Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak u nás na házení hračkami pomohlo, že jsme řekli, že když si té hračky neváží a rozbila by jí házením, že jí odneseme chlapečkovi ze sousedství, který bude šťastný, že jí dostane a hračku jsme fakt schovali. Ovšem pokud hází vašimi věcmi, tak nevím.:-)
Pokud někoho bije, záleží na situaci, určitě vždy chytit za ruku a říct důrazně, ne, to se nesmí a odvést pryč. Pokud je to někde na místě, kde se mu líbí, třeba v herně, hned za patřičného vysvětlení obléknout a odejít. Ale chce to velkou důslednost.
Pokud uhodí někoho z rodiny, ihned za patřičného vysvětlení přestat hrát a odejít od něj.
Zabavit nějakou aktivnější činností, až bude trochu starší motivovat pozitivně, za každý den, kdy je hodný, nakreslit třeba sluníčko, až jich bude víc, může za odměnu něco dostat.
Psycholog by mohl pomoci v tom, že ti poradí JAK s malým jednat, aby tě začal respektovat a jak ho zabavit.
Možná byste taky měli chodit někam mezi ostatní děti?
Pro Čičinku:
znám osobně několik dětí, které jejich rodiče fyzicky netrestají a přesto ostatní děti bijí, spíš je chyba, že to jejich rodiče nijak neřeší a jen čekají, až z toho vyrostou.
Mám syna s ADHD, od malička ječel jak siréna, když konečně přestal ječet, tak se začal nepříčetně vztekat kvůli každé blbině, v roce rozmlátil postýlku a se vším mlátil..Když začal chodit, tak byl každou chvíli na zemi a samá boule, jednou si rozsekl čelo a ani si toho nevšiml, od malička mluví a třeba lechtá úplně cizí lidi, které potká a oni se na něj někdy ani nepodívají. Taky mi říkala známá, že by tu hyperaktivitu vůbec neřešila, že se to spraví, že si to moc beru..Dneska má David 4 roky a chodíme k psycholožce, už si nemyslím, že když si toho nebudeme všímat, tak se to ztratí samo…
Myslím, že právě řeším něco podobného a jsem z toho dost zoufalá, protože nevím, co s tím. Našemu je 21 měsíců a začal nás bít. Bohužel si myslím, že je to naše vina - v poslední době je totiž absolutně nezvladatelný a dostal už po ruce i na zadek
A tím jsme asi dosáhli toho, že „bije“ i on nás. Není to ale ze vzteku, je to prostě zničehonic, přijde a plácne - zkoušeli jsme snad všechno: domluvit mu, vysvětlit, ignorovat, postupně plácnout po ruce, přes zadek, zavřít někam o samotě,… ale nic
Jenže když tohle zkouší na 95letou nemohoucí prababičku, tak už fakt vypěním
Tím ale bohužel jeho neposlušnost nekončí - neustálé sahání na sporák, otáčení knoflíků u trouby i mikrovlnky, vyhazování hlíny z květináče, strkání všeho do pusy (ne proto, že by to chtěl sníst, ale protože ví, že to nesmí)… Nemáte někdo tip, co s tím?? Žádný „trest“ na něho nezabírá…
Ahojky!!!
Cica - co se týká toho bouchání, před pár měsíci jsem tady zakládala diskuzi o našem „teroristovi“. Začal plácat ostatní děti, potom i nás, pak přišlo tahání za vlasy, škrábání..Vždycky jsem ho chytla a důrazně řekla, že to nesmí dělat. Snažila jsem se ho neplácat, i když párkrát mi nervíky ruply. Přešlo ho to a je klid, držím palce, aby to i u vás bylo jen přechodné období. Z toho, co jinak píšeš, mi taky přijde, že je tvůj malej prostě živější. My máme v okolí taky jen klidnější děti a Jonáš je mezi nima trochu za poděsa, ale co už, hlavně, že je zdravej
.
Nsoci - co se týká těch knoflíků apod., to mi malej taky dělá. Asi to není úplně výchovný, ale já ho prostě nechám, stojím u něj, i mu ukážu všechny funkce a jeho to za pár okamžiků přestane bavit.
Píšu jako hotentot, řve mi tady televize
.
Mam dvouletou dceru,je proste strasna jenom rve a rve
.Kdyz se ji neco nedari staci jen aby ji neslo projet kolem kresla s kocarkem tak to rve jeste dalsi dve hodiny
.Noci jsou mimochodem taky katastrofalni,v lete musime spat ze zavrenymi okny protoze rve tak,ze se to rozleha po celem sidlisti.Navic bydlime na podnajmu a sousedi si stezuji u majitelky
.Strasne se vzteka musi byt vzdy po jejim.Ja i manzel ji podlezame jen aby nezacala zase rvat.Taky jsem uvazovala o psychologovi,ale asi mam strach,ze mi rekne ze je nejak vadna nebo neco
.Mame jeste jednu holcicku ctyrletou,ale u ni jsme toto vubec nezazivali tak jsem se prosim chtela zeptat co je to ta zkratka na zacatku?
ahojda, tak u nás je to skoro stejné akorát že je mu15 měsíců.. chvilinku neposedí, jen běhá po bytě a schazuje na zem vše na co dosáhne,je naprosto k neutahání,ale zabavit se nijak neumí, nebaví ho nic doma ani venku. Už jsem z tho akorát tak zralá do blázince ptž musím stále běhat za ním a jen sledovat aby se mu něco nestalo.. navíc asi tak 60%dne se jen vzteká a brečí a chce abych ho chovala, ovšem když ho vezmu chce hned na zem a dokola..
Ptala jsem se na to dr a řekla mi že je nespíš hyperaktivní, nedávat zatím čokoládu, vše kde je kakao a hodně energie, dělat medunkový čaj a aby byl v tlumených barvách (právě předěláme obyvák z červené)že to ty děti může taky ještě dobíjet energií.. no vše se pokouším dělat ale změna zatím žádná
…
Ahojky,
ADHD - mozková disfunkce
Jen vám všem tady chci říci NEBOJTE SE PSYCHOLOGA, je lepčí zbytečné vyšetření než podcenění situace. Mluvím z vlastní zkušenosti, dala jsem na řeči z toho vyroste a dneska mám doma téměř 7mi leté dítko z ADHD v těžké formě, škola v nedohlednu, možná za 2 roky, snad.
ahojky náš filípek taky řve kvůli všemu,vzteká se,a nemlátí sice nás ale začne plácat sebe přes obličej když se vzteká,začal do toho dělat ještě takový zvuk(říkám tomu krákání)aby dal najevo že je hodně naštvaný.neřeším to,když přehání,plácnu ho po zadečku a když se začne vztekat ještě víc tak ho dám za dveře a tam se vyvzteká,zjistí že mu to není nic platný a přijde za mnou jako vyměněný
ale je pravda že je to dost o nervy a člověk si pak už říká že se nemůže dočkat až půjde spinkat ![]()
Nsoci - tvůj synek mně připomíná kamarádovy kluky. Blonďáčci, na první pohled neviňátka - do momentu, než spustili svůj „koncert“. Taky tam bylo plácání hned po příchodu k neznámému člověku, rozkládání věcí „na prvosoučástky“ a tak. Jednou jsem je postupně ve vzteku pověsil za nohy, hlavou dolů - a jim se to líbilo! Od té doby to pak vyžadovali… ![]()
Tohle je prostě projev osobnostních rysů. Hlavně si proboha nemysli, že je to vaší špatnou výchovou. Pokud vím, tak právě rodiče těchto dětí by zasloužili metál za snahu a trpělivost… ![]()
Eraguško - jen poznámka (snad to nepopletu…) Děti s ADHD bývají sice těžko zvladatelné, ale svoje rodiče doslova milují (i když jim občas připraví peklo na zemi). Takže aspoň relativně dobrá zpráva pro tebe a tatínka…
Juro, ano je to tak, rodiče milují a ani my nejsme vyjímkou, ale někdy a to ve většině našich případů to začalo být na škodu, nemůže bez nás nikam, to není v jeho věku dobře a hlavně my už nemůžem ani na záchod bez jeho asistence. Ale když pak vykulí ty svoje kukadla a obejme okolo krku, začne pusinkovat a říkat, jak moc nás má rád a jestli i my jeho, tak v tu chvíli mi je jedno jestli má nějakou poruchu nebo ne, je prostě zlatej ![]()
taky uz mam doporuceni k psichologovi,hned co jsem si tady precetla par prispevku sla jsem k dr a vyzadala si ho.taky mi kazdy radi,ze z toho vyroste ale ja mam strach ze ne.
Zdravím, dnes a deně řeším podobný problém. Mám sice staršího syna (2 roky), ale chování má hodně podobné. Jestli můžu poradit, tak jsem narazila na nový blog, který se podobným problémům věnuje: http://blog.umenidetem.cz/…stavani.html
Třeba tam najdete něco, co by vám pomohlo.
S pozdravem Pavla
Prosim aj ja o radu.Mam syna bude mu v lednu 3r.a je to neskutocne zive a zlobive dieta.Riesim to krikom,placom a na placanim na prdel ale to vobec nepomaha.Neposluche ma vobec,nereaguje na mna a ma svoju hlavu a co kolvek mu zakazem vsetko spravi naopak.Neda mi ruku a zdrha mi a vzteka sa a hodi o zem. a atd.Uz nnaozaj neviem co s nim:-(