Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Včera jsem narazila na článek v MF Dnes o prepperech a docela mě to zaujalo… jsem teď spíš zvědavá? Je tu někdo takový? Musim přiznat, že doma nemám vůbec nic… opravdu nakupujeme z týdne na týden… Když už nic, tak je to celý k zamyšlení - s mužem jsme se o tom včera bavili celý 3 hodiny a i docela prodiskutovali ze všech stran ![]()
Jsou to lidé, kteří maj vždy doma zásoby nejnutnějšího na určitou dobu - aby přežila rodinna - maj promyšlené vše, včetně toho, když nepůjde elektřina (což je docela zásadní - to nepůjdou plynové kotle, nemusí jít ani voda, tím zkolabuje kanalizace atd…)…
Je fakt, že v dnešní době plnýho zásobování né všechny rodiny nakupují ve velkém - kromě teda velkých nákupů v marketech - já taky dělám velký nákup 1× měsíčně + pak třeba jedu týdně do města, ale jinak nakupuji u nás v malym obchůdku ![]()
Prostě na to furt myslim - říkám si, že není blbost mít doma větší zásoby nejnutnějšího - ale asi nestačí mít doma mouku nebo cukr - to kupuju v akci taky po balících - ale co si budeme povídat, do výplaty se zásoby vždy zmenší na minimum a preppeři si na tyto zásoby v rámci běžného chodu nesahají ![]()
Snažila jsem se něco najít na netu, ale našla jsem spíš zahraniční weby ![]()
A co si představuješ pod pojmem „mít doma to nejnutnější“? Já mám pořád ve špajzu mouku, cukr, těstoviny, olej, sušenky. Ale ne s tím, že bych čekala na nějakou katastrofu, prostě věci, které vydrží. To, co musí být v lednici do zásoby nekupuju…
Aha, tak k těmto lidem se neřadím (už z důvodů nedostatku úložného prostoru). Mám záchvaty zásobování, kdy nakoupím všechno možné, abych mohla uvařit, na co si vzpomenu, ale potom musím o to víc vyhodit, protože se to kazí (většinou všechno najednou). Takže přijít doba ledová, tak tu ještě před umrznutím umřem hlady a žízní ![]()
V téhle souvislosti mě pobavila moje stará ruská teta, v ruských médiích rádi řeší všemožné katastrofy a jejich dopad na Rusko. Před 2 lety, když začala soptit ta islandská sopka (s nezapamatovatelným názvem), proběhla v médiích kampaň o budoucím kolapsu světové dopravy s následkem hladomorů, protože málokterý stát je potravinově zcela soběstačný. I nastala panika, kdy lidé skupovali cukr, mouku, ovesné vločky atd… teta se tomu 3 týdny smála a pak si šla taky nakoupit, protože co kdyby náhodou, že ![]()
Před pár dny tu byla diskuze o konci světa a týkala se hlavně toho, jestli máme doma nějaké zásoby, tak zkus pohledat. Myslím, že minimálně zakladatelka bude ten, koho hledáš.
Já závidim oběma svým tchýním i mojí mamče jejich zásoby. Když se u nich řekne, dal bych si štrůdl, buchtu, chleba se salámem…kdykoli, vždycky maj suroviny na to to udělat. U nás je fakt to nejnutnější na konkrétní danou večeři plus pár dalších věcí, ze kterejch se ale nedá nic vyrobit.
Neshromažďujou to kvůli katastrofám. Ale líbí se mi to.
Já teda nevím, zásadně neschraňuju, ale základní věci na přežití třeba týdne by se doma určitě našli. Ale na toto jsou experti moji rodiče. Né, že by se bály, ale nakupují v akcích, mají speciál špajz a u nich vím, že bych přežila klidně měsíc, aniž bych musela vytáhnout paty z domu
vždycky mě to stejně překvapí, protože všechny základní suroviny u nich člověk najde ve velkém.. ![]()
Tak se priznam, ze my zasoby doma mame, dokonce i plany co by kdyby. Pro meho partnera je to dulezite, ja se ( po shlednuti nekolika velice zajimavych dokumentu a sahodlouhych rozhovorech, hltani knih atp. ) uz nicemu nebranim. Jemu to prida na klidu, ja si vzdy reknu, ze jsme jedni z mala, kteri maji jasno, v tom jak se chovat, kdyby se opravdu nahodou neco delo a jako bonus mam porad velke zasoby.:)
No sice my by jsme nejakou dobu teoreticky prezili-mame soma kamna, dalo by se na nich i uvarit, venku je stara studna, ktera by stacila jen vycistit a ve sklepe by jsme oprasili starou pradelnu, kde je stary kotel na horkou vodu na drevo. Zasoby doma mame, ne z duvodu konce sveta, ale nebavi me porad litat do obchodu-mame spajz, tak ani lednici vy jsme nepotrebovali.....jen se nemuzu ubranit dojmu, ze by nam to bylo prd platny, protoze ti, co to mit nebudou, v pudu sebezachovy nebudou mit zabrany pouzit vsech nastroju k tomu, aby nas odsud dostali-zkracene receno, nejakej magor vezme bouchacku a k cemu nam byli zasoby, ze?
@Carrinka znám hodně takových lidí.. já taková nejsem, ale mám i nabídku, že až to přijde, mám přijít k těm známým (je to teda 85km) - a já s pupkem..no nevím..
Jak se to vezme, mám tolik jídla abych uměla minimálně týden žit bez potřeby jit nakoupit. COŽ se částo hodilo, hlavně, když se nečekaně platilo a pak vycházelo 50,– na jídlo na týden. Počítá se to? Akorát teda vodu nekupuji vůbec, pijeme z kohoutku.
Takze mouky, sůl, asi 5 kilo cukru, 3 strouhanky, maso, mléko, zeleninu (mraženou + chlazenou), sirupy, čaje, smetana (vydrží dlouho), potom různý halali a tak, z toho se dá taky leccos vymyslet, konzervy taky, ale to normálně vůbec nejíme a k tomu takový ty polívky do hrnečku
podobne zásoby mám i drogerie.
Na odkaz se bohužel nekouknu, jsem na mobilu.
@Žirafátko ono jde o to - že tito lidé počítají s tím, že nepůjde elektřina.. A když celosvětově několik dní nepůjde elektřina, tak nepoteče voda, nepůjde plyn.. Třeba měsíc nebude fungovat NIC z moderních vymožeností.. Takže voda z potoka, vařit na ohni..
Takže co je mražené vydrží pár dní.. a pokud nemáš dostatek zásob dřeva, tak si ani ten oheň pořádně neuděláš, abys uvařila to, co máš doma..