Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky a díky za tuhle diskuzi!!!
Já bych totiž moc chtěla druhý mimi kvůli malýmu, aby tady na všechno nebyl jednou sám. Mám o 8 let starší ségru a moje neteře jsou dnes už dospělé a navíc bydlí daleko a manžel je jedináček, takže malej v rodině nemá vůbec žádné vrstevníky. Manžel, ale zatím druhé nechce. Bojí se, že bysme se museli uskromnit (no to asi jo) a že bysme malýmu nezajistili komfort jaký si on představuje(myslím, že sourozenec je důležitější než dovolený, hadříky, hračky…) a že někdy jsou sourozenci spíš trápení(je fakt, že někdy se ty vztahy holt nevyvedou) a pak mi taky řekl, že už je starej a chce se dožít vnoučat
(je mu 34). No prostě argumenty nic moc, ale, když nebude chtít, co s ním, že jo? Zatím si to tedy sám v sobě ještě neuzavřel a stejně bysme chtěli ještě tak rok dva počkat, ale kdyby to náhodou nevyšlo, moc děkuji za názory Lizbeth, Ivusha a Mikitaa
.
Já mám ségru,neměli jsme se rády v dětství,teď jsme nejlepší kamarádky,jsme od sebe jen o rok,tak si říkám,že si nás naši ani neužili,a my jsme se musely o ně dělit,ale jsem ráda,že ji mám
Ale naše malá bude dlouho jedináček,tak deset let,teď si říkám,že spíš možná ještě dýl…
Pamatuju si,že mojí spolužačce se narodila ségra když nám bylo 10 let a my jí všechny záviděli,že má živou panenku,že pro ni chodí maminka do školy s kočárkem,tak doufám,že moje dcera to bude brát stejně
Je mi 20,studuju,mám prostě spoustu času,chceme si ji s manželem užít,je to jediné vnouče v rodině,tak ať si to hezky užije
Ale neumím si představit,že bych neměla další děti,nakonec bych jich chtěla hodně,ale jak říkám mám spoustu času.Manžel je o 8 let starší,ale nevidím v tom problém,u mužů ten čas tak neletí jako u žen,nespravedlivé.Nevidím nic špatného na mateřství po 35,sama chci jedno dítě ve 40,třeba Basiková v 47 to už je extrém,ale 40 je pro mě ještě ok!
lleennttiillkkaa píše:pavlak5 píše:No právě, já to třeba viděla u mamky, já už byla celkem samostatná a zároveňn jsem zvládla už docela pomoc s miminkem. A ten nápor od okolí bude docela síla. Jediný, kdo mě v tomhle podporuje je moje mamkalleennttiillkkaa píše:S tím úplně souhlasím.
Já taky hlasuju pro sourezence. Mezi mmnou a ségrou je 6 let, je to teda docela dlouho, ale rozumíme si.
Já mám ale trošku jinej problém. Vítkovi není ještě ani rok a všichni už se ptaj, kdy bude druhý. Já se na dsruhý zatím rozhodně necítím. Můj muž by chtěl malý věkový rozdíl,prý aby k sobě mělí blíž, ale mě teda naprosto ubíjí představa třeba dvouleťáka a mimina. Dvouleťák potřebuje ještě celkem dost péče a miminko taky. Zatím jsme teda udělali kompromis, že druhý dítě nejdřív, až Vítek bude bez plen. Myslím, že to je spíš o povaze těch dětí, než o tom jak blízko k sobě mají. Ráda každé ze svých dětí užila. Užsi kvůli tomu, že to nechci všechno ,,sfouknout při jedné mateřské" připadám docela divná.Ikdyž někdy je to docela nápor vydržet ty věčný otázky,když se blíží konec mateřský ,kdy budeme mít druhý… .A když jim řeknu ažbude malýmu 5 tak koukaj jako ,že jsem vadná
![]()
Nejlepší je ten můj chlap, který říká, že už si vzhledem ke svýmu věku nemůže dovolit mít větš věkový rozdíl mezi dětmi. Je mu 30
rozhodně sourozence, né vždy se to samozřejmě podaří,ale dvěma dětem je vždy veseleji než jedináčkovi, sama mám dvě holky po 2letech a 2 dnech , začátek byl náročný,ale dalo se to a teď chcem jestě jedno mimi, s dětmije ten život bohatší..... apokud mají děti dobrý vztah je to to nej co si rodiče mohou přát, mám dost přátel jedináčků a je jim líto ,že nemají nikoh k sobě, spousta z nich má problémy i v partnerském životě,protože je rodičeneučily dělat ústupky, takže jsem pro více dětí v rodině, a není vše jenom o penězích, také jsme zadlužení holt jsem už č roky nebyli na dovolené, vše investujeme do domu,ale jsme rádi ,že máme ty děti co by za to jiní dali.
jinak nerada bych něco přivolávala , každý se bojíme o své děti,ale mít jedináčka je skutečně o nervy, moje sestřenice měla jedináčka ,který neštastnou náhodou skončil v 15ti letech pod rozjíždějícím se vlakem sestřenice ve svých 45ti letech si rychle pořizovala další dítě aby měla potomka! takže opravud, ženské když to jde užívejte si dětí a roďte je ![]()
cinkxa píše: .jinak nerada bych něco přivolávala , každý se bojíme o své děti,ale mít jedináčka je skutečně o nervy, moje sestřenice měla jedináčka ,který neštastnou náhodou skončil v 15ti letech pod rozjíždějícím se vlakem sestřenice ve svých 45ti letech si rychle pořizovala další dítě aby měla potomka! takže opravud, ženské když to jde užívejte si dětí a roďte je
Ja teda nemyslim, ze kdyz mam tech deti vic, tak se jakoby min bojim, ze se jim neco stane… naopak se to nasobi, vim, ze by mi jeste dalsi zustaly, ale kdyz ztratis dite je uplne jedno, jestli bylo jedinacek nebo jestli jich mas dalsich 10.
ahojky,jsem pro sourozence,tak u nás je to tak-máme 2 holky-vyhrajou si,na dlouho se zavřou v pokojíčku a spolu kreslí,hrají s plyšáky,Viki Valince čte-baví ji to,ani jedna se doma nenudí,pořád něco vymýšlejí a kují spolu pikle,jsou jak siamské dvojčata..
hypotéku taky máme,platíme měs. 6tis,plat jakžtakž-na vyhazování to není,ale když vidím,jak se mají rády a chodí za ruku,jsem šťastná,že jsou dvě…
jedna by se nudila a už to vidím u Viki ve škole,kdy její kamarádka nemá sourozence a moooc si přeje,že se prý doma nudí,takže pokud to jde,dejte broučkovi kamaráda ![]()
peníze byli,jsou a nějaké vždy budou,ale my nebudem ![]()
hodně štěstí ![]()
doriang píše:cinkxa píše: .jinak nerada bych něco přivolávala , každý se bojíme o své děti,ale mít jedináčka je skutečně o nervy, moje sestřenice měla jedináčka ,který neštastnou náhodou skončil v 15ti letech pod rozjíždějícím se vlakem sestřenice ve svých 45ti letech si rychle pořizovala další dítě aby měla potomka! takže opravud, ženské když to jde užívejte si dětí a roďte jeJa teda nemyslim, ze kdyz mam tech deti vic, tak se jakoby min bojim, ze se jim neco stane… naopak se to nasobi, vim, ze by mi jeste dalsi zustaly, ale kdyz ztratis dite je uplne jedno, jestli bylo jedinacek nebo jestli jich mas dalsich 10.
Přesně!!!! Jako tyhle argumenty, že by se dítěti mohlo něco stát a co potom? mi přijdou úplně (s prominutím) dementní.
Hama píše:doriang píše:Přesně!!!! Jako tyhle argumenty, že by se dítěti mohlo něco stát a co potom? mi přijdou úplně (s prominutím) dementní.cinkxa píše: .jinak nerada bych něco přivolávala , každý se bojíme o své děti,ale mít jedináčka je skutečně o nervy, moje sestřenice měla jedináčka ,který neštastnou náhodou skončil v 15ti letech pod rozjíždějícím se vlakem sestřenice ve svých 45ti letech si rychle pořizovala další dítě aby měla potomka! takže opravud, ženské když to jde užívejte si dětí a roďte jeJa teda nemyslim, ze kdyz mam tech deti vic, tak se jakoby min bojim, ze se jim neco stane… naopak se to nasobi, vim, ze by mi jeste dalsi zustaly, ale kdyz ztratis dite je uplne jedno, jestli bylo jedinacek nebo jestli jich mas dalsich 10.
Sice podle Vás dementní, ale zeptejte se matky co přišla o dítě co ji drželo na tomto světě? To druhé co měla doma, pro to musela žít. Také znám dvě ženy co se jim to stalo a obě řekli to samé, musela jsem fungovat pro to druhé to za nic nemohlo.
Hama píše:doriang píše:Přesně!!!! Jako tyhle argumenty, že by se dítěti mohlo něco stát a co potom? mi přijdou úplně (s prominutím) dementní.cinkxa píše: .jinak nerada bych něco přivolávala , každý se bojíme o své děti,ale mít jedináčka je skutečně o nervy, moje sestřenice měla jedináčka ,který neštastnou náhodou skončil v 15ti letech pod rozjíždějícím se vlakem sestřenice ve svých 45ti letech si rychle pořizovala další dítě aby měla potomka! takže opravud, ženské když to jde užívejte si dětí a roďte jeJa teda nemyslim, ze kdyz mam tech deti vic, tak se jakoby min bojim, ze se jim neco stane… naopak se to nasobi, vim, ze by mi jeste dalsi zustaly, ale kdyz ztratis dite je uplne jedno, jestli bylo jedinacek nebo jestli jich mas dalsich 10.
cinkxa-rozumím Ti,máme tu na vesnici podobný případ,až na to,že ta rodina měla děti 2 a o jedno bohužel přišla-syn už byl dospělý-a byli moc rádi,že mají ještě jednoho syna-vím,žes to nemyslela špatně.
bez toho druhého by zůstali sami.
zatím holky pa ![]()
Ja to spatne rekla… myslim to spis tak ze jako porizovat si vic deti, abych se o ne min bala je hloupy
a znam holku, ktere zemrela sestra a tu holku pak rodice drzeli jak panenku z porcelanu, ona si v 18ti!!!! vymkla na tabore kotnik a bala se to zavolat domu, aby si ji hned neodvezli a jeste ji nekdy nekam pustili… Takze spis jsem to fakt myslela jakoze jako duvod proc porizovat vic deti mi to prijde hloupy… jasne ze te pak ty ostatni deti drzi nad vodou a tak, ale ta ztrata je stejna at mas 1 nebo 10.
doriang píše:
Ja to spatne rekla… myslim to spis tak ze jako porizovat si vic deti, abych se o ne min bala je hloupya znam holku, ktere zemrela sestra a tu holku pak rodice drzeli jak panenku z porcelanu, ona si v 18ti!!!! vymkla na tabore kotnik a bala se to zavolat domu, aby si ji hned neodvezli a jeste ji nekdy nekam pustili… Takze spis jsem to fakt myslela jakoze jako duvod proc porizovat vic deti mi to prijde hloupy… jasne ze te pak ty ostatni deti drzi nad vodou a tak, ale ta ztrata je stejna at mas 1 nebo 10.
A přesně takhle jsem to myslela i já. Omlouvám se, jestli jsem se dotkla někoho, komu se něco zlého přihodilo, ale jako důvod nebo jeden z důvodů, proč si pořídit další dítě, já tohle prostě neberu a je mi proti srsti takhle vůbec přemýšlet.
thea píše:
Aspero,přesně tak![]()
Vím o čem mluvím, zažila jsem to když se kamarád zabil na motorce a jeho matku držela při životě dcera, jinak by se zbláznila.
jojo,člověk nikdy neví,co ho může potkat…
ještě mě a muže napadlo,že třeba se i nám rodičům může něco stát,nedej bože když jsou děti malé(nechci se rouhat), pak by nezůstalo dítě samo,mělo by ještě bratra nebo sestru.
Hama píše:
Ahoj holky a díky za tuhle diskuzi!!!
Já bych totiž moc chtěla druhý mimi kvůli malýmu, aby tady na všechno nebyl jednou sám. Mám o 8 let starší ségru a moje neteře jsou dnes už dospělé a navíc bydlí daleko a manžel je jedináček, takže malej v rodině nemá vůbec žádné vrstevníky. Manžel, ale zatím druhé nechce. Bojí se, že bysme se museli uskromnit (no to asi jo) a že bysme malýmu nezajistili komfort jaký si on představuje(myslím, že sourozenec je důležitější než dovolený, hadříky, hračky…) a že někdy jsou sourozenci spíš trápení(je fakt, že někdy se ty vztahy holt nevyvedou) a pak mi taky řekl, že už je starej a chce se dožít vnoučat(je mu 34). No prostě argumenty nic moc, ale, když nebude chtít, co s ním, že jo? Zatím si to tedy sám v sobě ještě neuzavřel a stejně bysme chtěli ještě tak rok dva počkat, ale kdyby to náhodou nevyšlo, moc děkuji za názory Lizbeth, Ivusha a Mikitaa
.
Ti řeknu,že když starší dceři byl jeden rok,taky jsme druhé nechtěli ani za nic,ale časem jsme to přehodnotili,takže třebas je ještě u vás brzy,až malý odroste,bude mín lítání kolem něj,tak se vám po mimi zasteskne a můžete do toho jít,pokud budete chtít,a když ne,svět se nezboří a malej to přežije ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.