Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Mohu se jeste zeptat jake jste mela dalsi priznaky? Mam jeste bolesti pri sexu a nekde jsem cetla, ze je to take priznak endometriozy
Jen ja nevim jestli k tomu gynekologovi jit nebo jestli zbytecne plasim
Já přímo nezvaracím, ale je mi blbě od žaludku. Vždy před tím a při tom už je to lepší.
@Tery21 měla jsem velké bolesti 1. den ms a bolelo mě břicho i při močení, opět jen 1. den. A zvýšený marker CA125. Jinak nic. A byla to endometrioza nejvyššího stupně ![]()
@Lydia Délectorskaya píše: Více
Tak když to říkal pan doktor, tak to asi tak je. Nadbytek estrogenu vzniká, životním stylem a prostředím, užíváním HA, ve vyšším věku od 35 let pak přirozeně klesajícími hladinami a anovulačními cykly.
Vysoký estrogen může způsobovat zvyšování tlaku, houstnutí krve a náchylnost ke sraženinám, prokazatelně způsobuje myomy a cysty (kromě polycystických ovárií, to způsobuje testosteron) způsobuje pokud jsou vyloučeny jiné příčiny silnou a bolestivou MS, PMS, endometriozu. No a endometrioza, myomy, silná MS jsou důvody k hysterektomii. Kromě PMS, doprovázeného psychickými problémy může nedostatek progesteronu, tady nadbytek estrogenu způsobovat migrény, pokud se objevují ve stejné fázi cyklu, může způsobovat deprese.