Je to moje dítě!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12884
2.1.23 13:27
@Aglája75 píše:
Naopak u tchyne je mnohem jednodusi nastavit hranice nez u vlastni rodiny:(.

Tak to právě vůbec..ty svoje člověk zná, navíc má výsostné právo třeba utnout na nějaký čas kontakt, když to jinak fakt nejde. S tchýní nic z toho neplatí, navíc tchýně vidí snachu fakt jen jako batoh na vnouče a prostředek obsluhy, kdežto vlastní mámě snad většinou na vlastní dceři aspoň TROCHU záleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
2.1.23 13:36
@Liberalissima píše:
Tak to právě vůbec..ty svoje člověk zná, navíc má výsostné právo třeba utnout na nějaký čas kontakt, když to jinak fakt nejde. S tchýní nic z toho neplatí, navíc tchýně vidí snachu fakt jen jako batoh na vnouče a prostředek obsluhy, kdežto vlastní mámě snad většinou na vlastní dceři aspoň TROCHU záleží.

Ale tohle se opravdu nedá zobecnit. Třeba já mám super tchyni, která se hlavně stará, ať si odpočinu, najím se a dospím se. O vnoučata se samozřejmě taky ráda postará, ale když mě jednou vzala do rodiny, tak se vším všudy. A hranice se s ní nastavují mnohem snadněji než s mými rodiči - ti mají pořád pocit, že jsou mými rodiči, tudíž mi mohou do všeho kafrat.

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
2.1.23 13:38

Zakladatelko, nezávidím. Tohle podle mě řešení nemá - ne 2 baráky od mámy a tak, aby ses cítila svéprávna a zároveň ji neurazila. Bohužel nevěřím, že by se dalo domluvit bez konfliktu.

• Citovat
  • Upravit
3499
2.1.23 13:40
@Capelucia píše:
Ale tohle se opravdu nedá zobecnit. Třeba já mám super tchyni, která se hlavně stará, ať si odpočinu, najím se a dospím se. O vnoučata se samozřejmě taky ráda postará, ale když mě jednou vzala do rodiny, tak se vším všudy. A hranice se s ní nastavují mnohem snadněji než s mými rodiči - ti mají pořád pocit, že jsou mými rodiči, tudíž mi mohou do všeho kafrat.

Ale tady se bavime o situaci, ze ty hranice realne JE potreba nastavit, tj. tchyne se na rozdil od te tve nechova idealne… Ja to mela mmch stejne - tchanovci v pohode, ale nasi problem. Ale jde o to, ze jsem rada, ze ten problem byl spis na strane me rodiny nez na strane manzela - kdyz uz tedy nejaky problem musel byt..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.1.23 13:43
@Liberalissima píše:

Dle me je to jinak, s cizim clovekem, co je tchyne, kterou pred anrozenin prvbiho ditete znate par let mate vztah mnohem mene osobni a blizky, takze v pripade, ze jedna bez schopnosti tespektivat vase hranice tak to utnete… v pripade cloveka nejblizsiho, s kterym mate vztah 20-30 let je vse mnohem komplikovanejsi… to co popisujete je v pripade, ze matka je clovek, ltery respektuje dote jako dospeleho samostatneho cloveka a jeho hranice a pravo na vlastni zivot a jde s ni mluvit. K tchyni nemate zadny pocit povinnosti, nekojila vas netravila s vami nemoci, bolesti radosti… takze neresite nejake ublizeni ji… jen z bezneho moralniho hlediska, ale ne podvedome, citove…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.1.23 13:44
@Capelucia píše:

Presne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6755
2.1.23 14:34
@Anonymní píše:
@Takco kde by byl? S mamkou přece :) Tata nás opustil, jak se bracha narodil, neplatil alimenty, nestaral se. Mamka musela hned od jeho narození začít chodit do práce aby nás uzivila a já jsem se jako 14lety,,musela,,začít starat o novorozence až někdy do jeho 5 let, pak si mamka našla přítele (ted už manžela) a mají spolu ještě jedno dítě (aktuálně ji je 5 let). Takze to není tím, ze by si mamka v životě děti,,neuzila,, spis si myslím, ze si uvědomuje, ze zanedbaná péči o své děti (hlavně teda o brachu) a ted to chce nějak,,napravit,, nebo nevim

Ty si nechodila do školy? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
2.1.23 14:35

@Aglája75 No tak tchyne mi sice muze byt jedno, ale je to bohuzel matka meho manzela, a tomu uz to jaksi jedno nebude nejspis. Takze naprosto nejhorsi situace je, pokud je s tchyni problem, ktery ale vnima jen snacha, ale vlastni syn nikoli. To se pak resi opravdu tezko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
2.1.23 14:37
@Aglája75 píše:
Dle me je to jinak, s cizim clovekem, co je tchyne, kterou pred anrozenin prvbiho ditete znate par let mate vztah mnohem mene osobni a blizky, takze v pripade, ze jedna bez schopnosti tespektivat vase hranice tak to utnete… v pripade cloveka nejblizsiho, s kterym mate vztah 20-30 let je vse mnohem komplikovanejsi… to co popisujete je v pripade, ze matka je clovek, ltery respektuje dote jako dospeleho samostatneho cloveka a jeho hranice a pravo na vlastni zivot a jde s ni mluvit. K tchyni nemate zadny pocit povinnosti, nekojila vas netravila s vami nemoci, bolesti radosti… takze neresite nejake ublizeni ji… jen z bezneho moralniho hlediska, ale ne podvedome, citove…

No ale zaroven je to matka tvyho manzela a babicka tvych deti, chte nechte tedy rodina, i kdyz nepokrevni. Neni to tak jednoduchy, nezijes sama ve vzduchoprazdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.1.23 14:37
@Magda26 píše:
@Aglája75 No tak tchyne mi sice muze byt jedno, ale je to bohuzel matka meho manzela, a tomu uz to jaksi jedno nebude nejspis. Takze naprosto nejhorsi situace je, pokud je s tchyni problem, ktery ale vnima jen snacha, ale vlastni syn nikoli. To se pak resi opravdu tezko…

Ale to jsme nekde zcela jinde, ze :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
2.1.23 14:39
@veria píše:
No ale zaroven je to matka tvyho manzela a babicka tvych deti, chte nechte tedy rodina, i kdyz nepokrevni. Neni to tak jednoduchy, nezijes sama ve vzduchoprazdnu.

Ja jsem nepsala, ze je to jednoduchy, ale lehci nez s matkou:). A jina me hranice vuci jinym lidem nemaji nic spolecneho s manzelem a detmi atd…naopak pokud nejsou nastaveny vcas a dobre… to zpusobuje problem stejny nebo spise mnohem vetsi, bohizel znam osobne diky vychove k bezbrehe „slusnosti“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
2.1.23 15:05
@Tala20 píše:
Budeš strašně ráda, když Ti matka pomůže s péčí o dítě. Budeš to potřebovat, a budeš jí za tuhle pomoc vděčná.To ostatní jsou nevýznamné drobnosti. Zabýváš se jimi, protože nemáš co dělat.

Jak tohleto proboha víš? Já nikdy, ani u prvorozeného syna, ani u druhorozených dvojčat, nijak „strašně ráda“ za vtíravou pozornost své mámy nerespektující moje hranice a potřeby ráda nebyla. A nepotřebovala jsem ji a nejsem vděčná, doteď mě se. e, že jí nestačilo říct „ne“, potřebovala jsem a vystačila jsem si s péčí druhého rodiče svých dětí. A fakt nejsem jediná. Tyhlety výkřiky na styl „jsi úplný ho.no, matko, jen vrhni babičce vnoučátko a po zbytek života vděčně drž zobák“, jsou strašný toxický zlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
boricmytu
2.1.23 15:22
@Anonymní píše:
Ahoj, za dva týdny mam termín porodu a cim víc se to blíží, tím víc jsem nervózní. Ani te tak z porodu jako z moji Mamky 😃 🙈

Myslím, že to moc hrotíš, jako chápu, že ti to může přijít otravné, ale taky si toho až moc zbytečně všímáš a jak už tu někdo psal, budeš za mamku ještě moc ráda a budeš se těšit, kdy už přijde, aby ses mohla v klidu vykadit a nebo si dát šlofíka.

Nastav si mantinely, ale ne jen výhodně pro sebe, ale i částečně pro ni.
A to, že dítě bude po někom z rodiny je více pravděpodobné, nebude mít geny jen po tobě a partnerovi, někde jsem četl, že se dědí až 10 generací zpět. Takže ano může mít povahu nebo rysy po tvém dědovi, prababičce atp.

Tak to ber v klidu, těší se, to buď ráda, jsou i nastávající babičky a dědečkovi, kteří se k tomu staví úplně opačně, tak v tom spíše hledej ty pozitiva, než negativa :)

• Citovat
  • Upravit
3499
2.1.23 15:23
@Aglája75 píše:
Ja jsem nepsala, ze je to jednoduchy, ale lehci nez s matkou:). A jiname hranice vuci jinym lidem nemaji nic spolecneho s manzelem a detmi atd...naopak pokud nejsou nastaveny vcas a dobre… to zpusobuje problem stejny nebo spise mnohem vetsi, bohizel znam osobne diky vychove k bezbrehe „slusnosti“

A tohle prave neni pravda, protoze nezijes v tom vzduchoprazdnu :mrgreen: Tvoje vztahy s tchyni maji velky vliv jak na tveho manzela, tak na tvoje deti. Ale pokud si toto neuvedomujes, nema asi smysl uz nic vysvetlovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76926
2.1.23 15:49
@schnulla píše:
Ty si nechodila do školy? :think:

no vidíš - to nás nikoho nenapadlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek