Jedna diagnóza a dva lékaři

18
10.11.15 20:28

jedna diagnóza a dva lékaři

Ahojky,
měla bych dotaz. Neurolog mi doporučil, abych navštívila se svou dcerou psychologa (podezření na autismus) vystavila mi i žádanku. Jenže já bych chtěla navštívit dva psychology, abych měla na ní dva názory. Chtěla jsem se zeptat, nevíte když půjdu k oběma doktorům, jestli s tím nebude mít problém zdravotní pojišťovna? A je nutná vždy žádanka od doktora, mám jen jednu. Nerada bych to sezení platila z vlastní kapsy, jsou to docela palby. Ahoj a díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4232
10.11.15 20:45
@ihal píše:
Ahojky,
měla bych dotaz. Neurolog mi doporučil, abych navštívila se svou dcerou psychologa (podezření na autismus) vystavila mi i žádanku. Jenže já bych chtěla navštívit dva psychology, abych měla na ní dva názory. Chtěla jsem se zeptat, nevíte když půjdu k oběma doktorům, jestli s tím nebude mít problém zdravotní pojišťovna? A je nutná vždy žádanka od doktora, mám jen jednu. Nerada bych to sezení platila z vlastní kapsy, jsou to docela palby. Ahoj a díky :mavam:

Jednou ti to pojišťovna zaplatí, druhé vyšetření si budeš muset zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
10.11.15 20:47
@MarketaJ píše:
Jednou ti to pojišťovna zaplatí, druhé vyšetření si budeš muset zaplatit.

já si tedy naopak myslím, že když je to neurolog a psycholog, nestejná profese, že proplatí oboje. Navíc psycholog není doktor medicíny, ale doktor filozofie. Pokud si ho tedy nespletla s psychiatrem, coz je doktor mediciny jako neurolog, ale také je to jiný obor.

ted jsem si to precetla znova, dva psychology Ti pojistovna urcite neproplati

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
996
10.11.15 20:57

Jestli chces mit vic nazoru, a jde o autismus tech 300-1000,– za hodinu u druheho psychologa vyplaznout se vyplati. jinak samozrejme zadarmiko bude jen tahle navsteva s zadankou od doktora..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.11.15 21:13

Jsou definovany okolnosti, za kterych mas narok na proplaceni i „druheho nazoru“. ale kdy konkretne to je, to ti asi reknou jedine na tve pojistovne.
osobne bych spis pockala, jak se ti bude zdat postup toho prvniho a jak vse bude postupovat. u nas se diagnoza stanovovala na zaklade posudku neurologa, psychologa, logopeda, pediatra, vysetreni EEG a mozna jsem na neco zapomnela. vzhledem k tomu, ze nejsme v CR a platili jsme vse, tak jsme se spokojili s jednim nazorem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
10.11.15 21:14

@Makronka222
no jenze trochu pochybuju, ze ti nejaky psycholog udela diagnozu za hodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.11.15 21:36

Vysetreni na zadanku ti zaplati pojistovna, respektive odesilajici lekar (jde to z jeho nakladu), zadanku odevzdas tomu psychologovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
11.11.15 06:24
@tasa píše:
já si tedy naopak myslím, že když je to neurolog a psycholog, nestejná profese, že proplatí oboje. Navíc psycholog není doktor medicíny, ale doktor filozofie. Pokud si ho tedy nespletla s psychiatrem, coz je doktor mediciny jako neurolog, ale také je to jiný obor.ted jsem si to precetla znova, dva psychology Ti pojistovna urcite neproplati

Myslela jsem dvě psychologický vyšetření, že pojišťovna neproplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
11.11.15 06:27
@Ali-Ali píše:
@Makronka222
no jenze trochu pochybuju, ze ti nejaky psycholog udela diagnozu za hodinu.

Když je fakt dobrej, tak udělá, tak víc nepotřebuje. Chce to hledat klinickýho pszchologa, nejlépe, co se specializuje na autismus, dysfázie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
11.11.15 08:06
@MarketaJ píše:
Když je fakt dobrej, tak udělá, tak víc nepotřebuje. Chce to hledat klinickýho pszchologa, nejlépe, co se specializuje na autismus, dysfázie.

no, jsou pripady u kterych to urcite zvladne. jenze vetsina podle rozhodne na prvni pohled jasna neni a u ditete, kteremu treba nejsou ani 3 roky a totalne nespolupracuje, bych si teda rozhodne netroufla tvrdit, ze hodina vzdy staci na diagnozu.
my jsme treba jednu hodinu stravili jen tim, ze psycholozka mluvila jen s nami. dalsi dve hodiny my i dite, s tim, ze obcas dite bylo s ni samotne. a to mi to jeste prislo rychle (i kdyz s koleckem vystereni kolem toho bylo hodne), protoze znam pribehy jinych matek a deti.
a jo byli jsme u klinickeho psychologa, ktery mimo jine pracuje v autistickem centru. kdyby mi nekdo fouknoul diagnozu po jednom prvnim sezeni, kdy dite je nesve, stydi se, schovava se, nespolupracuje, tak bych pak ten druhy nazor rozhodne chtela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
11.11.15 09:18
@Ali-Ali píše:
no, jsou pripady u kterych to urcite zvladne. jenze vetsina podle rozhodne na prvni pohled jasna neni a u ditete, kteremu treba nejsou ani 3 roky a totalne nespolupracuje, bych si teda rozhodne netroufla tvrdit, ze hodina vzdy staci na diagnozu.
my jsme treba jednu hodinu stravili jen tim, ze psycholozka mluvila jen s nami. dalsi dve hodiny my i dite, s tim, ze obcas dite bylo s ni samotne. a to mi to jeste prislo rychle (i kdyz s koleckem vystereni kolem toho bylo hodne), protoze znam pribehy jinych matek a deti.
a jo byli jsme u klinickeho psychologa, ktery mimo jine pracuje v autistickem centru. kdyby mi nekdo fouknoul diagnozu po jednom prvnim sezeni, kdy dite je nesve, stydi se, schovava se, nespolupracuje, tak bych pak ten druhy nazor rozhodne chtela.

Proto se ty diagnozy na tvrdo dávají až od těch 4 let. Vím o dětech, který chodily k psychologovi třeba dva roky, 1× za půl roku než dostaly pevnou diagnozu. Ty děti se prostě vyvíjí a mění. Naše Ela byla celkem jasnej případ. Já jsem s tou dysfázií počítala, nebyla jsem si akorát jistá, jak těžkou má. A k psycholožce jsme šly hlavně proto, aby jsme měli jistotu a taky proto, že chodí do logo školky, tam chtěli mít něco v ruce, aby věděli, jak s ní pracovat. A by nás vzali třeba v SPC, což bez toho psychologa nešlo. Takže u nás stačila vskutku jedna návštěva, navíc Ela celkem bez problémů spolupracovala. U mladších a nespolupracujících dětí je to horší. Navíc hodně psychologů ani mladší děti neumí pořádně vyšetřit, to je tragédie, najít dobrýho psychologa a když už člověk najde, tak čeká půl roku na vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
11.11.15 10:16

@MarketaJ
no, to uz je vec nazoru potom, zda cekat dalsi rok, jen proto aby vysetreni bylo rychlejsi a jednodussi.

my sjem sli 2r a 9m a meli jsme jit driv. od te doby, co s malym pracujem a chodime 2× tydne k psycholozce, tak se hrozne rychle meni a hlavne daleko lip fungujem doma, ve skolce… nedokazu si predstavit, ze bych cekala do 4 let a trapila sebe i jeho bez nejake pomoci. spis jsme meli jit drive, mohli jsme dneska byt o kus dal.

u diagnoz, se kteryma nejde nic delat, je to celkem jedno. ale tam kde je treba pracovat co nejdriv, tak bych encekala do 4 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
11.11.15 10:31

@Ali-Ali Já jsem s ní pracovala daleko dřív, jenom v těch 4 letech jsme dostaly tu definitvní diagnozu. Prostě už bylo naprosto jasný, že to není opožděný vývoj řeči. Takže teď chodí do logo školky, tam má individuální péči, plus hodně se jim učitelky věnují. Ela má i pedagogickou asistentku. Chodíme několikrát měsíčně na logo, jak ke státní logopedce, tak soukromně. Doma s ní pracujeme, děláme maximum, aby to dohnala než půjde do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
11.11.15 10:42

Zavolat do Apla Praha - tam nabízejí něco jako rychlý screening - termíny nebudou dlouhé, kamarádka to taky řešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
11.11.15 11:07

Děkuji za reakce. Já sháním tady u nás nějakého dobrého psychologa a ti dobří co jsem našla, bohužel neberou. Tak se mi podařilo najít jednu dětskou psycholožku, ale ta mi hned na rovinu řekla, že s autismem moc zkušeností nemá. Tak jsem právě myslela, že zajdu aspoň za ní a budu mezitím hledat dále, tak právě proto jsem se ptala jestli by to pojišťovna proplatila. nevíte o nějakém dět. psych. co by měl s autismem nějaké zkušenosti a hlavně by přibíral? Jsem z Havířova, takže buď z Havířova nebo okolí. Neurolog nám řekl, že jsme na hraně, že neví, ale že by asi přikláněla k lehkému autismu. Dceři je 3,5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí