Mladší dcera bije starší

56
29.1.10 13:19

Mladší dcera bije starší

Holky potřebuju poradit. Mám dvě dcery, starší má tři roky, mladší 13 měsíců. Můj problém je, že nevím, co se situací, kdy mladší dcera bije starší. Starší si třeba hraje, mladší přijde a strčí do ní, nebo starší sedí na nočníku, malá přijde a začně ji tlouct nějakou hračkou či rukou. Pořád jí říkám, že to nesmí, že může jen hladit, ale jak když hrách na stěnu háže. Za chvíli je to tu zas. Starší jí to pak někdy začne vracet, a pak je fakt veselo. Nevím co s tím. Nemůžu být pořád s nima a hlídat je, ať si neubližují. Poradíte? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
29.1.10 13:40

Tak u nás je něco podobného..Mám tříapulletého syna a 14 měsíční dcerku..Malá taky Adámka někdy bije,kouše,štípe i bezdůvodně..Někdy si začne Adámek,že jí v dobré víře sebere něco,co nemá mít,ona si to hájí,je řev..

Adámek takový nebyl.Já to beru ale tak,že to mladší dítě musí být průbojnější,naučit se bránit si svoje,má soupeře..Starší dítě to logicky dělat nemohlo,protože nemělo s kým soupeřit..Proto nějaké srovnávání prvorozeného a druhorozeného se jeví jako neadekvátní a nespravedlivé..Většinou to neřeším nijak.Obrnit se trpělivostí,každé dítě do jiné místnosti,jinak zaměstnat..

Já pocházím ze 4 sester a taky jsme se v určitém období rvaly jak koně.Je to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
29.1.10 14:08

Vysvětlovat obvykle nestačí. JE ještě malá na to aby to pochopila. CHce to vždy chytnout za ruku a říct důrazně, že se to nesmí a odvést jí dál. Když to zopakuje, odvést do vedlejšího pokoje a říct jí, že když bije sestru, tak si s ní nebude hrát a nechat jí tam. Případně jí vzít tu hračku, co jí s ní bije a schovat s tím, že se to nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
29.1.10 14:56

Mladší syn to dělá taky a kamarádky holčička taky. Já bych dala najevo, že se to nemá nebo nechala na nich, ať si to vyřeší. Určitě je to normální a neojedinělé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
29.1.10 15:31

Já taky nejsem pro,řešit mezi sourozenci každou blbost..Něco jiného je,když už jeden druhému vědomě ubližuje..Ale i starší se musí naučit adekvátně bránit.

A taky bych v žádném případě nepostavovala tu starší do pozice,že je už rozumější,musí toho nechat,musí ustoupit.A ještě s vysvětlením,že malá je malá a nemá rozum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.1.10 17:10

Jenom perlička: moje dvě sestry si v dětství relativně často vjely do vlasů, no a když bylo kraválu příliš, tak přiběhla máti a srovnala nás všecky. Já jsem dostal preventivně taky, že jsem coby nejstarší měl mít rozum a srovnat je… :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
29.1.10 20:12

Jako děti jsme hodně vedle sebe vyrůstali - píšu podle věku: brácha, bratranec, já , sestřenice. Jednou nás babi vzala někam vlakem a tam jsem se pohádala se sestřenicí a já jí nabančila. Bratrance se jí zastal a nabančil mě a můj brácha nabančil bratránkovi. Sestřenka byla vždycky užalovaná a šla to říct babičce a ta zbančila bráchu. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin