Je tu nějaká prepperka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10872
9.11.12 10:56
@asha píše:
Tak lovecky proste vypustis a budes doufat, ze neco prinesou :mrgreen:

jo a někdo mi je chytne a sežere :cert: :mrgreen:

@Mia82 - jo, my taky nemáme zásoby… však víš.. finanční krize atd… ale musim to postupně zase doplňovat :pankac:

@beckie Dobrá otázka :think: Tak svoje psy nee… ale jinak??? dá se sníst spoustu věcí - strašně se mi líbil dokum. seriál o tom vojákovi, kterej se nechal vždycky vysadit někde v nějaký divočině/pustině a ukazoval, co se dá jíst, co vyrobit, aby člověk přežil, než ho někdo najde, nebo než někam dojde atd… Tím, že je mm myslivec, tak bychom asi maso nějaký sehnaly, i rybářskou výbavu máme… a jinak? dlouhodobě jsou docela dobří šneci - máme doma jednoho - je to takovej „mazlíček“, pořízenej na atop. ekzem dcery… takže asi pořídim další a nebudu se bránit množení… to je ten druh, co dorůstá do průměru cca 10cm, stačí je nechat 10 dní o vodě - vyčistí se a pak stačí uvařit - je to výbornej příjem bílkovin :roll:… a asi bych se v hladu nebránila žádnýmu masu kromě právě psů - nemám ráda kočky, takže i ty bych asi ochutnala :oops: Ale žádnou v okolí nemáme a asi by už byli sežraný od lidí, co nebudou mít zásoby jako my :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1865
9.11.12 11:02

My máme dvě kočky, takže využití nulový, jsou to rozmazlený domácí potvory. Nějaký zásoby pro ně mám, ale na té chatě bych je musela vypustit ven a to by je pak sežral někdo jiný.
Svoje zvíře bych sníst nemohla, ale kdyby byl opravdu hlad, tak abych třeba nakrmila syna, dokážu si představit, že bych cizí kočku i psa snědla.
Nezapomínejte holky na léky! Doktoři jsou sice fajn, když jsou po ruce, ale bez vybavení a hlavně léků je to na nic. Za antibiotika se bude platit tím nejcennějším, teda asi jídlem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
9.11.12 11:05

Tak skoro všichni lidi na vesnici, co znám, jsou takový preppeři. Čili mají dřevo, uhlí, kamna, zásoby brambor, obilí, slepice, kachny, králíky a podobnou havěť. Být prepperem v paneláku je skoro nemožné, ale na vesnici - myslím tím tradiční usedlíky - je takhle vybavenej každej, tedy krom městských naplavenin :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
9.11.12 11:05
@Manticora píše:
My máme dvě kočky, takže využití nulový, jsou to rozmazlený domácí potvory. Nějaký zásoby pro ně mám, ale na té chatě bych je musela vypustit ven a to by je pak sežral někdo jiný.
Svoje zvíře bych sníst nemohla, ale kdyby byl opravdu hlad, tak abych třeba nakrmila syna, dokážu si představit, že bych cizí kočku i psa snědla.
Nezapomínejte holky na léky! Doktoři jsou sice fajn, když jsou po ruce, ale bez vybavení a hlavně léků je to na nic. Za antibiotika se bude platit tím nejcennějším, teda asi jídlem :nevim:

Tak uz vidim, jak naklusu k dr., ktery zna muj odpor k ATB a snazim se ho presvecit, aby mne je predepsal do zasoby, protoze prijde konec sveta :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10872
9.11.12 11:08

Nedá se svítit, na jaře postavíme králíkárnu :palec:

A léky jsem taky napsala na seznam :potlesk: Mám zrovna doma antibiotika pro děti - dostaly je, kdyby se byla na jaře zhoršilo jejich nachlazení, abych nemusela o víkendu na pohotovost a mám doma jedny pro psa, který nakonec nedostala, protože v tý době byla březí :think: Ty by šli asi použít i pro lidi :nevim: A doplnim zásobu léků na horečky, průjmy, bolesti, desinfekci, obvazový materiál a náplasti 8o Prostě nouzovku :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
9.11.12 11:08
@Lucella píše:
Tak skoro všichni lidi na vesnici, co znám, jsou takový preppeři. Čili mají dřevo, uhlí, kamna, zásoby brambor, obilí, slepice, kachny, králíky a podobnou havěť. Být prepperem v paneláku je skoro nemožné, ale na vesnici - myslím tím tradiční usedlíky - je takhle vybavenej každej, tedy krom městských naplavenin :)

A proto to bude bezpecnejsi na samotach :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10872
9.11.12 11:10
@asha píše:
Tak uz vidim, jak naklusu k dr., ktery zna muj odpor k ATB a snazim se ho presvecit, aby mne je predepsal do zasoby, protoze prijde konec sveta :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jsem se fakt dost zasmála při tý představě :mrgreen: :pankac:

Rozhodně teda rozšířim svou knihovnu o knížky, jako měly naše babičky a maminky - jako domácí lékař, bylinkář atd!!! Protože to se může hodit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10872
9.11.12 11:12

Vlastně je to ta nej investice - protože peníze ztratí hodnotu - takže nakoupit zásoby, případně investovat do pozemků - pole a lesy - bude kde co pěstovat a kde sehnat dřevo na stavění a otop :potlesk: Zase začne fungovat směnný obchod… kurňa ale nevim, co bych nabídla já??? Musim se něco potřebnýho naučit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6256
9.11.12 11:54

Nečetla jsem celou diskusi, ale asi by jsme to mohli být my ;) Já mám zásoby, ale ne proto, že očekávám katastrofu. Mám hodně místa mám komoru 3×3 metry a velkou kuchyň kam se toho vejde :lol: :lol:. Přítel když něco vidí ve slevě, tak to berem ve velkém (mouku, těstoviny, oleje). Navíc příjde do styku se zemědělci, takže máme uložené brambory - 4 pytle, minule přivezl 25kg mrkve (část jsem nadělala balíčky do mrazáku na dušenou mrkev a další jsem uskladnila do písku) S kamarádem jsme udělali zabíjačku napul, takže v mrazaku je pul prasete, nevíc je myslivec, takže o zvěřinu není nouze. Letos skvělá uroda hub, takže vystačím i s mraženýma do přístího roku.
Musím podotknout, že kdyby nebylo místo tak bych tohle rozhodně neprovozovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
9.11.12 12:03

@girlie sage A nejaky alternativni zdroj elektricky energie mas? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
9.11.12 12:16

Car- ty děláš jako by mělo něco přijít do měsíce :lol: Něco cítíš v kostech? Já jestli mám začít děla ty zásoby už hned :think: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6256
9.11.12 12:16

@asha Opravdu jediný co by mi dělalo starosti by byl ten mrazák, ale věřím, že s tím by si chlap poradil. Jinak v obývaku máme krb (plnou stodolu dřeva), na vaření vařič na plyn a máme brutar na ohřev vody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2193
9.11.12 12:19

Takhle shromažďovat ve velkém začala moje babička asi před půl rokem. Ve sklepě má v kbelících po zednících a malířích (velké kýble původně na barvu, takže s víkem = odolné proti myším, vlhku, dobře se s nimi manipuluje)cca 60 kg cukru, potom nějaké mouky, sůl a bylinky (těch má kvanta, vyzná se v tom a snaží se tím léčit celou rodinu).
Asi 3 kýble má plné na kostičky nakrájeného usušeného chleba. Prababička prý starý suchý chleba žvýkávala a píše se o tom i v literatuře (např. Babička od B. Němcové), tak by se to určitě dalo použít.
No a pak má zásoby zavařených okurek, kompotů, šťáv, marmelád, masa, hub a dokonce i zavařeného moštu. Vyrobila si i vlastní jablečný ocet. V druhém sklepě skladuje 2 metráky brambor a jablíčka z vlastní zahrady.
A nesmím zapomenout na slivovici - ta je nejen pro domácí použití (na pití, ale i na léčbu), ale taky na „směnu“ za jiné potřebé, např. za vajíčka či maso od sousedů.
Docela mě tím vyděsila, má zásoby v podstatě pro celou rodinu a na dotaz, proč to všechno má, odpovídá, že snad to nebude potřeba, ale musí prý poslechnout svůj vnitřní hlas (mívá taková nutkání, že slyší sebe sama, jak sobě říká, že má něco udělat, nebo že se něco stane, a většinou jí to opravdu vychází). Pamatuju si, že když jsem byla dítě a šly jsme na hřiby, tak vždycky říkávala, že je dobře, že jich moc není, že jich je hodně vždycky před válkou, že jí to říkali stařenka (ona jí onikala, opravdu tam má být „i“), že hřiby rostly v roce 1914 i 1939 ve velkém. Letos jsem byla s babičkou na hřibech 3×, nacházely jsme kvanta, ale ani jednou mi tu historku nepřipomněla, každopádně mě z toho pořádně mrazilo. A když mi každý týden volala, někdy i 2× za týden, že zase byla v lese a má další 2-4 kila hub, především praváků či kozáků, tak mi běhal mráz po zádech.
Snad jsem tím nikoho nevyděsila, ale potřebovala jsem to někomu říct, aby mě to tak netížilo. Každopádně tohle téma jsem radši neměla číst:D teď o tom budu muset přemýšlet ještě víc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5468
9.11.12 12:34

@Květušík
Tu pověru s houbami znám, ale musím přiznat, že zrovna letos jsme toho po lesích nachodili habaděj a bída… tak to budou asi jen nějaké lokální nepokoje :nevim:
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6256
9.11.12 12:41

@bumbinka fakt? My letos nosili domů plný koše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...