Je to angína? Nepoznám to

Anonymní
1.5.24 15:02

Je to angína? Nepoznám to

Prosím poraďte, jedná se o angínu nebo ne? Zaráží mě i ty červené tečky na patře :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77319
1.5.24 16:25

Angína to není, viróza nebo nosohltan

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
1.5.24 16:53

Zcela jistě bez ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
8.6.24 06:39

Pěkný den, chtěla bych se zeptat, jestli zvětšené (zduřelé mandle) vždy znamenají angínu, nebo to může být i viróza… Dcera od včerejška dopoledne 39, bolest v krku, bolest hlavy… Ibalgin trochu zabral, ale teplota šla brzy zase zpět nahoru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
8.6.24 08:19

@Lucias12
Zkuste vyfotit krk. Statisticky je většina bolestí v krku s horečkami virového původu a naprosto drtivá většina bolestí v krku bez horeček virového původu. Těch bakteriálních je skutečně minimum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
8.6.24 10:22

@Doctus Vyfotit se mi to nepovedlo, neotevře tak pořádně pusu, abych to mohla vyfotit… Nakonec jsme byly u doktorky, říkala, že i podle pohledu to vypadá na angínu, tak udělala streptest a dostaly jsme ATB…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65418
8.6.24 10:25
@Lucias12 píše: Více

to jsi jela na pohotovost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
8.6.24 10:40

@vokishka Jj, protože ji ten krk dost bolel a ty mandle měla nateklý, tak jsem si říkala, že pokud je to na ATB, tak lepší hned dneska, než až v pondělí odpoledne (doktorka má pondělí dopoledne vyhrazené na prevence)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
8.6.24 12:33

@Lucias12
Takže obtíže v řádu hodin a šup za doktorem na pohotovost. Strep-test spolehlivě neodliší masivní nález od asymptomatického nosičství (až u 40 % dětí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
9.6.24 11:27

@Doctus

Můžu se zeptat co to znamená? Postup maminky byl špatný že jela na pohotovost?
Zajímalo by mě právě jak se máme řídit opravdu při těch dětskych nemoci kdy,,nevím,, co dělat.
Přece nejsme doktor a selský rozum myslím u těch dětí je taky někdy mimo jak se člověk bojí. Samozřejmě zase jezdit se vším také nejde. Chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
9.6.24 12:33

@allyna
No obtíže v trvání několika hodin skutečně nejsou důvodem k návštěvě pohotovosti, a to dokonce ani u kojence. Navíc klinický obraz u angíny nemusí být první 2 až 3 dny plně vyjádřen. Strep-test může být pozitivní i u asymptomatického nosičství streptokoka, které je přítomno až u 40 % dětí. Pohotovost je dle definice určena pro případy, kdy stav nevydrží do běžné ordinační doby PL, není to prodloužená ordinační doba PL.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
9.6.24 13:02
@Doctus píše: Více

Moc děkuji za odpověď, určitě je to pro mě moc dobré takovéto rady, protože syn bývá často nemocný a přesně jak píšete nechci hned k doktorce - někde jsem četla že i CRP není na začátku když odebere moc směrodatné.

Zeptám se vás prosím, syn měl teď 5 dní teploty do 39. Byl moc spavy, opravdu hodně spal, tekutiny jsme nabízela pořád, snažila jsem se, udržel se v sobě. Ale bylo mu moc nevolno od žaludku, myslela jsme si že to bude nějaká viróza žaludeční. Od pátku má velký kašel. Je astmatik a opravdu vždy má bronchitidu. Bere soprobec, ten mu dává 1-0-1. Přemýšlím zda jít na poslech zítra k doktorce nebo až ve středu. Poradil by jste mi prosím?
Mažu tymianem, inhalujeme 3 x denně, sinupret, lichořeřišnici, Drag imun od energy dávám.

Moc děkuji a omlouvám se že jste vás takto využila na radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
9.6.24 13:15

Napsala jsem to blbe, ještě že od pátku už nemá teploty, nema nevolnosti. Jen ten kašel a nevím zda jít zítra k doktorce např na recept erdomed hned nebo počkat do středy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9752
9.6.24 13:24

@allyna
CRP během prvních 2 dnů bývá falešně nízké, u angíny jej nelze použít pro spolehlivé rozlišení virové a bakteriální infekce, u takové mononukleózy může být klidně 100 mg/l, u masivního záchytu streptokoka třeba jen 10 mg/l.

Pokud horečky odezněly, je to dobrá zpráva, prakticky to vylučuje potřebu nasazení ATB. Soprobec bych navýšil na 2-0-2 zhruba na 7 až 10 dnů, pak přešel na 1-0-1 (trvalá udržovací dávka? nebo jen při infektu? jakou sílu Soprobecu máte?), pokud máte Ventolin / Ecosal, tak na 3 až 5 dnů bych přidal (např. 2 vstřiky po 4 hodinách 2 dny, po 6 hodinách 2 dny a poslední den po 8 hodinách a vysadit).

Zatím bych neviděl náštěvu lékaře jako nezbytně nutnou, Sinupret bych dal jen jednou, nějaké druhogenerační antihistaminikum (Zyrtec, Zodac, Aerius, Cezera, Xados apod.) k imunomodulaci při infektu máte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
9.6.24 13:44

Děkuji moc za zprávu. Soprobec tedy navýšim a nasadim i ventolin v dávkách jak píšete.
Soprobec máme i na udržovací 1-0-1 a je 50 mikrogramů. Dále máme Xyzal ten máme 2,5 ml 1-0-1.
Velké děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+