Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Clarkia píše:
Předpokládám, že myslela gynekologickou pohotovost, která takové případy řeší dnes a denně. Nicméně souhlasím s tím, že jí stejně nepomůžou. Leda že by narazila na ochotného doktora, kterej by jí alespoň předepsal ten Utroš, pokud stále věří tomu, že jí spasí.
No jasně. Ale gyndařská pohotovost řeší akutní případy žen, které jsou stopro těhotné. Nemůže tam přeci přijít a říct jsem „možná“ těhotná a „možná“ se to neudrží.
@Bábrdl píše:
No jasně. Ale gyndařská pohotovost řeší akutní případy žen, které jsou stopro těhotné. Nemůže tam přeci přijít a říct jsem „možná“ těhotná a „možná“ se to neudrží.
Souhlas.
Volala jsem v 7tt na pohotovost, že krvácím jasně červenou krví. Prý mám zůstat doma v klidu, protože pro mě stejně nemůžou takhle na začátku nic udělat. I výzkumy ukazují, že nějaký trvalý klidový režim má na začátku opravdu malý vliv. Takže pohotovost bych osobně nevolila.
Může tam přijít, ale musí mít akutní problém. Bolesti břicha, zad, krvácení, pak by ji ošetřili, hospitalizovali, napsali léky, píchli injekci…i kdyby ještě neměla potvrzené těhotenství na sonu, ale jen podle testu. Jak z krve, tak moči.
Zakladatelko, napiš mi do SZ, utroš můžu jednu krabičku poslat. I podle mně je to placebo, ale když si myslíš, že pomůže…mně by za chvíli prošel, na další těhotenství se nechystám:)
V prvním těhotenství jsem ho brala mega dávky, a stejně došlo k ZT.
Ahoj zakladatelko, je mi líto, čím sis prošla a co teď řešíš. Přidávám se k názoru, že utrogestan ti těhotenství nezachrání a že 3 dny po vynechání je moc brzo na cokoliv. Kdyby existoval zaručený způsob, jak těhotenství udržet, tak by přece nedocházelo k potratům. Každý doktor ti řekne, že takhle na začátku je to buď a nebo a že nic moc nemůže udělat. Těhotenství se nejprve musí potvrdit (ano, jde to z krve, ale stejně každý dr. čeká na UTZ, až jde něco vidět), pak se zahajuje léčba. Co se týče tvé doktorky, chybu podle mě neudělala, jde spíše o její přístup, který mohl být lepší a vstřícnější. Vydrž ten týden a pak už by něco mohlo být na UTZ a zahájíte další kroky. Já sama bych kontaktovala dr. nejdříve týden-dva po vynechání MS, protože dříve to opravdu nemá smysl (a to jsem si toho prožila taky dost a dítě stále ještě nemáme
…držím ti palce a buď silná a obrň se trpělivostí. ![]()
Nemyslím, že lékařka jednala chybně. Běžně se čeká na ultrazvuk.
Ano tohle jí vůbec neberu. Sama jsem jí řekla, že mi je jasné, že vidět nic nebude, ale ten utrogestan napsat mohla, vždyť jsem psala, že mi o něm řekla profesorka u které jsem byla na imunologii. Ale tak teď to nemá cenu už řešit. Zítra musím do práce a tim to hasne. Stejně se stane to co se stát má.
@Anonymní píše:
Ano tohle jí vůbec neberu. Sama jsem jí řekla, že mi je jasné, že vidět nic nebude, ale ten utrogestan napsat mohla, vždyť jsem psala, že mi o něm řekla profesorka u které jsem byla na imunologii. Ale tak teď to nemá cenu už řešit. Zítra musím do práce a tim to hasne. Stejně se stane to co se stát má.
hele, jak Ti nabízí Veria, nech si ten Utrouš poslat (nebo si ho sežeň někde blíž, na MK je sekce Mám/Nemám léky na IVF nebo tak nějak a tam si zadáš poptávku a někdo se jistě ozve, plno IVFkářkám zrovna Utrouše zbejvají plný noční stolky), nicméně: pokud jsi měla ty potraty zamlklé, tak Ti Utrouš fakt nepomůže. Tam je příčina opravdu jiná, než nedostatek progesteronu (obvykle geneticky vadné embryo s nebalancovanou sestavou chromozomů), naopak, v tomto případě si toho progesteronu tělo tvoří tolik, že i když embryo odumře, tak ho nepustí ven. Pokud šlo o potraty spontánní, je to jiná a pak by asi bylo na místě Utrogestan nasadit co nejdřív, protože skutečně nemusí fungovat dobře žluté tělísko a můžeš začít menstruovat a s tím potratit embryo, které je geneticky normálně zdravé, jen prostě ho to spláchne.
@Anonymní píše:
Měla jsi zkusit zajít k obvoďačce a vymyslet si něco jiného aby tě nechala doma.. Třeba by byla vstřícnější než ta „odbornice“. S Utrošem máš pravdu, mohla ti ho napsat, ale zkus si ho sehnat sama.
Taky mám doma utrogestan, není problém ho věnovat. Zavolala bych znovu lékařce co utrogestan doporučila a tlumočila názor gyndařky. došla bych si jako samoplátce na odběry krve vždy po dvou dnech abych viděla jak roste a změnila doktorku, postupovala podle toho jak uznala za vhodné, ale zdravotní pojištění si platíme a podle toho to má odpovídat, má se chovat lidsky, kdyby to byla její dcera určitě by se nechovala takto, to by byla jiná péče. Mě doktorka neschopenku nabízele hned co jsem měla pozitivní test a šla na první kontrolu v 5tt tak si mě sama objednala. Každá lékařka má své zkušenosti a asi dle toho se řídí. Já věřím to, že když jsem doma v klidu, bez stresu, můžu odpočívat atd že to těhu jedině prospívá ( doma jsem zůstala až od 9tt a to kvůli šíleným nevolnostem). Při podezření na těhu a při špinění a krvácení má odeslat, nebo sama udělat pořádné vyšetření zda to není mimoděložní!!