Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@sunshinegirl
Inhalační - je mnohem bezpečnější, lze mnohem lépe a rychleji regulovat. Anestetikum se dříve vyplaví z těla, než u injekční formy, která má tendenci se ukládat a poté postupně vylučovat, ale velmi záleži na tom, jaké anestetikum použijí. Ale všeobecně je extrakce zpravidla velmi rychlý zákrok a nečekala bych u zdravého mladého zvířete komplikace, ale při otázce na bezpečnost je bezpečnější inhalační (jsem veterinářka se spec malá zvířata)
@Pety2 píše:
@sunshinegirl
Inhalační - je mnohem bezpečnější, lze mnohem lépe a rychleji regulovat. Anestetikum se dříve vyplaví z těla, než u injekční formy, která má tendenci se ukládat a poté postupně vylučovat, ale velmi záleži na tom, jaké anestetikum použijí. Ale všeobecně je extrakce zpravidla velmi rychlý zákrok a nečekala bych u zdravého mladého zvířete komplikace, ale při otázce na bezpečnost je bezpečnější inhalační (jsem veterinářka se spec malá zvířata)
@Pety2 Moc děkuji za odpověď. No budou tahat všechny čtyři špičáky
Chudáka ho to trápí, už okusuje fakt všechno, ale ne a ne vypadnout. Vypadá to takhle, ale teď už jsou zuby o dost větší, tohle je foceno 14.4.
Joojo, bohužel některá plena mají výrazné predispoice pro retenci mléčných ubů (to není nic přirozeného, to je problém přešlechtění) a nejlepší postup je opravdu ty zuby vyextrahovat ven (i když je pravda, že u špičáků jsme čekali tak do 6.-7. měsíce, jestli nevypadnou samy, ale je otázka, jestli se nesebezraňuje)…Naštěstí mléčné zuby mají narozdíl od trvalých extrémně plytké kořeny, ony v té čelisti pořádně nedrží a extrakce je banalita, to u trvalých by byla mnohem náročnější operace…Ty zuby tam nemají co dělat, pokud už má špičáky zdvojené (tedy za sebou mléčné i trvalé) a pes uz toho žádný benefit nemá, takže určitě dát pryč
Věřím, že to bude pořádku ![]()
@Pety2 No my právě budeme dávat pryč už teď, protože pejsek je s PP a máme v plánu výstavy a uchovnění, takže se musíme pokusit zachránit správný skus.
@sunshinegirl to bude ok, naše taky byla na trhání a to měla tak 1,5kg, je to rychlé ![]()
@Pety2 Ještě jsem se chtěla zeptat. Na zákrok jde zítra v 11 hodin. Prý dnes do půlnoci může jíst a pak už jen pít. Pít může opravdu i zítra dopoledne? Zdá se mi to nebezpečné, ne? Co když se při anestezii pozvrací a udusí tou vodou?
Já doporučuji dát naposled večeři, snídani už ne (12h hladovka, vodu nechat přes noc - pes nesmí být u anestezie dehydratovaný kvůli ledvinám) a ráno odebrat i vodu, aby byl vyprázdněný žaludek. Nedoporučuji pokoušet se bez celkové anestezie -pes z toho může mít extrémní trauma, zuby jsou jeden z nejbolestivějších běžných zákroků a taky se může stát, že z toho bude mít takové trauma, že už mu na tlamu nikdo nešáhne - to už byste ho nemuseli uchovnit vůbec. Nad tím bych nešpekulovala, celkovka je nejlepší
Nebude si nic pamatoat, už z hlediska jeho welfare…
@Pety2 No paní chovatelka v telefonu stále tlačí, že prý si máme zuby vytrhnout sami apod. Jenže pes nechce, prostě se brání. Dřív mi hezky ukazoval zuby, teď si fakt na tlamu nenechá sáhnout a to má za měsíc a něco první výstavu.
Příspěvek upraven 30.05.16 v 08:58
@sunshinegirl
Tam už jsou zpravidla ty kořeny resorbované (v době, kdy má ten mléčný zub vypadnout), ale tahat to doma je kravina, pokud tam ten kořen bude, tak si zaděláte na průser, kdy se to bude z té čelisti složitě vyvrtávat a navíc na agresivního psa…
@sunshinegirl byla no, neumim si to představit jinak, navíc jeden špičák měla strašně hluboko, když jsme viděla tu délku
, ten by nevypadl sám nikdy. Přišla jsem si pro ní kolem poledne, celý dne pospávala a byla pěkně uražená
, druhý den ráno už bylo vše ok
naposled měla večeři a pak už nic a nezvracela vůbec
Sama bych nic teda nedělala, nějaké jí vypadly pár dní před zákrokem ale stejně ne všechny takže stejně musela no
ale zvládla to bez problému, ten den doktor at jí dáme měkčí stravu.
@Pety2 mohu se také prosím přidat s dotazem? Máme kocoura, 7 let, trpí na močové kameny, cca tři roky je na dietě RC S/0 high dilution a vše bez problémů, poslední měsíce má ale opět problém, velkou koncetraci krystalů a písku v moči, leukocyty, PH 7. Jiné žrádlo nedostává, další zvířata nemáme, sousedy jsme obešli, neměl by tam jíst nic jiného. Přes den je venku, uloví si myš, ale v době, kdy se to zhoršilo, byla zima a nelovil téměř nic. Nasazena uro pasta na 14dní, tj. za 14 dní kontrola, bylo to špatné, za dalších 14dní v pořádku a teď po třech týdnech zase špatné ![]()
Vůbec nevím, co s tím a veterináři se taky tváří celkem bezradně.. Nemáte prosím nějaký nápad, čím by to mohlo být, co to může způsobovat?
@nela2
no, všeobecně FeLUTD (tedy Feline low urinary tract disease) je nesmírně časté a komplexní onemocnění převážně starších kastrovaných kocourů, které může být velmi frustrující jak pro kočku, tak pro majitele a jeho veterináře a jeho ne/úspěch záleží na noha faktorech! A z tohoto důvodu ne, že bych nechtěla poradit, ale vyjadřovat se k pacientovi, kterého jsem nikdy neviděla a nevyšetřila by bylo ode mě krajně neprofesionální, zvlášť když se internou zabývám a už mi dost takových pacientů rukama prošlo. Všeobecný trend ve výszkumu je ten, že se zpravidla jedná o onemocnění sterilní (tedy u něj nepomohou antibiotika) a jeden z největších faktorů pro neustále se vracející periody je stres - často pomůže změna domácího prostředí ve kterém se kočka pohybuje - například vytvoření „úkrytů“ například z přepravek na vyvýšených místech, což kočky zbožňují a cítí se tam bezpečně apod. No, a když nic nepomáhá a kocour se ucpává dál je na místě zvážit chirurgické řešení - tedy chirurgicky zkrátit močovou trubici, čímž se odstraní její nejužší místo, kde se kocour nejčastěji ucpává…Dieta je bezpodmínečně nutná, ale na tom vše je třeba se domluvit se svým ošetřujícím lékařem, který kočičku zná a měl by nemjlépe poradit správnou cestu ![]()
@Pety2 to chápu, děkuji, alespoň vím, jaká cesta nás možná čeká, protože jak píšete, je to velice frustrující a pocit, že už nevím, co udělat je šílený. Domluvili jsme si sono břicha a jdu zkusit vytvořit něco z krabice, i když většinou o to moc nestál, ale třeba..
Ahoj. Je tu nějaká veterinářka? Prosím opravdovou, ne nějakou, co si na to jen hraje, ale vystudovanou veterinářku s praxí. Tady jde o zdraví, takže na pohádky nehraju. Zítra jdeme s pětiměsíčním pejskem (11 kg) na operaci se zuby. Rostou druhé a první drží jak helvik, takže se musí vyndat, aby mu nezničily skus. Byla nám nabídnuta možnost inhalační anestezie, nebo injekční, která jde poté zrušit. Hodně se narkózy u tak malého štěnda bojíme a tak chceme co největší jistotu, že se probere a vše bude v pořádku. Co byste doporučily?