Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Potřebovala bych něco zkonzultovat…nechci to tu rozepisovat veřejně. prosím SZ.
Ale jo, moje kamarádka se radila v nějaké právní poradně zdarma, ale to byla poradna občansko-právních sporů. Zakladatelko, pokud se tvůj problém týká těchto sporů, zkus pohledat na netu.
@MartinaIrena jo díky…já nepotřebuji ani tak poradit, jako spíš zkonzultovat taxu
@Burj Chalifa vždyť na emiminu každej zadarmo radí pořád(i když o to někdo nestojí)…ale teď by z toho mohlo něco kápnout co? ![]()
znovu říkám, že nechci právnickou radu, jak řešit problém nebo co dělat. já doma advokáta mám. jde spíš o rodinný problém. nastavili jsme určitou taxu pro rodinného příslušníka, chtěla jsem se zeptat, jestli by to ten advokát (který tady teda není) udělal stejně.
@Adduše A co tohle, nebylo by možné se odpíchnout od tarifů zde?
http://www.akpetrlova.cz/…ni-tarif.pdf
Jinak si myslím, že pokud se držíte legislativy, tak si může manžel stanovit výši podle sebe, nehledě na jiné advokáty. Je přece svoboda podnikání…
@MartinaIrena no jde o to, že jsme dali slevu…ale i tak byly stížnosti. už je to dýl, ale pořád mi to leží v žaludku. mysleli jsem to s nimi dobře a oni nás ještě pomluvili. tak jsem se chtěla zeptat, jak by to udělali jiní…radil se s kolegy v práci a ti mu řekli, že je levnej, že by to dali za víc, ale chtěla jsem slyšet i názor někoho cizího.
ale tady si hned musí každej rýpnout, že zadarmo ani kuře nehrabe. já to snad sama vím. ale myslela jsem, že emimino je od toho, že si poradíme a ne že tady budeme rejžovat.
@Adduše Když si dal taxu podle advokátního tarifu, tak ať si každý trhne: Bud klient na taxu přistoupí, nebo ne a nevím, proč jej trápí pomluvy ohledně taxy.
Jo… kdyby to byly pomluvy ohledně kvality poskytovaných služeb…
Ale mám radu: Pokud vidí, že věc je předem vyhraná, tak ať dá mandantovi slevu pro případ, že se zařídí podle něj a spor přesto prohraje.
V jiných případech nevidím důvod ani ke slevě, ani k těžké hlavě z pomluv:
Pokud se klient hrne do předem prohraného nebo nejistého sporu, tak proč mu dávat slevu? A pokud si klient pokazí kauzu (a advokátovi pověst) tím, že nedá na jeho rady, tak proč mu dávat slevu?
@eumedon nešlo o žádný spor…šlo o darovací smlouvu.
a abych pravdu řekla, on si z toho hlavu nedělá…ale mě to trápí. ti lidé mě zklamali.
@Adduše píše:
@eumedon nešlo o žádný spor…šlo o darovací smlouvu.
Aha. No dobře, ale něco na tom strávil, a teď záleží na tom, jestli je to nějak typizovaný případ bez speciálních požadavků, kolik těch požadavků je a jak to komplikují. Čili jestli může vytáhnout typovou smlouvu a dát klientovi, nebo řešit nějaké speciální věci, vyjednávat, apod.
To by si měli říct předtím, než dohodnou cenu. Jestli bude mít klient nebo jeho partner speciální požadavky.
Ale je fakt, že na tohle asi rozumné vodítko nebude, to je asi problém konzultantů obecně: Jak změřit práci na tom strávenou. No, ale pod cenu přece taky moc jít nemůže, to by byl o chlebu a vodě.
Apropos, včera jsem na analogické téma (ale ve stavebnictví) četl článek od šéfa Metrostavu. Šlo o vícenáklady, úpravy projektu během realizace (s čímž pravidla dotací EU vůbec nepočítají), výběrová řízení orientovaná výhradně na cenu (jako by nejlevnější byl nejlepší,…).
Anad jsem pomohl (nebo přispěl názorem) aspoň ohledně postupu: Před stanovením ceny vyzpovídat ohledně případných komplikací a z toho plynoucích vícenákladů.
@eumedon no oni mu řekli, že nemá slevovat vůbec. že si má nastavit normální taxu. ale to bylo docela hodně peněz. a mu to bylo blbý, tak jim to dal na půlku…ale co následovalo pak bylo fakt ostuda. nechci to tady psat veřejně…proto jsem chtěl SZ.
@Adduše Jo, ještě jsem si uvědomil, že asi bude záležet na tom, jestli má jít o přípravu vlastního návrhu smlouvy (z nějakého typového + speciální požadavky), nebo vyhodnocení + analýzu návrhu smluvního partnera.
Ale nejsem advokát, jen uvažuju. Ale tohle bude opravdu obtížné, kolik si říct - a umět to sobě i klientovi obhájit.
To mi přijde jako otázka spíš pro ředitele, manažera, vyjednávače, jednatele, obchodníka…
Zastupovat sám sebe je asi to nejtěžší.
Nic. Je tedy specifikováno, o co jde, třeba se ti ozve někdo od fochu.
Ahoj, brácha je advokát a s rodinou byly vždycky problémy… všichni si mysleli, že jim „jen“ poradí, „jen“ udělá smlouvu atd. Že třeba musel několik hodin studovat, aby jim odpověděl, neviděli. Někdo prodává auta, někdo vědomosti. Nedělala bych si s tím hlavu, radila bych zdarma tam, kde pro mne oni příbuzní také bezúplatně něco dělají - není případ naší rodiny, tam si každý nechal vše zaplatit.
Příbuzní si myslí, že právníci a doktoři v rodině prostě musí radit zdarma, protože „jen“ poradí, napíšou atd.