]()
Mě taky tehdy doktorka zbytečně vyplašila na tom druhém vážení, protože přibral jen 50g. Vzhledem k tomu, že měl žloutenku, byl spavější a bylo vedro, tak jsem raději pár dní opravdu zkusila přikrmovat UM, ale jakmile jsem dala doporučenou dávku, tak mi to akorát vyblil, takže jsem se na to vyprdla a pak už začal přibírat krásně. Dávala jsem si taky pozor, aby před vážením byl nakrmený. Myslím, že ten první malý přírůstek mohl být tím, že na tom prvním vážení byl čerstvě nakrmený a nevyčůraný, na tom druhém se mi těsně před vážením počůral a navíc jsem už nestihla nakojit. Taky mě to akorát rozhodilo a ty první týdny jsem převažovala před a po kojení. ![]()
@Adel0701 píše: Více
kojení každé 2-3 hodiny opravdu není málo a když vám to s miminkem tak funguje, byla by škoda násilně to nějak předělávat a pokazit to, co funguje přirozeně, jak to dítě potřebuje
@Theli rozhodně vím, že před tim druhým vážením se mi hoodne vyčůral i vykakal, takže pokud se presne stalo, ze při prvním byl nakojenej, nevycuranej a nepokakanej a při druhým byl vyprázdněnej, tak to muze byt rozdil i 50-80g, ale prijde mi zvláštní, ze podle moji váhy domácí ma furt malo… uvidime
Každopádně na zaklade tyhle diskuze jsem si uz objednala váhu pro mimca a taky zkusim chvilku vážit před a po kojení ![]()
@stinga rikam si to stejne - umi se hezky přisát, mam mléka fakt dost, tak proč to kazit ![]()