Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Že by spadla pod někým patrová postel jsem neslyšela. To spíš spadnou na děti skříně, když blbnou a věší se na dveře. Za mě, pokud se vejde, vem rovnou 200, děti rostou velmi rychle a takto jim vydrží do dospělosti. My máme nyní je vyvýšené postele a byla doba, kdy jsem tam spala s dětmi i já a v pohodě.
Já jsem se dočetla o nehodě, kdy dítě propadlo mezi matrací a zábranou, zustalo viset za hlavu a oběsilo se. tehdy jsme si zrovna pořizovali patrovku, takže jsem u ní a všech dalších patrovek vždy hlídala, aby mezi matrací a zábranou nebyla škvíra, kterou by prolezl zadek a když jsme třeba spali v nějakém ubytování s palandou a ta mezera se mi nezdála, tak jsem ji něčím zatarasila. obvykle to dobře šlo knížkama (nasvislo, držely ve škvíře mezi matrací a bočnicí). A děti jsem upozornila, ať tím nic neprostrkávají. No jsem magor, no.
Jo a propadlo se nám dítě na patrovce, byl tam rošt s chybějícími prkýnky a provalilo se to i s matrací - byla slabá. Nikomu se nic nestalo, všichni z toho měli srandu. nestalo se to při spaní, ale při blbnutí, při spaní se váha rozloží.
Já palandu nikdy neměla i když jsem po ní opravdu hodně toužila. A užívala jsem si spaní nahoře tak pouze na táborech a školách v přírodě. Ale spousta dětí v mém okolí na palandě vyrostlo. A nikdy jsem neslyšela, že by pod někým spadla. Nebo se na ní někdo vážně zranil. Nějaké ty modřiny, škrábance, nebo třeba vyvrknutý kotník nepočítám. Ale to si děti dokážou přivodit i bez palandy.
Takže já bych se toho nebála. Koupila bych kvalitní, nebo ji klidně nechala vyrobit u truhláře pokud vám to rozpočet dovolí.
Taky dneska už existuje mnohem více bezpečnostních prvků. Což se za nás tolik neřešilo.
Ještě mě napadá jak jsou prkna na horní posteli, měli jste to něčím ještě zespodu zakryté? Aby časem neopadávaly třísky dolů z roštu.
@Pudloslava píše: Více
To se stalo před pár lety v obci poblíž. Prý tam ten chlapeček nějakou dobu bojoval, aby se vyprostil. ![]()
@Pudloslava píše: Více
Ano, to se stalo lidem u nás, dítě si jim takto zlomilo vaz na táboře. Ale tam spali ve spacácích a ten klouzavý pytel se s holčičkou svezl. My jsme měli patrovku od útlého vělu až do dospělosti a pohoda.
@Pudloslava u nízkých postelí co jsme objednali tak jsem měla na matraci pořád třísky
A jsme zpět na první straně, musíš volit solidního výrobce. Fakt není normální, aby z roštu lezly třísky. Normální dřevo je opracované. Máme palandu od truhláře, ani se nehne, nikdo se nikam nepropadá a tříska z toho neleze jediná.
@Anonymní píše: Více
Tak to asi nebyla extra kvalita. Taky jsem dosud neviděla nikde v posteli třísky ![]()
My měli na chatě pidi palandu délka 140 a letos jsme ji poslali dál, dcera měla 130cm, ale doma bych brala rezervu tak aspoň 20cm, 180cm mi přijde naprosto v pohodě.
Nehody nikdy žádné nebyly. Doma měla dcerka od 4 let vyvýšenou postel se skluzavkou, nikdy nespadla ani na ní nic nespadlo. Palandy už nemáme, máme veliký pokoj a vadilo mi, že jsem si nahoru nemohla k dceři lehnout, sednou k posteli, kdežto k mladší dceři ano a nedělalo to dobrotu. Jen na té chatě, kvůli místu.