Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky prosím o radu. Mám 2 měsíční dceru a dneska ji dělali testy na rotaviry. Má je pozitivní. Mám sní jet do nemocnice nebo počkat do zítra na pediatričku. Dneska se jí už nemůžu dovolat. Jsem prvorodička a nevím jak mám postupovat?? POraďte jet nebo nejet???
Nebyla na očkování proti rotavirům? Proč vám dělali ty testy?
A kde jí ty testy dělali? Řekli ti jak máš postupovat? Má nějaké problémy?
Záleží, jak moc malá zvrací a průjmuje. Pokud moc ne a daří se ti ji zavodňovat, tak bych nejela.
Pokud zvrací hodně a nechce pít, jela bych, malé děti se dehytratují snadno a tohle vedro tomu taky nepřidá.
Nebo tam zavolej a zeptej se. Ale na rotaviry se nic nedává, jen upravuje dieta, dávají se léky kalsicky proti průjmu (smecta) a hlídá se hydratace - vím to od mamky, děla na infekčním v nemocnici. Ale říkám - pokud máš podezření na dehytrataci, jeďte hned.
Měla před týdnem průjem (úplně prokaděné pleny až na oblečení). malá se od propuštění z porodky léčí na e-colu,takže jsem nevěděla a navrhla jsem to ja jako jednu z variant. no a potvrdilo se to.
Aha, takže akutní průjem nemá? Tak bych nejela a konzultovala to zítra s Dr.
A jak ta dieta vypadá? Malá je kojená + dokrmovaná UM. Dávám jí pít ještě vodu a čaj. A tu smektu můžu dát 2 měsíčnímu miminu??? Dávám ji probiotika. Tak nevím.
my jeli do nem. protože byli kluci silně dehydratovaný, měli vysoké horečky a nešlo to srazit…pak si nás nechali na infekčním, ale byli starší…zavolej si na pohotovost, určitě ti poradí co takto malému dítku můžeš dát.