Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dávám sem téma k diskuzi, zajímaly by mě totiž názory k tématu jedináčků. My jsme se s manželem poznali po třicítce a po dvouleté známosti (z toho roční manželství) máme kluka. Sice mi ještě není 35, ale mám blbej úraz a doléčení v nedohlednu, takže nevím, jestli bychom druhé mimi do 35 let stihli. Taky máme hypotéku, znáte to, peníze a starosti. Navíc náš Martínek je zlatíčko a já sama nemám se sourozencem dobrý vztah, takže nevím, jestli je lepší být jedináček nebo ne, ten sourozenecký argument v mém vlastním případě neobstojí. Ale když si člověk pomyslí, že jednou zestárne a ohlédne se za svým životem, tak nevím, jestli by mi to nebylo líto, že jsme neměli víc dětí. Má být člověk rozumnej a „spočítat“ si na co má, nebo prostě věřit v něco nad námi a trochu to nechat osudu. Navíc, když tu čtu, jaký mají některé problém s početím, tak si zase říkám, že by člověk měl být vděčný, když „pánbů dá.“ Tohle neberte že potřebuju poradit, to si asi každý rozhodne sám, ale zajímají mě vyloženě vaše názory.
ja bych byla za sourozence
mam dva a jsem stastna, ze je mam
rodina je dulezita, je to prvni opora, kterou clovek v nouzi chyta…
Ahoj Itram, tak my řešili podobný problém - dlouho jsem ukecávala přítele do dítěte, až po 6 letech povolil. Máme teď kluka, ale chci za rok zadělat na druhé. Původně jsme říkali jedináček, po 2 letech znovu do práce, máme hypotéku, jak to zvládat. Mám sestru a taky jsme spolu moc nevycházely, až teď. Ale pak si řeknu, co kdyby se něco stalo s mým jediným dítětem a já tu zůstala sama, neměla pro koho žít. Pro mě je smysl života mít rodinu. Měla jsem kamaráda a bohužel už není, zůstal jeho bratr. Kdyby ho rodiče neměli, nevím, jak by to zvládli. Takže i přes hypotéku a starosti určitě 2. dítě chci ![]()
Ahoj Itram, těžko říct. Já se svým sourozencem taky nemám dobrý vztah, ale já sama za sebe můžu říct, že kdybych byla sama samotinká, jako dítěti by mi to asi bylo líto. Zkus se na to podívat očima tvého syna. Přece jenom, kdyby měl nějakého sourozence, třeba by byl rád, měl by se s kým hádat, s kým kout pikle proti rodičům
, atd. A třeba v dospělosti by se mohl o bráchu/ségru „opřít“, poradit si navzájem, …
Hm, je pravda, že toho případnýho neštěstí se taky docela obávám. A nemusí se stát jen tragédie, co když najde lásku nebo práci někde za oceánem a na mamku se „vyprdne“?! ![]()
Dva ..
Mám jednoho, který šel dost rychle.. druhý cyklus.
O druhé už se pokouším dlouho.. skoro dva roky..
Ted už teda horm,lecba tak doufám že zabere ..
nedokazu so predstavit ze by mel malej zustat sám, vím jak je sourozenec dulezity i pro jeho vyvoj..
navic si ani ja nedokazu predstavit ze bych uz nikdy nemela zazit tehotenství a porod.. nejsem matersky naplnená .. a rozhodne nechci aby maly zustal sám, a proto bojuju za druhátko.
Urcite si to promyslete, ale jak jsi psala.. aby ti to, pak az se ohlednes nebylo líto.. ze jste nemeli jeste jedno
a co to dite, jiste se bude ptát proc nemelo brachu nebo sestricku…
nevím no.. já sem pro dvě.. aspoň..
![]()
držím palce at se rozhodnete „správně“ ![]()
myslím že se dvemi dětmi budes i ty, vy, stastnejsi ..
Já jsem proto mít sourozence:-)..Sama mám dvě sestry a jsem ráda a chtěla bych mít celkem taky tři děti. Teď máme dvouletého klučinu a čekáme další přírůstek a za pár let bych ráda ještě to třetí,ikdyž to mi bohužel už asi u přítele neprojde, dlouho jsem ho musela přemlouvat i na to druhé. ![]()
Sem pro sourozence. Sem na sve rodice prakticky sama (segra je o dost starsi a daleko), stve me to, vsechny jejich napady, manyry, blby napady, odnesu jen ja. Partner a jeho dve segry se o to podeli. A je to fajn videt je vsechny pokupe. Hlavne kdyz par mesicu zpatky mluvili na mati vsichni najednou a vsichni chteli prachy ![]()
itram píše:
Hm, je pravda, že toho případnýho neštěstí se taky docela obávám. A nemusí se stát jen tragédie, co když najde lásku nebo práci někde za oceánem a na mamku se „vyprdne“?!
Tak s tím počítej, že se na tebe „vyprdne“.....
.
Ne vážně, člověk nikdy neví (naštěstí) dopředu, co se může stát. Nevíš, jestli s tebou bude pořád, nebo tě budou děti jenom navštěvovat v domově důchodců (a to jenom v den výplaty důchodu…)
. Ale to by tě nemělo ovlivnit v tom, kolik dětí budeš mít, co? A jak si je vychováš, takové je budeš mít, ne?
![]()
Ja byla v podstate predem rozhodnuta, ze jedno bude tak akorat, ale materstvi me tak neplanovane nadchlo, ze jsem zmenila nazor a rozsirila okruh pribuznych ![]()
Určitě sourozence, je to těžké, ale krásné ![]()
Také máme hypotéku, leasing a jde to ![]()
A možná jednou dojde i na třetí
, ale až na stará kolena ![]()
mám podobné dilema…moje malá ma tři nevlastní sourozence…vyrůstají u matky…děti ji milují,ale bude to tak napořád?…až budou velký nebudou na ni zlý,že ona měla otce od mala a ony o něj přišli…nechci aby malá tady jednou zůstala úplně sama bez podpory sourozence ač vlastního nebo nevlastního…a zase živit 5 dětí plus nájem a jiné splátky,poplatky…a poslanci taky nám maminkám moc nepřejí…
a teď babo raď…pokud by přítel neměl žádné dítě vůbec bych nepřemýšlela nad sourozencem…šla bych do toho
Můj postoj je takový, že jedináček je akorát pro strach…kdybych o něj přišla, skončil by tím pro mě i můj život, teď jsem zrovna viděla 13. komnatu s Pavlou Břínkovou, která přišla dokonce o dvě děti(naštěstí jí zbyl ještě jeden syn) a brečela jsem u toho jak želva.. …a tak má naše Klárinka už zaděláno na brášku, který se nám za měsíc narodí
![]()
tak já jsem jedináček, měla jsem sice bratra, ale pro těžké VVV zemřel a naši si už na další netroufli, vdala jsem se a odstěhovala za manželem 150km od rodičů, ti jsou ted rozvedeni a vlastně úplně sami. manžel je ze tří sourozenců, takže jeho rodina mi ted nějak nahrazuje tu mou. v létě budeme pracovat na dalším dítku a vlastně mě ani nikdy nenapadlo, že bych zůstala jen u jednoho ![]()
Já jsem své mateřské pudy uspokojila prvním dítětem a narovinu říkám, že kdyby bylo jen na mně, jedno dítě by mi stačilo. Ale hned dodávám, že bych to svému dítěti prostě neudělala, nechtěla bych, aby byl syn sám. Samozřejmě, jsou jedináčci, kteří jsou spokojení a sourozenec jim v podstatě nechybí, ale…Takže jsem vlastně ani na chvíli nepřemýšlela o tom, že bychom měli jen jedno dítě. Jsme asi divní, ale finance v tom nehrály žádnou roli a to si jako dva učitelé rozhodně nemůžem nijak vyskakovat, jen to prostě není priorita No.1.
Kluci se mají rádi, když je hodně zle, tak se navzájem brání
(jinak se nonstop hádají a rvou, jako všichni sourozenci).
Se ségrou jsme si v pubertě málem oči vyškrábaly, jak jsme se „nesnášely“, dneska jsme myslím obě rády, že se máme, navíc máme stejně staré děti, takže i oni dohromady jsou správná smečka.
Za sebe: sourozenec ano.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.