Je to moje dítě!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6743
2.1.23 15:57
@stinga píše:
no vidíš - to nás nikoho nenapadlo :nevim:

A dá se vůbec jít hned po porodu do práce? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21960
2.1.23 16:11
@Tala20 píše:
Budeš strašně ráda, když Ti matka pomůže s péčí o dítě. Budeš to potřebovat, a budeš jí za tuhle pomoc vděčná.To ostatní jsou nevýznamné drobnosti. Zabýváš se jimi, protože nemáš co dělat.

A proč myslíš, že se dva dospělí lidé nezvladnou postarat o jedno mimino a budou nutně potřebovat pomoc a ještě za ní být neskonale vděční.
Nikoho takového tedy neznám, kolem mě mají děti ti, kteří jsou schopni se o ně postarat a k příbuzným chodí s dětma pro jejich potěšení a ne ať se jim o děti starají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.23 16:33
@mado píše:
A proč myslíš, že se dva dospělí lidé nezvladnou postarat o jedno mimino a budou nutně potřebovat pomoc a ještě za ní být neskonale vděční.
Nikoho takového tedy neznám, kolem mě mají děti ti, kteří jsou schopni se o ně postarat a k příbuzným chodí s dětma pro jejich potěšení a ne ať se jim o děti starají.

Přesně tak. Nevím kam kdo na tyhle kategoricke soudy chodi bez znalosti těch konkrétních lidi a situace. Já měla dítě až v 35, takže dávno dospělá ženská, žádné těle co ještě nezvládá domácnost. Dítě v pořádku, žádné zvláštní potřeby, aby to bylo horší než normálně, a manžel, který dělal také co mohl, protože si dítě přál a je to schopný praktický chlap který v domácnosti zastane všechno i sám. A nebyla jsem vděčná za pomoc mámy která vypadala tak, že za námi neustále běhala a komentovala co všechno děláme špatně a u toho potřebovala se vším asistenci, takže to bylo horší než kdyby si ti člověk udělal sám rovnou. Nemohla pochopit, že nic nepotrebuju, že ji chci vidět jen tak, ne s ní řešit proč který hadr používáme na co a jestli je to tak správně.

• Citovat
  • Upravit
12884
2.1.23 16:41
@Aglája75 píše:
Dle me je to jinak, s cizim clovekem, co je tchyne, kterou pred anrozenin prvbiho ditete znate par let mate vztah mnohem mene osobni a blizky, takze v pripade, ze jedna bez schopnosti tespektivat vase hranice tak to utnete… v pripade cloveka nejblizsiho, s kterym mate vztah 20-30 let je vse mnohem komplikovanejsi… to co popisujete je v pripade, ze matka je clovek, ltery respektuje dote jako dospeleho samostatneho cloveka a jeho hranice a pravo na vlastni zivot a jde s ni mluvit. K tchyni nemate zadny pocit povinnosti, nekojila vas netravila s vami nemoci, bolesti radosti… takze neresite nejake ublizeni ji… jen z bezneho moralniho hlediska, ale ne podvedome, citove…
My máme tu, co nás absolutně nerespektuje, ale zároveň je to tzv „hodná ženská“ (i když na mě teda moc ne, aspoň ne od té doby, co už nefunguju jako kasička na splněná přání a pokyny). Za mě z hlediska snachy nejhorší kombo. S vlastní matkou fakt můžeš nastavit nějaký timeout, ukončit návštěvu při překročení hranic, atd. S tchýní nemůžeš nic, protože je to manželova matka a ne tvoje.
Ale chápu co říkáš.
@Capelucia píše:
Ale tohle se opravdu nedá zobecnit. Třeba já mám super tchyni, která se hlavně stará, ať si odpočinu, najím se a dospím se. O vnoučata se samozřejmě taky ráda postará, ale když mě jednou vzala do rodiny, tak se vším všudy. A hranice se s ní nastavují mnohem snadněji než s mými rodiči - ti mají pořád pocit, že jsou mými rodiči, tudíž mi mohou do všeho kafrat.

Tak to upřímně závidím :kytka:

Nicméně s tvými rodiči je přece tvoje výsostné právo, když překročí nějakou mez, říct ne, nebo jezdit méně často na návštěvu, atd. Nějaké „dlužím jim, protože mě přebalovali“ osobně neuznávám (přišlo by mi absurdní, aby ji dcera cokoliv dlužila za péči o ní jako dítě).

U tchánů o tomhle ale rozhoduje jejich dítě a ty jsi prostě tak nějak ve vleku… nevím, mně ta bezmoc osobně v tomto přijde horší, ale určitě jde o to, jakou má kdo zkušenost :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
2.1.23 16:44
@SlečnaDahlia píše:
Jak tohleto proboha víš? Já nikdy, ani u prvorozeného syna, ani u druhorozených dvojčat, nijak „strašně ráda“ za vtíravou pozornost své mámy nerespektující moje hranice a potřeby ráda nebyla. A nepotřebovala jsem ji a nejsem vděčná, doteď mě se. e, že jí nestačilo říct „ne“, potřebovala jsem a vystačila jsem si s péčí druhého rodiče svých dětí. A fakt nejsem jediná. Tyhlety výkřiky na styl „jsi úplný ho.no, matko, jen vrhni babičce vnoučátko a po zbytek života vděčně drž zobák“, jsou strašný toxický zlo.

Bingo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
2.1.23 17:03
@Liberalissima píše:
Tak to upřímně závidím :kytka:

Nicméně s tvými rodiči je přece tvoje výsostné právo, když překročí nějakou mez, říct ne, nebo jezdit méně často na návštěvu, atd.

U tchánů o tomhle ale rozhoduje jejich dítě a ty jsi prostě tak nějak ve vleku… nevím, mně ta bezmoc osobně v tomto přijde horší, ale určitě jde o to, jakou má kdo zkušenost :nevim:

Ale tohle je tvé výsostní právo i u tchánů :nevim:.

Jo, má tchyně je zlatá, ale taky proto, že s ní nebydlíme :P. Chvíli jsme bydleli a hranice byli boj. Jednou jsem musela až sáhnout k extrémním praktikám. :mrgreen: I když to z její strany tehdy nebylo schválností, nemohla si prostě pomoct. Každopádně si moc cením, že mě má autenticky ráda. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
3724
2.1.23 17:03

@Liberalissima Podle mnoha diskuzí mám pocit, že máme dost podobné názory a postoje, a teď si myslím, že máme snad stejnou tchýni :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
2.1.23 17:12

Nevím, nevím, ale přijde mi, že to silně přeháníš. Už jen ten výkřik alias název diskuze.
Je to Tvoje máma, máte se rády, nějak se domluvíte. S Tebou to solidně cloumá, s ní asi též (těší se na první vnouče). Teď bych se proto neuchylovala k nějakým hovorům H. Dítě ještě není na světě, kdo ví, jak to pak bude. Mámu máš mladou s poměrně malými dětmi, tuším, že to tak horké nebude. Jediné, o co bych ji asi požádala už teď, jsou ty fotky. Hlavně v klidu, bez afektu. Nikdo Ti dítě vážně z dělohy nevyřezává, i když se Ti to tak zřejmě zdá..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
2.1.23 17:17

@Capelucia Pokud je problem s rodici, mel by ho vzdy primarne resit jejich potomek, nikoli snacha/zet. To je vseobecne zname doporuceni vztahovych psychologu… Proto je korekce vztahu s tchyni vetsinou slozitejsi nez s vlastnimi rodici, kde to clovek muze udelat naprimo, dokaze mnohem lepe odhadnout, co si muze dovolit, aniz by to vztah poskodilo, a diky celozivotni zkusenosti take zvolit taktiku, ktera ma nejvyssi sanci na uspech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.1.23 17:18
@Liberalissima píše:
Tak to upřímně závidím :kytka:

Nicméně s tvými rodiči je přece tvoje výsostné právo, když překročí nějakou mez, říct ne, nebo jezdit méně často na návštěvu, atd. Nějaké „dlužím jim, protože mě přebalovali“ osobně neuznávám (přišlo by mi absurdní, aby ji dcera cokoliv dlužila za péči o ní jako dítě).

U tchánů o tomhle ale rozhoduje jejich dítě a ty jsi prostě tak nějak ve vleku… nevím, mně ta bezmoc osobně v tomto přijde horší, ale určitě jde o to, jakou má kdo zkušenost :nevim:

Pravo na to utnout a vymezit si hranice mas vuci vsem, ze je nekdo neci matka a ne moje je nejaky duvod? Zvlastni postoj, takze protoze je to babicka mych deti ze strany otce detí, mimochodem stejne jako moje matka, tak si od ni musim nechat s. r… na hlavu? Co je to za logiku?

Příspěvek upraven 02.01.23 v 17:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.1.23 17:19

Bohuzel nektere matky vnimaji sve dcery stale jako deti, ktere musi poslouchat, a s temi se ta hranice opravdu vymezit musi a to velmi nekompromisne.
Bohuzel.
Kdo nezazil, nemuze pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.1.23 17:21
@Magda26 píše:
@Capelucia Pokud je problem s rodici, mel by ho vzdy primarne resit jejich potomek, nikoli snacha/zet. To je vseobecne zname doporuceni vztahovych psychologu… Proto je korekce vztahu s tchyni vetsinou slozitejsi nez s vlastnimi rodici, kde to clovek muze udelat naprimo, dokaze mnohem lepe odhadnout, co si muze dovolit, aniz by to vztah poskodilo, a diky celozivotni zkusenosti take zvolit taktiku, ktera ma nejvyssi sanci na uspech.

Ale prdlajs, pokud mam problem s nekym resim si ho sama, schovavani se za partnera je jen dalsi problem… navic chlap malokdy chape, proc reci mamknky manzelkou st ou nebo urazeji… casto u toho ani manzel nemusi byt…Ano mohu mu o tom rict, ale to co zasadne hrozi je informacni sum a nepochopeni a zpravovani tchyni… Slusne, konstruktuvni vymezeni hranic je to zasadni pro dobre vztahy…nikdo neříká, že s ní má hádat, nadávat, urážet atd…normálně slušně říct to ano to ne, to už je moc, děkujeme za zájem dáme vědět, nezlobte se, ale to si nemyslím atd…

Příspěvek upraven 02.01.23 v 17:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
2.1.23 17:22
@Liberalissima píše:U tchánů o tomhle ale rozhoduje jejich dítě a ty jsi prostě tak nějak ve vleku… nevím, mně ta bezmoc osobně v tomto přijde horší, ale určitě jde o to, jakou má kdo zkušenost :nevim:

Mam moc hodnou tchyni, presto si obcas ty hranice musim branit, a delam to na plnou hubu sama, zadneho mluvciho v podobe manzela nepotrebuju.
Neprijde mi na tom nic spatneho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
2.1.23 17:27

@Magda26 áno i ne. Když mám problém, můžu ho řešit s kýmkoliv. Jasně, že takové věci primárně řeší dítě, tudíž chlap, ale to mi vůbec zároveň nebere právo si držet hranice za sebe. Nestanu se nesvéprávná jenom proto, že osoba, se kterou něco potřebuji vyřešit, je matkou mého muže.

A se kterou stranou to jde snáz - nejspíš záleží víc od povahy člověka a je jedno jestli to je matka nebo tchyně. Když má někdy některá babička pocit, že může pořád něco vynucovat a nedá pokoj, tak je jedno s čí strany je. S takovou osobou bude mít problém udržet hranice kdokoliv.

• Citovat
  • Upravit
12884
2.1.23 17:29
@Mutlice píše:
@Liberalissima Podle mnoha diskuzí mám pocit, že máme dost podobné názory a postoje, a teď si myslím, že máme snad stejnou tchýni :mrgreen:

Kéž by, to by manžel nebyl jedináček a nebylo by to všecko jenom na nás dvou :D
Moje tchýně je zatím největší argument pro to, zkoušet dítěti vyrobit sourozence :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí